Creșterea animalelor

Rase de oi perfecte pentru producția de carne – experiența oierului Marcel Andrei, un împătimit al geneticii germane

Rasele de oi care se pretează la producția de carne sunt din ce în ce mai căutate. Cum prețul laptelui este în scădere, iar accentul se pune pe exportul de berbecuți, crescătorii români sunt în căutarea unor soluții genetice care să le asigure atât animale rezistente, cât și o carne cu gust bun și foarte fragedă.

În județul Sibiu, unul dintre veteranii încrucișărilor cu rase de carne este oierul Marcel Andrei. Spune că încercat cam toate variantele care merită atenție și a ajuns la concluzia că pentru crescătorii din Mărginime, Țurcana rămâne sfântă și cele mai bune rezultate se obțin la ”amestecul” cu rase nemțești.

marcel-andrei

Rasele Cap negru german – Schwarzkopf și Merino-Landschaf sunt rasele preferatele de Marcel Andrei pentru producția de carne.

“Cele două rase importate le-am încrucișat cu Țurcana noastră care până în acest moment rămâne cea mai rezistentă rasă pentru condițiile de la noi din țară. Din încrucișarea de Schwarzkopf -Țurcană sau Merino Landschaf-Țurcană rezultă un metis foarte valoros, cu un gust deosebit. Dar cel mai important este că mielul ia mult mai bine în greutate. Astfel, dacă la Țurcană avem un spor de 100-150 de grame pe zi, la metis vorbim deja şi de 300-350 de grame spor pe zi adică dublu”, ne-a declarat Marcel Andrei.

Prețul unui exemplar poate varia între 100 și 1000 de euro

Prețul oilor aduse din Germania se negociază în funcție de performanță, spune Marcel Andrei. “Dacă vrei oi cu certificat de orgine atunci prețul crește. Dacă cumperi la preț de carne dai mai puțini bani pe un exemplar. De exemplu eu am avut berbecuți aduși direct acasă cu 100 de euro bucata dar deja dacă vorbim despre animale cu certificat prețul sare și la 800-1000 de euro”, ne-a mai explicat crescătorul.

Germanii importă propria rasă din România

Crescătorul sibian nu s-a limitat cu încrucișările doar la rasa românească și cele importate, ci a creat și un metiș rezultat între Schwarzkopf și Merino Landschaf. “Am vrut să profit de rezistența primei și de prolificitatea celei din urmă. Oile Schwarzkopf sunt cele mai bune pentru condițiile climatice din România. Dar au inconvenientul unei prolificități mai scăzute. Așa că am creat un metiș, între Schwarzkopf și Merino Landschaf, rezistent și profilic pe care noi îl vindem foarte bine”, ne-a mai spus crescătorul.

El ne-a explicat că berbecuții crescuți pe pășunile din Sibiu pleacă în general în Germania și Italia. Interesant este că nemții sunt interesați să cumpere rasa lor dar “îmbunătățită” cu un gust al cărnii unic dat de flora din Sibiu. “Am avut o vizită a unui partener german și a fost impresionat de compoziţia floristică a zonei din jurul Sibiului. Ne-a spus că Guvernul României nu ar trebui să renunţe la niciun efort pentru păstrarea tradiţiei oieritului mai ales aici în zonă. Datorită florei de la noi, mai ales că este zonă montană, gustul cărnii este unic iar nemții îl preferă uneori în detrimentul oilor crescute la ei”, ne-a mai explicat crescătorul.

El spune că oile crescute la Sibiu nu sunt îngrășate cu premixuri sau alte furaje cumpărate din comerț. “Noi ne producem propriile furaje și oile pasc doar pe fânețe naturale, curate”, mai spune crescătorul sibian.

Despre rasa de oi Cap negru german

Rasa de ovine Cap negru german – Schwarzkopf pe care a pariat Marcel Andrei atinge o greutate care variază între 65 și 130 de kilograme. În plus, această rasă este crescută atât pentru producția de carne, cât și pentru cea de lână Este foarte apreciată în țara natală, Germania, unde este întâlnită pe arii foarte extinse.
Oile din rasa Schwarzkopf sunt animale de talie medie, cu un corp compact, acoperit cu o lână de culoare albă. Picioarele, capul și urechile sunt acoperite cu blană de culoare neagră. Producția medie de lână pe cap de animal este de 4-5 kilograme. Mai mult, la 6 luni de viață, mieii din rasa Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 de kilograme.
La maturitate, oile ating o greutate de 65-75 de kilograme, iar berbecii de 110-130 de kilograme.

1 comentariu

Scrie un comentariu