Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 10:21 Afacerea cu nuci franțuzești. Cât de profitabilă este livada înființată cu puieți din soiul Fernor aduși direct din Franța

AZI 09:29 APIA: 79,38 milioane euro, BANI VIRAȚI deja către 30.404 de fermieri din EȘANTIONUL DE CONTROL

AZI 08:52 COD GALBEN DE FURTUNI. Harta cu JUDEȚELE VIZATE de alerta ANM!

Ministrul Irimescu declară război legumelor străine cu chimicale: Vom reintroduce controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide!

Ministrul Achim irimescu

Importurile masive de legume provenind din țări extra-comunitare îl îngrijorează pe ministrul agriculturii Achim Irimescu. Acesta a declarat că în lipsa unui control al frontieră, nu se poate știi exact care dintre importuri – multe la preț de dumping care omoară producătorii români, respectă normele europene privind nivelul maxim admis privind reziduurile de pesticide.

”Sper din tot sufletul să avem cât mai multe produse românești, nu doar în magazine, dar și pe tarabele din piețe. Am să reintroduc controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pentru că multe dintre produsele care ajung pe piața României, din afara spațiului european. Ajung tocmai pentru că fac parte din gama de jos, cu reziduuri de pesticide care nu sunt permise nici măcar la utilizare pe piața românească. Aceste produse se strecoară, nu știu în ce mod, la noi în țară dar ne omoară și producția națională de fructe și legume, afectând în același timp și consumatorul”, a declarat Achim Irimescu, ministrul agriculturii.

Produsele de import trebuie să respecte cerințele europene

Ministrul agriculturii a subliniat că scopul reintroducerii controlului la frontieră este acela de a oferi siguranță pe de o parte consumatorului și pe de altă parte producătorului, că ceea ce intră pe piața românească, sunt produse care respectă în tocmai cerințele europene.

”Dacă vă uitați pe lista de importuri sunt state din afara Uniunii Europene care aduc astfel de produse pe piața românească. Știți că acum câțiva ani am introdus interzicerea unor transporturi de grefrut aduse din Turcia. Eu nu spun că toate produsele din Turcia au probleme, dar trebuie să ne asigurăm că intră pe piața românească doar acele produse care respectă cerințele europene”, a adăugat șeful de la MADR.

Premierul României, deja informat de intenția ministrului agriculturii

Ministrul Irimescu a ținut să precizeze că această măsură ar trebui implementată cât mai repede cu putință, pentru a opri concurența neloială pe care producătorii din statele terțe o exercită asupra producătorului român.

”Am vorbit deja cu premierul României și vrem să ne asigurăm că ce intră pe piață nu face concurență neloială produselor românești și respectă aceleași cerințe pe care le impune Uniunea Europeană producătorilor naționali, mulți dintre ei au intrat în faliment tocmai din această cauză. Vă reamintesc că eram la Bruxelles, când din 3.000 de unități de procesare în România, au mai rămas 800 de unități, tocmai pentru că foarte multe unități nu respectau standardele impuse. Nu ar trebui să se întâmple același lucru și cu produsele de import? Nu am nimic împotriva produsele din import, dar trebuie să ne asigurăm că respectă exact aceleași standarde ca cele românești”, a mai spus ministrul Irimescu.

EXITCARD EXITCARD
fermierii romani in Austria

Fermieri români, șocați de ce au văzut în fermele din Alpi: Produc iaurt „bio” cu chimicale și îl vând în școli!

gradinarit baloti de fan

Cultivarea legumelor în baloți de paie – o tehnică simplă și eficientă pentru suprafețe mici. Funcționează și pentru căpșuni sau plante aromatice!

Casa de paie de la Turda – experimentul locuinței de 15.000 de euro cu întreținere zero

Iosif Kiss

Afacerea cu nuci în România. Ing. Iosif Kiss: ”Un hectar de livadă de nuc făcut ca la carte generează un venit de minim 10.000 de euro pe an”

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Un ministru care a dovedit pana in prezent, ca se poate pune ordine si in problemele din agricultura Romaniei O nota in plus pentru competenta

  RĂSPUNDE
 2. bravo ma ministrule..v-au trebuit 20 de ani sa va dati seama ca ati distrus agricultura romaneasca…consumam toate gunoaiele facute de altii…va mai trebuie 10 ani pana aplicati ceea ce va-ti propus…ca doar coruptia este la moda

  RĂSPUNDE
 3. I-mi permit sa va spun ca aceasta actiune este un foc de paie…sau -efectul razelor de luna asupra papucilor de guma-In rest va urez sa aveti timp suficient sa va aplecati asupra problemelor celor pe care ii pastoriti

  RĂSPUNDE
 4. Revin cu un calcul simplu pentru a va da seama de amploarea imvaziei de legume din spatiul extracomunitar-Daca luam in calcul un consum de 20 grame de patrunjel pe saptamana pe cap de locuitor(18000000)constatam ca in Romania intra 19800 tone pe an.

  RĂSPUNDE
 5. Si cu NEONICOTINOIDELE din Romania ce facem???

  Mesaj adresat ministrului agriculturii, Achim Irimescu:

  Stimate Domnule Ministru,

  Plecand de la premisa ca nimeni nu sta cu mana intinsa si asteapta sa primeasca pomana de la bugetul statului roman, doresc sa evidentiez cateva chestiuni in ceea ce priveste apicultura romaneasca. Inainte de de asta fac precizarile de rigoare: sunt un mic apicultor, ca oricare altul din Romania, nu am interese in comercializarea industriala a materialului biologic si cred in constructia unei clase mici si mijlocii in cadrul sectorului apicol, atat timp cat si statul roman va sustine, prin politici de profil acest lucru.

  Trecand la subiect:

  1. Statul roman, prin ministerul de resort, prejudiciaza grav activitatea apicola prin politica sa, la structurile europene, in favoarea folosirii de catre fermieri a neonicotinoidelor (vedeti cea mai recenta statistica data publicitatii pentru anul 2015 de cea mai mare forma asociativa din Romania, ACAR – 100.000 de mii de familii de albine afectate de aceste substante chimice).
  2. Legea apiculturii contravine Constitutiei Romaniei atat prin obligarea apicultorului de a se asocia in forme asociative, cat si prin interzicerea folosirii materialului biologic, altul decat cel autohton. Daca doriti sa dezvolt aceste subiecte, se poate mai ales ca sunt argumente legale solide care pot sustine aceste aspecte.
  3. Apicultura este singura ramura din incadrarea zootehnie care nu beneficiaza de subventie, asa cum se intampla la celelalte.
  4. Birocratia excesiva in accesarea proiectelor din fonduri europene; limitarea dezvoltarii acestui sector prin sumele necesare dezvoltarii unei ferme apicole.

  Sunt si alte chestiuni care pot fi adaugate ca important, dar nu doresc sa va plictisesc cu ele.
  V-am adresat acest mesaj in speranta ca poate cineva, intr-o zi, va avea ochi sa vada si putere sa intervina prin punerea in normalitate pentru aceasta frumoasa indeletnicire.

  Nu e nici prima si, probabil, nici ultima abordare care o fac pentru apicultura romaneasca si o adresez oficialitatilor romane, fie presedinte de stat, parlamentari, ministri, etc. Insa, atat eu cat si colegii mei apicultori, traim cu speranta ca va veni ziua cand lucrurile vor fi asezate pe un drum normal, civilizat, cu respectarea unor norme legale care sa ajute si nu sa dezbine.

  Va multumesc,
  Cu aleasa consideratie,
  Sebastian Tataru
  mic apicultor

  RĂSPUNDE
 6. RESPECT DOMNULE MINISTRU !!! IMI VINE SA STRIG : IN SFARSIT UN OM LA GUVERNUL ROMANIEI !!! HAI SA LE DOVEDIM CA SE POATE !!!

  RĂSPUNDE
 7. In timp ce citesc articolul , pe banda cu reclame din dreapta, ” pretinu ” Alcedo face reclama la pesticide , ingrasaminte si seminte ( precis modificate genetic ca fara pesticidele si ingrasamintele lor sa nu produca nici o recolta ! ) . Si acest lucru trebuie sa-l combateti Domnule Ministru Achim Irimescu !

  RĂSPUNDE
 8. asa sa fie dar sa se uite atent si la ai nostrii ca nu stiu daca-s mai breji decat strainii.

  RĂSPUNDE
 9. Sa nu uiti sa-i intrebi si pe cei de la Monsanto…

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES