• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum deosebești carnea de porc crescut tradițional de cea provenită de la porcul crescut intensiv

    Gabriela Gimbășanu -

    Cu câteva zile înainte de Crăciun, piețele sunt invadate de carcase de porc despre care vânzătorii susțin că sunt provenite de la suine crescute în regim gospodăresc. Fermierii adevărați care văd ce se întâmplă spun că mulți cumpărători se lasă ușor păcăliți pentru că nu știu care sunt semnele care îi ajută să deosebească ușor carnea de la un porc crescut la țară față de unul provenit din sistemul intensiv al fermelor.

    Cu ajutorul Asociației Crescătorilor de Porci Teleorman, organizație prin care 100 de mici fermieri își vând în bucurești porcii crescuți în gospodărie, vă spunem la ce să fiți atenți când dați banii pe carnea de porc de țară:

    1.Stratul de grăsime este mult mai gros
    Spre deosebire de porcul crescut cu substitute de hrană, porcul din curțile gospodarilor este crescut în mod tradițional, în regim semi-deschis și își formează singur depozitul de grăsime, care să-l ajute să facă față temperaturilor scăzute.
    ”Diferențele sunt vizibile, astfel că, o primă deosebire este dată de stratul de grăsime. Porcul crescut în mod tradițional în cocină, fiind crescut în aer liber, în natură, nu într-o hală în care toți parametrii sunt controlați, își dezvoltă singur anticorpi și singur își formează stratul de grăsime de care are nevoie pentru a se proteja de temperaturile scăzute. Porcul crescut în mod tradițional își dezvoltă singur tot ce are nevoie pentru a supraviețui. Fiind crescut aproape în aer liber va avea un strat de slănină mai gros decât la porcul de fermă”, a declarat pentru Agrointeligența Adrian Nață, co-fondator al Asociației Crescătorilor de Proci-Teleorman (ACPTR).

    2.Carnea este mai fragedă și mai aromată
    Rația furajeră care este folosită pentru hrănirea porcilor din gospodăriile populație este una bazată doar pe cereale, zer și resturi alimentare, pe când porcii de fermă au rații furajere special concepute pentru a lua repede în greutate. Porcul crescut în sistem gospodăresc are o creștere naturală, atingând greutatea de sacrificarea de 100 kilograme, în decursul a 9-10 luni.
    ”Astfel că, un porc crescut în mod tradițional cu cereale, zer și resturi alimentare are o carne mult mai fragedă, cu inserții de grăsime, mult mai gustoasă și mult mai aspectoasă. În schimb un porc crescut cu concentrate, un porc de fermă are carnea mai tare, ațoasă și de cele mai multe ori gustul și mirosul pe care carnea îl lasă la gătit nici nu poate fi diferențiat. Pe când dacă faci o friptură dintr-un porc crescut cu cereale, mirosul înnebunește musafirii și pe toți vecinii dacă stai la bloc”, ne-a explicat tânărul, care sunt diferențele de gust și textură a cărnii de porc hrănit doar cu cereale.

    3.Carnea este mai împănată cu grăsime
    ”Carnea este ușor de diferențiat și recunoscut chiar și la la raft: odată că are mai multă grăsime decât carnea de porc de fermă, dar asta nu e un lucru rău, neapărat, pentru că grăsimea este destul de solidă, nu se transformă în lichid, așa cum este cazul grăsimii porcului de fermă”, a adăugat cofondatorul ACPTR.

    4.Porcul crescut cu cereale are 3-4 zile termen de valabilitate
    Hrana și felul în care porcul este crescut nu influențează doar gustul și textura cărnii, ci are efecte directe și asupra termenului de valabilitate al cărnii.
    ”Porcul de fermă are un termen de valabilitate de 7-10 zile, tocmai datorită alimentație folosite și anticorpilor administrați artificial suinelor crescute în ferma comercială. În schimb porcul crescut în mod tradițional, are un termen de valabilitate de 3-4 zile. Astfel că, la 3 zile de la tăiere, carnea, trebuie congelată, pentru că deja începe să se observe, faptul că, carnea începe să-și schimbe culoarea”, ne-a vorbit tânărul, despre termenul de valabilitate al cărnii de porc.

    5.Soriciul se pârlește, nu se opărește
    La toate aceastea se adaugă faptul că, șoriciul porcului crescut în mod tradițional este pârlit, nu opărit, ca în cazul porcului de fermă.
    ”Astfel că soriciul porcului crescut în gospodăriile țăranilor poate fi folosit la diverse preparate sau poate fi consumat ca atare, pe când soriciul porcului de fermă este opărit și nu poate fi folosit la mâncare, tocmai pentru că este destul de tare și se fierbe destul de greu”, a adăugat Adrian Nață.

    Cumpărați doar porci ”ștampilați”

    Chiar dacă porcul crescut în gospodările populație este mult mai gustos decât porcul crescut în fermă, este important ca atunci când alegeți să cumpărați carne de porc, să aveți grija ca pe suprafața acesteia să se găsească stampila care avizează sanitar-veterinar carnea pentru consum.

    Așa că dacă vă doriți o bucată de carne gustoasă, de la un porc crescut cu cereale, Asociația Crescătorilor de Porci-Teleorman, vă pune la dispoziție carcase, semicarcase sau sfert de porc pârlit, la un preț de 14 lei/kilogramul, în cele două locații din București: Piața Obor și Hala de Carne din Voluntari.

    Carnea provenită de la porcul crescut în mod tradițional este pentru cunoscători, pentru cei care au gustat anterior o astfel de carne. Din fericire se observă faptul că, oamenii caută din ce în ce mai des tradiționalul. Își doresc să regăsească gustul de altă dată și tocmai asta încercăm noi să aducem pe piață românească de carne. Noi le oferim oamenilor un produs românesc și tradiție românească”, a declarat pentru Agrointeligența Adrian Nață, cofondatorul Asociației Crescătorilor de Porci-Teleorman.

    Foto: Gandul.info


    Te-ar mai putea interesa

    Legumicultoare din Băleni: Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele un preț dublu Cârnații din topor, în UE. Produsul tradiţional a demarat procesul de obţinere a protecţiei europene Carrefour, parteneriat cu Tazz pentru cumpărături rapide: 39 de hipermarketuri listate în aplicație

    Ultimele știri

    Drone profesionale, eficiente și performante în portofoliul Agricover, pentru fiecare tip de fermă Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara