Piaţa terenurilor

Pericolul numit CADASTRU NAȚIONAL. Cine riscă să rămână fără propriul teren agricol?

Până în 2020, România trebuie să finalizeze ce deja a devenit un clișeu: cadastrul național – altfel nu va mai putea face plăți directe către fermieri. Cum ne-am trezit (din nou) prea târziu, cu puțin timp rămas pentru a finaliza aceste lucrări, există riscul mare ca o parte din cei care în prezent dețin titluri de proprietate să se trezească fără pământ.

Pe piața funciară este haos. Sunt titluri de proprietate care ”nu bat” cu realitatea din teren, sunt suprafețe intabulate ”din ochi”, sunt suprapuneri și cam tot ce ar putea transforma cadastrul național într-un dezastru. Motivul îl reprezintă heirupismul mioritic cu care ne grăbim acum să acoperim dezastru pe care l-a creat Legea fondului funciar nr. 18 din 19 februarie 1991.

La situația de acum nu vor încăpea toate suprafețelor și cine credeți că va rămâne fără pământ? Acei oameni săraci care n-au avut bani să își intabuleze terenurile și ca să evităm acest risc, ar trebui măsurate terenurile, să se vadă ce titluri au în spate. Se face apoi o cotă și vor încăpea toți. Adică nu mai dai 1:1, dai 96% din întreg tuturor, dar primește fiecare. Altfel, s-ar putea să ne trezim în situația în care cei mai amărâți să rămână fără terenuri pentru că cei mai avuți și-au intabulat terenurile și cei care n-au avut bani, rămân pe dinafară (…) Pentru că până acum s-a măsurat cu compasul, cu ruleta. Când n-a încăput, au zis hai că îl băgăm și pe ăsta să îi închidem gura, că se putea. Acum, cu noile metode de măsurare și de calcul nu mai merge. Trebuie să măsori și să pui corect”, avertizează Nicolae Sitaru, fermier din județul Ialomița care urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă cu politica funciară la nivel național.

Totodată vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Sitaru este de părere că totul s-a făcut împotriva celor care lucrează pământul încă de la început.

”Să o luăm de la început. Legea 18 (Legea fondului funciar nr. 18 din 19 februarie 1991 – n.r.) a fost o lege prost făcută și prost pusă în practică. De ce a fost prost făcută? Nu a reflectat situația proprietății de când au fost luate terenurile, nu s-au redat vechile proprietăți. Dacă era să se redea, trebuia ca, așa cum s-au luat atunci mijloacele de producție, trebuia să se dea mijloacele de producție înapoi odată cu pământul. Pentru că s-ar fi născut altfel de agricultură în România. Adică la 100 de hectare se dădea și un tractor, iar la 200 de hectare și o combină, se făceau mult mai multe nuclee de dezvoltare în agricultură. Așa s-a ținut totul la stat, la IAS-uri, spre exemplu. Țăranilor le-a dat pământul după zeci de ani în care aceștia nu au mai lucrat suprafețe agricole pe cont propriu, marea majoritate au zbârcit-o și s-au trezit după câțiva ani că nu le mai trebuie pământ. Deși dorința țăranilor a fost foarte mare de a avea pământul înapoi și chiar după Revoluție era o frenezie: veneau zeci de mașini cu oameni la săpat de porumb. Dar acum agricultura nu se mai face cu sapa.

Revenind însă Legea 18, este foarte necesar să scăpăm de efectele sale nedorite, pe care noi agricultorii le-am acoperit oarecum prin comasarea terenurilor prin înțelegere între ferme. În mod normal, comasarea terenurilor nu trebuie să se facă între fermieri, ci între proprietari, ori asta e imposibil în România cu actualul cadru legislativ. Sunt situații acum în 2016 când un cetățean a avut pe Legea 18 un hectar în cinci locuri. A murit, au venit cinci copii la moștenire, hectarul acela în cinci locuri s-a împărțit în cinci bucăți – adică fiecare bucată în cinci bucăți. Între timp, unii dintre moștenitori au murit și ei și acea bucată s-a împărțit de s-a ajuns la situații de ai 30 de centimetri de teren arabil. Deci dintr-un hectar se poate ajunge la 30-40 de bucăți pe care trebuie să le intabulezi. Eu personal, săptămâna trecută am cumpărat o cotă de o optime din două hectare ce erau puse în 4 locuri. Închipuiți-vă, opt ori patru, a 32-a parte din suprafața respectivă.

Este foarte complicat și dacă cineva care vrea să facă acest cadastru în România, și nu face întâi și întâi un studiu prealabil cam ce consecințe vor fi după o intabulare în acest fel, sigur se cheltuiesc niște bani degeaba. Părerea mea este că problema se poate rezolva simplu, au făcut-o și în alte părți, în Franța, spre exemplu, să reașeze aceste terenuri. Adică avem niște măsurători precise, avem o situație a terenurilor de astăzi, ducem toate titlurile la Primărie – absolut toate la zi, și se emit titluri noi care să stea deasupra titlurilor vechi. Care să respecte situația patrimonială de astăzi, nu de acum 25 de ani pentru că așa se poate face o comasare. Toate terenurile arendate către anumite societăți se pot pune unul lângă celălalt și se pot declara cum se zice acum, fără echivoc și la APIA. În felul acesta intrăm într-o normalitate, depășim faza anului 1991 pentru că noi, acum, chiar dacă am comasat terenurile, nu suntem în totală legalitate și atunci eu ca stat aș stabili o limită până la care să se facă intabularea gratuită – că nu trebuie statul să suporte toate cheltuielile. Zic cât e plafonul – nu intabulăm oamenilor bogați care pot să își intabuleze singuri. Și zic ca stat – până la 5 hectare intabulăm noi, dar dacă cel care are cinci hectare și vrea în mai multe locuri, atunci e problema lui, să își plătească intabularea ca restul. Mai mult decât atât, cum fermele mai mari lucrează terenurile din localități, se poate începe cu ele în zonele unde sunt cele mai defavorizate că oricum ei le lucrează pe toate și nu ar mai fi discuția asta că pământul meu e mai bun.”, explică Sitaru o posibilă soluție ce putea fi aplicată de statul român pentru a rezolva eficient problema proprietății funciare.

Foto: vtv.ro

16 comentarii

 1. tatal meu are titlu de proprietate pe 2ha donate de strabunicu acum fratii lui vor sa imparta pamantul pe motiv ca nu are act de vanzare cumparare si donatia se imparte, este corect asa?

 2. Legea 18 ,dupa parerea mea a fost foarte buna,va spun si de ce:tatal meu si-a construit casa pe timpul ceapeului,(cu acordul primariei de atunci si cu autorizatie de constructie), pe o suprafata de teren care dupa revolutie a fost revendicat de o alta persoana.Aceasta persoana i-a luat tot terenul din jurul casei, fortandul sa isi strice si casa.Cu ajutorul legii 18 tata a reusit sa isi pastreze terenul de sub casa 1000 mp,(adica casa ),lasand din terenul lui din camp acesti 1000 de mp.

 3. Am sa mor de batranete si de boala.Din lipsa banilor nu pot face Cadastrul siIntabularea.Copii nu au serviciu de natura a plati deplasarea unui Topemetrist sa execute toate masuratorile si documentatia necesara acestei operatiuni an 10 locuri diferite.Cu banii furati de PENALII se putea face aceasta operatiune.ELIBERATII: VOICULESCU,DRAGNEA,SORIN ROSCA STANESCU ,VANTUL,si FFFF multica ca ei vor fi noi nostri GUVERNANTI,An actualul GUVERN sunt securisti si infractorii,cu unul am lucrat eu in urma cu 20 ani.An loc sa munceasca facea anticamera la BANCOREXC-TRAFIC DE INFLUENTA-LUARE SI DARE DE MITA,pentru anprumuturii cu dobinda mica.VOTATII-ei sunt viitorul ROMANIEI.GLIGORE MAIMUTA , CAPETY ,TEMESAN iau facut oameni pe banii nostri.

 4. eu nu stiu ce fel de afirmatii sunt astea comuniste? populiste? cum adica sa se duca titlurile inapoi si sa se dea altele? marea majoritate au vandut la nivel de titlu acum multi ani… Titlul de Proprietate de multe ori nu reflecta aceasta vanzare…. deci sa venim sa le mai dam inca o data pamantul? iar chestia asta cu oameni bogati oameni saraci iar e o mare porcarie… mai bine ar fi oameni harnici si oameni puturosi… asa ne-am invatat sa cada din cer daca se poate… Eu am si mostenit pamant, am si cumparat pamant: am platit un pret corect si peste inca o multime de bani sa mi-l intabulez si sa imi pun actele in ordine… Mie cine imi da banii inapoi? si nu sunt un om bogat…

 5. Domnule Sitaru , innebunim cu o noua lege a fondului funciar asa cum spuneti, cu respectarea situatiei patrimoniale actuale. Este o fabulatie! Ati luat ca model Franta , dar poate nu stiati ca acolo este o lege care interzice faramitarea unei exploatatii. Daca un fermier francez se retrage din agricultura sau vrea sa vanda , dupa caz, un singur membru de familie mosteneste ferma iar ceilalti mostenitori sunt despagubiti . Daca vrea sa vanda unei persoane, se vinde integral.
  Este posibil ca intre suprafata masurata din titluri de proprietate si cea masurata cu instrumente moderne sa existe mici diferente. Dar cred ca nu saraceste nimeni de un 100 mp sau 200 mp.
  Cred ca ar trebui sa fim un pic mai cumpatati in a face fel de fel de declaratii despre cadastrare . Nu de alta, unii ar crede ca le ia cineva terenurile. Cadastrul national este lucrare cea mai importanta si lucrul cel mai bun care se intampla, in momentul de fata. Basca, se face si gratuit.

  1. n-ati inteles nimic!mai cititi odata cu atentie articolul,si o sa va convingeti ca se vrea eliminarea haosului din fondul funciar! aceasta lege 18/1991 a fost facuta in batjocura si profita ,avocatii ,notarii si tipii cu bani(furati)!cati oameni(cica proprietari)au umplut tribunalele ,au plecat in mormant din cauza acestei legi tampite si aplicata anapoda ?a fost aplicata in sistem heirupist si cadastrasii erau obligati sa faca 35 de fise de punere in posesie pe luna ,asa ca ce-i mai interesa de legalitate? iar prefectii puneau presiune ca sa raporteze planul “cincinal”la Cotroceni si Victoria!halal!

  2. Tatăl meu are certificat de moștenitor pentru 3 parcele de teren ce însumează 1,75ha. Tatăl meu a dat o declarație notarială prin care renunța la teren în favoarea mea. Ulterior am aflat că e nulă deoarece are acel certificat de proprietar şi respectiv trebuie să îmi vândă/doneze terenul… Terenul e administrat de o asociație care a făcut comasarea terenurilor. Mi s-a promis că, în urma comasării (nu ştiu dacă trebuia să ne dăm vreun acord scris, nu am semnat nimic), mi se va repartiza un lot unic pe care să pot cultiva tot ce doresc. Vă rog să îmi spuneți exact ce paşi am de urmat, ce acte trebuie să fac, în ce condiții pot lucra noul teren, astfel încât să nu rămân şi fără teren şi fără producție. E posibil ca Asociația să îmi dea un alt lot de 1,75ha, pe numele meu, pe care eu să cultiv ce doresc? Ce documente trebuie întocmite?
   Vă mulțumesc anticipat

Scrie un comentariu