• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

  Violina Gorcinschi -

  Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio, fără chimicale. O serie de îngrășăminte naturale pentru castraveții din grădină și solarii pot fi obținute cu rețete simple. Aflați din acest articol rețetele pentru prepararea în casă îngrășămintelor folosite la fertilizarea castraveților.

  Castraveții fac parte din cele mai populare legume cultivate atât în gospodării, cât și în ferme. Se știe deja că plantele de castraveți iubesc apa, lumina și căldura, însă este nevoie și de fertilizare pentru a obține cele mai gustoase și numeroase recolte. În grădină și solarii, în loc de îngrășăminte chimice, se pot folosi preparate făcute acasă, naturale, care să aibă efecte benefice asupra culturilor. Există multiple opțiuni, cum ar fi drojdia, buruieni, ierburi, cenușă etc.

  Fertilizarea castraveților fără chimicale. Macerat de plante

  Fertilizarea castraveților fără chimicale se poate face cu unele preparate din plante. Maceratul din plante sau compostul lichid, este cel mai popular și eficient îngrășământ care poate fi preparat din toate buruienile care cresc într-o anumită zonă. Acest îngrășământ verde conține o cantitate mare de substanțe care stimulează creșterea, macro și microelemente.

  Pentru prepararea ingrășământului, trei sferturi dintr-un butoi se umple cu urzică, păpădie, coada-calului, pelin etc. Plantele se aruncă împreună cu rădăcinile, fără a fi scuturate de pământ. Dacă buruienile au deja semințe, nu este o problemă, deoarece în timpul procesului de fermentație semințele își pierd viabilitatea. Peste buruieni se toarnă apă până aproape se umple butoiul.

  Se recomandă ca butoiul să fie lăsat într-un loc însorit sau într-un solar, iar îngrășământul se amestecă periodic. Dacă vremea este bună, maceratul va fi gata la 7-10 zile de la începerea fermentației. Îngrășământul verde va avea un miros foarte neplăcut, iar ierburile vor fi în stare semi-descompusă.

  Citește și: 10 sfaturi utile pentru o producție mai mare de castraveți gustoși

  Pentru a accelera procesul de descompunere a plantelor și pentru a face îngrășământul verde cât mai benefic pentru plante și sol,se poate adăuga un preparat trichoderma sau orice preparat care conține lactobacili.

  Pentru a pregăti o doză pentru fertilizarea castraveților, un litru de macerat se diluează în 10 litri de apă, iar preparatul se aplică plantelor la rădăcină, într-o doză de 1-2 litri pe tufă. Acest îngrășământ verde este excelent nu numai pentru castraveți, ci și pentru alte culturi de legume, cu excepția leguminoaselor și bulbilor.

  Îngrășăminte cu iarbă (foto: takeayard.com)

  Fertilizarea castraveților fără chimicale. Infuzie sau macerat de iarbă

  O infuzie de iarbă putredă sau „ceai” fermentat este un îngrășământ excelent care conține cantități mari de azot și alți nutrienți într-o formă biodisponibilă. Spre deosebire de infuziile convenționale din plante, suplimentele de plante fermentate nu au un miros neplăcut.

  Orice iarbă cosită este potrivită pentru prepararea acestui „ceai”: iarbă de câmp, iarbă de gazon, precum și buruieni plivite. După tunderea ierbii cu o mașină de tuns aceasta se  greblează într-o grămadă și se acoperă cu folie neagră de plastic. Dacă iarba nu este în cantități mari, se poate pune în pungi negre și se leagă.

  În condiții de vreme însorită, procesul de fermentație începe aproape imediat. La temperaturi între 23 și 27°C în timpul zilei, iarba poate fi gata de administrat în doar două zile. Sub influența propriilor enzime și bacterii termofile, iarba începe să „ardă”, încălzindu-se la o temperatură de 60-70°C. În astfel de condiții, semințele de buruieni și agenții patogeni ai diferitelor boli mor, precum și insectele dăunătoare și larvele lor care ar putea ajunge pe plante. Imediat ce verdeața devine fierbinte, galben-brun, cu un miros specific, atunci materiile prime pot fi folosite pentru prepararea unei infuzii.

  Pentru a prepara îngrășământ lichid, se umple aproximativ un sfert de recipient pregătit cu iarbă fermentată, după care se umple cu apă și se lasă timp de câteva ore. Acest interval este suficient pentru a obține o infuzie bogată de culoarea ceaiului tare.

  În ajunul fertilizării, castraveții se udă, după care se folosește soluția fermentată, care se aplică într-o doză de un litru/plantă. Pentru fertilizare foliară, infuzia se diluează într-un raport de 1:1 cu apă.

  Fertilizarea castraveților fără chimicale. Rețeta cu gunoi de pasăre

  Gunoiul de pasăre este un îngrășământ organic cu acțiune rapidă care conține o cantitate mare de macro și microelemente. Concentrația de nutrienți este mult mai mare decât în ​​alte îngrășăminte naturale de origine animală. Cu toate acestea, aplicarea gunoiului de grajd proaspăt pe parcelele de castraveți poate „arde” plantele din cauza conținutului ridicat de acid uric și alte substanțe. Pentru a hrăni plantele în siguranță, excrementele de păsări trebuie aplicate toamna sau trebuie pregătite îngrășăminte lichide pe baza acestora.

  Pentru prepararea infuziei, se iau 2 kg de excremente proaspete, se adaugă 10 litri de apă și se lasă 5-7 zile, în funcție de temperatura aerului. Pentru a preveni răspândirea mirosului neplăcut, recipientul se poate acoperi cu un capac. După ce soluția se întunecă, se diluează cu apă într-un raport de 1:10. Acest îngrășământ se aplică între rânduri și nu sub plantele în sine și numai după udare sau ploaie.

  Citește și: Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple

  Pentru a pregăti îngrășământ lichid, se pot folosi și excremente granulate de păsări, care se găsesc în comerț. Din acestea, se adaugă 2 linguri la 10 litri de apă și se lasă 5-10 ore.

  Vermicompost la castraveți (foto: thisismygarden.com)

  Fertilizarea castraveților fără chimicale. Vermicompost

  Biohumusul sau vermicompostul este un produs al prelucrării materiei organice de către râme și alte organisme din sol – ciuperci și bacterii benefice. Vermicompostul conține toți nutrienții esențiali, precum și hormoni vegetali și antibiotice, enzime, acizi humici, care sunt stimulente naturale de creștere.

  Vermicompostul se adaugă la plantarea castraveților și se presară sub plante pe măsură ce acestea cresc. De asemenea, poate fi utilizat și la prepararea de infuzii. În acest sens, se toarnă un kg în 10 litri de apă și se lasă la infuzat timp de 6-10 ore. Preparatul rezultat poate fi folosit și nediluat la fertilizarea castraveților, turnând 1 litru de îngrășământ sub fiecare plantă.

  Fertilizarea castraveților fără chimicale. Reteța cu cenușă

  Cenușa este probabil cel mai popular îngrășământ complex care conține potasiu, calciu, fosfor, siliciu, fier, magneziu, sulf, bor, mangan și alți nutrienți. Cenușa dezoxidează bine solul, îi îmbunătățește structura și crește viabilitatea diferitelor culturi.

  Pentru fertilizarea lichidă a castraveților, se poate pregăti o infuzie de cenușă pentru a extrage rapid substanțele nutritive și a le face mai accesibile pentru absorbție de către sistemul radicular.

  Astfel, se adaugă un pahar de cenușă la 10 litri de apă caldă și se lasă să stea o zi. Plantele se udă la rădăcini: aproximativ doi litri pentru fiecare tufă sau 10 litri la 1 mp de pat.

  Deoarece cenușa conține mult potasiu, care este necesar pentru formarea fructelor, în a doua jumătate a sezonului de creștere a plantelor, o infuzie de cenușă poate fi folosită pentru a hrăni castraveții aproximativ la fiecare 2-3 săptămâni.

  Citiți și: Soluție bio cu găinaţ şi drojdie pentru stropirea roșiilor și a altor legume!

  Îngrășăminte cu drojdie (foto: Youtube)

  Fertilizarea castraveților fără chimicale. Rețeta cu drojdie

  Drojdiile sunt microorganisme vii, ciuperci din familia Saccharomycetes, care accelerează descompunerea compușilor organici, având un efect benefic asupra microflorei solului și sunt, de asemenea, o sursă de aminoacizi și vitamine.

  Pentru a pregăti o soluție cu drojdie pentru fertilizarea castraveților, 100 g de drojdie proaspătă se dizolvă în 10 litri de apă caldă, după care se adaugă și două linguri de zahăr, se amestecă și se pune într-un loc cald timp de 2-3 ore. Ulterior, doi litri se administrează sub fiecare plantă adultă.

  Este de remarcat faptul că ciupercile de drojdie absorb activ potasiul și calciul în timpul activității lor vitale. Prin urmare, fertilizarea cu drojdie trebuie alternată cu fertilizarea cu cenușă și aplicată nu mai des de două ori în timpul verii.

  În medie, castraveții sunt fertilizați de 4-5 ori pe sezon. Prima fertilizare se efectuează în faza de 4-5 frunze adevărate. A doua, în timpul înfloririi și de 2-3 ori în perioada de fructificare, alternând diferitele tipuri de îngrășăminte.


  Te-ar mai putea interesa

  Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț