Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii
Roxana Dobre -Furtuni, grindină și vijelii prognozate de meteorologi. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un nou Cod Galben valabil, până la ora 23.00, în mai multe zone din ţară.
ANM a emis astăzi, miercuri – 8 mai, o atenționare meteorologică cu Cod Galben de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta în 18 județe prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului și vijelii.
Cantităţile de apă vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat în mai multe județe
Interval de valabilitate: 8 mai, ora 10.00 – 8 mai, ora 23.00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Oltenia, nord-vestul Munteniei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și Meridionali. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Conform unei note a ANM, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării. Județele aflate sub informare meteorologică până la ora 23.00 sunt: Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Timiș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Caraș-Severin, Brașov, Prahova, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Olt, Dolj și Mehedinți.
Ploile vor continua până marțea viitoare
Conform prognozei de specialitate valabilă în intervalul 8-14 mai, din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină. De asemenea, local cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9…19°C, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 13…24°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 4…14°C în cea mai mare parte a ţării, posibil mai scăzută în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 și 10 cm se va încadra între 10…21°C la scara întregului teritoriu agricol, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie la speciile de primăvară înfiinţate în epoca optimă.