• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se cultivă spanacul – cultura profitabilă cu care se pot obține producții de 20 de tone la hectar

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de spanac poate fi una dintre investițiile care să vă aducă un venit sigur aproape tot timpul anului. Nu este greu de cultivat, cererea este în creștere, iar randamentul este foarte ridicat: la un hectar aveți nevoie de 25 de kilograme de sămânță și se pot obține 20 de tone de frunze de spanac pentru comercializare.

    Spanacul este o plantă anuală cu perioadă scurtă de vegetație, rezistență la temperaturi scăzute. Temperatura optimă de creștere este între 15-17 grade Celsius iar semințele germinează la 2-3 grade Celsius. Dacă spanacul este semănat din toamnă, cu 3-4 frunze formate până la venirea frigului, suportă temperaturi de -8..-10 grade Celsius.Temperaturile ridicate de peste 25 grade Celsius influențează negativ creșterea plantelor, acestea au frunze mai mici,fibroase și emit repede tulpini florale.

    Soiuri și hibrizi de spanac

    Soiurile si hibrizii de spanac sunt împărțite în: timpurii cu perioadă de vegetație de 35-40 de zile, semitimpurii, cu perioade de vegetație de 40-50 de zile și soiuri târzii, cu perioadă de vegetație de 50-55 de zile.

    Un kilogram de semințe de spanac Matador (soi semitimpuriu) costă de 24,80 de lei în magazinul online al Agrosel, ceea ce face ca investiția inițială în semințe să ajungă la 620 de lei pentru un hectar. De altfel, Matador și Marates sunt soiuri pe care specialiștii de la Agro Kit Solarii le recomandă pentru cultura de spanac înființată în luna martie întrucât vor oferit recoltă în aproximativ o lună și jumătate. În cazul în care cultivați spanac toamna, ar fi bine să luați în calcul soiul Smarald.

    Producții bune primăvara și toamna

    Un alt element important la cultura de spanac este lumina, astfel că producții bune de spanac se obțin primăvara și toamna deoarece în acestă perioadă ziua este mai scurtă și temperatura aerului mai scăzută. În condiții de zi lung, de vară, spanacul emite repede tulpini florale, înainte de formarea normala a rozetei de frunze.

    Spanacul se cultivă pe pământ arat de toamna la o adâncime de 25 de centimetri pe care s-a aplicat îngrășământ.

    Este de preferat varianta în rânduri, pentru a putea efectua lucrările de îngrijire.

    Spanacul se poate semăna în rânduri echidistante la 10-15 cm sau prin împrăştiere.

    Norma de sămânţă variază, în funcţie de nivelul tehnologic, de la 4 grame/metru pătrat, în cazul în care ulterior facem răritul, la cca. 2 g/mp, dacă dispunem de maşină de semănat performantă. În primul caz, răritul se face în două etape astfel încât, în final, distanţa între plante pe rând va fi de10-12 cm.

    Fertilizarea culturii de spanac

    Fertilizarea de bază se poate face cu un îngrăşământ complex de tipul N:P:K 15:15:15,în doză de cca. 2 kg/ar.

    Fertilizările faziale pot fi efectuate direct prin apa de udare, dacă deţinem instalaţii de irigare prin picurare. Sunt recomandate îngrăşămintele complexe solubile cu un raport N:K apropiat de 1:1 (ex. Agriplant 3). Sunt necesare 1-2 fertilizări cu azotat de calciu, în doză de 0,8-1g/l. Fertilizările faziale se recomandă să se aplice la intervale de cca. 10-14 zile, iar concentraţia îngrăşămintelor nu trebuie să depăşească 1,5 g/l.

    Udatul se face la început mai rar, o dată la două săptămâni, cu cantităţi de până la 20 l/mp. Protecţia suplimentară împotriva temperaturilor prea scăzute se poate realiza prin acoperirea culturilor cu material microporos.

    Spanacul are pretenții ridicate la umiditate, de aceea în condiții de secetă formează o rozetă mică, dă producții scăzute și de calitate inferioară. În cazul în care lipsa de umiditate este însoțită și de temperaturi ridicate, plantele emit repede tulpini florale.

    Pentru asigurarea umidității în sol este indicată folosirea irigării și menținerea umidității în sol la 75 % din intervalul umidității active la adâncimea de 20-25 cm. În cazul in care se seamănă vara (pentru consum de toamna), înainte de semănat se face se face o irigare de aprovizionare cu 300-350 m3 de apă la hectar.

    Spanacul are pretenții ridicate fata de sol, preferă solurile cu textură mijlocie, permeabilă, bogate în humus cu pH intre 6,5-7,5 și afânate.

    Mana, dușmanul spanacului

    Principala boală ce apare în cazul spanacului este mana și se recomandă tratamente chimice cu substanțe precum Dithane M-45 sau Dithane Neotec 75 WG. Se poate apela și la soluții naturale, pentru culturi bio în care nu se folosesc chimicale.

    Principalii dăunători ai spanacului sunt limaxul cenușiu și coropișnița. Astfel, limaxul cenușiu atacș planta atât la nivelul rădăcinii cât și frunzele, în timp ce coropișnița atacă culturile de spanac doar la nivelul rădăcinii și retează plantele încă din primele săptămâni de când spanacul răsare.

    Factori cheie pentru producția de spanac
    *Temperatura de peste 35 grade Celsius pot induce starea de somnolență a plantei
    *Se recomandă cultivarea pe paturi înalte pentru a evita băltirea apei în zona coletului
    *Temperatura aerului mai mare de 27 de grade Celsius reduce semnificativ din creșterea plantelor
    *Densitatea mare a plantelor pe unitate de suprafață reduce creșterea frunzelor și induc înflorirea prea devreme
    *Înflorirea poate fi determinată de zile lungi (14 ore) urmate de temperaturi ridicate
    *Șe recomandă distrugerea culturii după recoltare și rotația de 3-5 ani pentru a evita înființarea bolilor specifice

    Sursa: Agro Kit Solarii

    Foto: gregreenfusestock.photoshelter.com


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!