• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum recunoaștem mierea autentică! Parametrii de calitate după care ne ghidăm pentru a alege un produs de calitate!

    Roxana Dobre -

    În presa din România au apărut în ultima perioadă tot mai des buletine de analize care arată calitatea mierii care se comercializează pe rafturile supermarketurilor. Ministrul Agriculturii însuși recunoaște că românii sunt păcăliți la raft și din lipsa unei etichetări explicite cumpără de cele mai multe ori produsul cel mai ieftin dar care nu este și de cea mai bună calitate.

    Pentru a fi în temă cu ce conținut trebuie să aibă un borcan de miere, Agrointeligența vă prezintă mai multe tabele cu parametrii de calitate a mierii astfel încât atunci când, fie faceți o analiză la miere, fie datele sunt înscrise pe etichetă să știți concret ce reprezintă acele cantități și cât de mult este prea mult uneori!

    Pentru apicultori este important de menționat că nerespectarea parametrilor de calitate ai unui produs (indiferent de abatere şi oricât de mică ar fi aceasta) afectează calitatea sa determinând: modificarea preţului (la achiziţie şi respectiv desfacere)  iar în unele cazuri (în funcţie de gravitatea situaţiei) respingerea lotului şi refuzul comercializării lui pe piaţa internă şi internaţională.

    Controlul calităţii mierii (în general al produselor apicole) este reglementat la nivel:

    -Internaţional de către comisia F.A.O. / O.M.S. – Codex Alimentarius Standard,

    -Regional (european) de către Comisia Uniunii Europene pentru Alimentaţie – Directivele C.E.

    -Naţional de către Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii şi A.C.A. România prin: I.C.D.Apicultură, respectiv Complex Apicol – Standarde naţionale, Standarde de Firmă, Legi, Ordine ale ministerelor de resort.

    Normativele de calitate ale mierii se referă la:
    -Natura, originea şi compoziţia mierii;
    -Reguli privind igiena mierii (sub forma Regulilor de Bună Practică) ;
    -Parametrii de calitate;
    -Controlul oficial al calităţii mierii;
    -Ambalarea şi materialele cu care vine în contact mierea;
    -Etichetarea ambalajelor;
    -Depozitarea mierii;
    -Contaminanţii mierii:
    – Limitele maxime admise pentru metale grele (plumb, cadmiu, zinc, fier, mercur);
    – Limitele maxime admise pentru pesticide;
    – Limitele maxime admise pentru substanţele medicamentoase de uz veterinar (în particular antibioticele) în miere;
    – metode generale pentru analiza contaminaţilor.

    Nu întotdeauna exigenţele celor trei niveluri de reglementări (internaţional, regional – Europa, naţional) sunt întotdeauna compatibile între ele dar, normele naţionale nu pot fi însă în contradicţie mai ales cu cele europene.

    În tabelul 1: prezentarea comparativă a celor mai importanţi parametri de calitate (caracteristici fizico–chimice) prevăzuţi de nomativele europene şi internaţionale precum şi valorile impuse de către acestea.

    Tabelul 1

    PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE (caracteristici fizico–chimice)

     

    Parametrul

    EU Standard

    (European Honey Directive of the European Honey Commission)

    International Standard

    (Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S

    Commission)

    Conţinutul de apă, % (g/g), maxim 21 g /100 g 21 g /100 g
    Zahăr direct reducător, exprimat în zahăr invertit, (%, g/g), minim

    Miere de flori

    Miere de mană

     

     

    65 g / 100 g

    60 g / 100 g

     

     

    65 g / 100 g

    45 g / 100 g

    Zahăr uşor hidrolizabil, exprimat în zaharoză, (%, g/g), maxim

    General

    Miere de mană

    Miere de salcâm, lavandă, lucernă, portocal, rozmarin şi dulcişor

     

     

    5g/100g

    10g/100g

    10g/100g

     

     

    5g/100g

    15g/100 g

    15g/100 g

    Substanţe insolubile în apă, % (g/g), maxim 0,1g/100 g 0,1g/100 g
    Conţinutul de elemente minerale – cenuşa, (%, g/g), maxim

    General

    Miere de mană

     

     

    0,6 g/100g

    1g/100 g

     

     

    0,6 g/100g

    1,2 g/100g

    Conţinut de HMF, mg/kg, maxim 10 mg/Kg / (40) 10 mg/Kg / (40)
    Indicele de culoare, mm pe scara Pfund

    Miere de salcâm, maxim

    Miere de mană, minim

     

    12

    65

     

    12

    65

    Este importantă cunoaşterea acestor parametri de calitate dar şi a cauzelor care determină modificarea valorilor lor şi care conduc la nerespectarea unor clauze contractuale – datorită deprecierii calităţii acestui produs apicol.

    Cauzele şi efectele negative posibile pe care le pot produce asupra calităţii mierii

    Cauza

    Efecte negative posibile asupra calităţii mierii

    Extracţia mierii din faguri necăpăciţi sau incomplet căpăciţi  

    Conţinut mare de apă în miere (peste 20%)

    Alterarea fermentativă a mierii

    Modificarea caracteristicilor organoleptice (culoare, gust, miros) şi caracteristicilor fizico–chimice (apariţia unor compuşi nespecifici compoziţiei naturale a mierii)

    Extracţia mierii din faguri în condiţii de umiditate atmosferică excesivă(timp ploios sau după ploaie)
    Depozitarea mierii în recipiente defectuos închise, sau în spaţii de depozitare umede şi neaerate
    Depozitarea mierii în recipiente defectuos închise, sau în spaţii de depozitare umede şi neaerate, nerespectarea condiţiilor igienice din timpul extracţiei, condiţionării şi ambalării mierii
    Falsificarea mierii prin adăugare de apă, ceaiuri, arome sau/şi siropuri concentrate de fructe
    Depozitarea mierii în ambalaje improprii, murdare sau în care s–au păstrat alte substanţe Modificare caracteristici organoleptice (culoare, gust, miros) şi caracteristici fizico–chimice (apariţia unor compuşi nespecifici compoziţiei naturale a mierii)
    Depozitarea recipienţilor cu miere în bătaia soarelui, în apropierea surselor de căldură – pe timp îndelungat Modificare caracteristici organoleptice (culoare, gust, miros) şi fizico –chimice (conţinut mare de HMF, conţinut mic de enzime, concentraţiile de fructoză şi glucoză)
    Nerespectarea parametrilor optimi de lichefiere a mierii
    Extracţia mierii din faguri necăpăciţi  

    Modificare concentraţie de fructoză, glucoză şi zaharoză

    Falsificarea mierii cu sirop de zahăr invertit artificial, glucoză industrială, sirop de porumb industrial, arome de fructe, ceaiuri, siropuri concentrate de fructe
    Nerespectarea parametrilor optimi de lichefiere a mierii
    Folosirea de faguri vechi în timpul culesului  

    Închiderea culorii mierii

    Depozitarea mierii ce conţine impurităţi (cadavre albine) în cantitate mare
    Folosirea de materiale improprii pentru afumarea famiilor de albine (în timpul lucrului în stup) Modificarea caracteristicilor organoleptice (miros, culoare) şi fizico–chimice (compuşi noi)

    PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE – contaminanţii mierii

     

    Parametrul analizat

    EU Standard

    (European Honey Directive of the European Honey Commission)

    International Standard

    (Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission)

     

     

    Reziduuri de pesticide organoclorurate, mg/kg, maxim

    α – HCH 0,01 0,01
    β – HCH 0,01 0,01
    Lindan 0,01 0,01
    DDT – total 0,05 0,05
    PCB Absent / (0,20) Absent / (0,20)
    alte pesticide (Aldrin, Dieldrin, Endrin, Hexaclorbenzol) 0,20 0,20
    Reziduuri de pesticide organofosforice*, mg/kg, maxim 0,02 0,02
    Contaminare radioactivă, Bq / kg, maxim 10 10
    Reziduuri de metale grele
    Plumb, mg/kg, maxim 0,20 0,20
    Arsen, mg/kg, maxim 0,10 0,10
    Cupru, mg/kg, maxim 0,50 0,50
    Cadmiu, mg/kg, maxim 0,02 / (0,20) 0,02 / (0,20)
    Zinc, mg/kg, maxim 1,00 / (3,00) 1,00 / (3,00)
    Mercur, mg/kg, maxim 0,01 0,01
    Fier, mg/kg, maxim 1,00 1,00

    * Phosdrin, Phorate, Ronnel, Paration, MetilParation, Malation, Etion, Diclorvos, Oxiclordan, Aldicarb, Tetramethrin

    PARAMETRII DE CALITATE PENTRU MIERE – contaminanţii mierii (continuare)

     

    Parametrul analizat

    EU Standard

    (European Honey Directive of the European Honey Commission)

    International Standard

    (Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission)

    Alţi compuşi
    Fenol, μg/kg, maxim 50 50
    Etilendibromid, μg/kg, maxim 5 5
    Coumaphos, μg/kg, maxim 50 / (100) 50 / (100)
    Fluvalinat, μg/kg, maxim 10 / (50) 50 / (50)
    Flumetrin, μg/kg, maxim 50 50
    Clordimeform (CDF), μg/kg, maxim Absent / (10) Absent / (10)
    Carbandazin, μg/kg, maxim Absent Absent
    Naftalină, μg/kg, maxim Absent Absent
    Amitraz, μg/kg, maxim 50 / (200) 50 / (200)
    Cymiazol, μg/kg, maxim 50 / (100) 50 / (100)

    Compuşi a căror concentraţie în miere este sever restricţionată şi controlată

     

    Parametrul analizat

    EU Standard

    (European Honey Directive of the European Honey Commission)

    International Standard

    (Codex Alimentarius Standard of F.A.O. / O.M.S Commission)

    Reziduuri de substanţe medicamentoase (antibiotice), μg/kg, maxim
    Cloramfenicol, μg/kg, maxim Absent Absent
    Nitrofuran* (metaboliţi), μg/kg, maxim Absent Absent
    Streptomicină, μg/kg, maxim Absent / (20) Absent / (20)
    Tetraciclină, μg/kg, maxim Absent / (10) Absent / (10)
    Sulfonamide, μg/kg, maxim Absent / (10) Absent / (10)
    Eritromină, μg/kg, maxim Absent Absent
    Penicilină V, μg/kg, maxim Absent Absent
    Penicilină G, μg/kg, maxim Absent Absent
    Oxacilină, μg/kg, maxim Absent Absent
    Naffcilină*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Dicloxacilin*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Cloxacilin*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Ampicilină, μg/kg, maxim Absent Absent
    Amoxicilină, μg/kg, maxim Absent Absent
    Clindamycină*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Kitasamycină*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Spiramycină*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Ciprofloxacină*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Piperacilin*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Dapson*, μg/kg, maxim Absent Absent
    Tylosin*, μg/kg, maxim Absent Absent

    Şi în situaţia substanţelor cu potanţial nociv pentru miere este importantă cunoaşterea cauzelor care conduc la contaminarea mierii cu reziduurile unor astfel de substanţe!

    Cauzele şi efectele negative posibile pe care le pot produce asupra calităţii mierii

    Cauza

    Efecte negative posibile asupra calităţii mierii

    Amplasarea stupilor în apropierea zonelor urbane, cu trafic auto intens, sau zone industrializate Contaminarea mierii cu metale grele, prezente în concentraţii posibil dăunătoare sănătăţii

    din aer – circuit: plantă (nectar/mană/polen) → albine → produs finit: miere;

    din recipienţi (reacţii chimice componente material – acizii din miere).

    Folosirea pe întreg circuitul mierii de obiecte saurecipiente confecţionate din materiale improprii(inacceptabile)
    Amplasarea stupilor în apropierea culturilor agricole, plantaţiilor de pomi fructiferi şi/sau viţă de vie, pădurilor tratate cu pesticide Contaminarea mierii cu pesticide

    din aer – circuit: plantă (nectar/mană/polen) → albine → produs finit:miere;

    din sol;

    din apa din apropierea stupinei.

    Folosirea repelenţilor în timpul operaţiei de scoatere a fagurilor cu miere din stup
    Folosirea substanţelor organice de sinteză de tipul: naftalinei, etilen bibromidului, para–diclorbenzolului pentru protecţia fagurilor pe durata depozitării acestora (împotriva moliei cerii)  

    Contaminarea mierii cu substanţe chimice de sinteză (din faguri în miere)

    Folosirea antibioticelor în hrănirile de stimulare a dezvoltării albinelor  

     

     

     

     

    Contaminarea mierii cu reziduuri de substanţe medicamentoase de uz veterinar

    Folosirea preventivă a substanţelor medicamentoase de uz veterinar pentru prevenirea unor boli ale albinelor
    Folosirea de alte produse medicamentoase de uz veterinar decât cele autorizate a se folosi pentru combatera bolilor albinelor
    Nerespectarea instrucţiunilor de folosire din pliantul produsului (perioada de administrare, doza, timpul de aşteptare)
    Amplasarea stupilor în apropierea unor culturi agricole, plantaţii pomicole tratate cu produse pe bază de antibiotice, pentru combaterea unor boli ale acestora – cazul produselor pe bază de streptomicină folosite pentru combaterea „focului mălurii”, o devastatoare boală a pomilor fructiferi (mai ales în perioada de înflorire) provocată de Erwina amylovora)

    Este foarte important să se cunoască parametrii de calitate ai mierii (reglementaţi la nivel naţional şi european) și  cauzele care conduc la modificarea valorilor normale ale respectivilor parametri şi efectele negative asupra calităţii mierii.

    În plus, este foarte important să se respecte:

    –Metodele de creştere şi tratare a familiilor de albine;

    – Modul de amplasare a stupilor în zona meliferă;

    – Condiţiile de producţie.

    Dr.ing.chim. Antonescu Carmen, INSTITUTUL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU APICULTURĂ

    – laboratorul Chimia şi tehnologia produselor apicol

    Sursawww.eurohonig.com


    Te-ar mai putea interesa

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE Apicultor: Mierea ajunge să coste în jur de 5-6 lei/kg la procesatori Mierea produsă în stupina lui Cosmin Herța l-a îndulcit până și pe Papa Francisc

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii