• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nu aruncați cojile de ouă! Iată 5 idei pentru a le folosi în grădină și nu numai

    Roxana Dobre -

    Cojile de ouă sunt cel mai adesea aruncate fără să se țină cont că ele reprezintă una dintre cele mai bune surse de calciu, nitrogen și alte substanțe organice folositoare solului. Astfel, cojile de ouă sunt ușor de folosit pentru a ajuta culturile de legume din grădină fie să se dezvolte, fie să se apere de dăunători periculoși. Mai mult, cojile pot ajuta și micii crescători de găini pentru că sunt o sursă gratis de supliment de calciu pentru păsări.

    Iată 5 moduri în care cojile de ouă se pot folosi în grădina de legume:

    1. Cojile de ouă – fertilizant/sursă de calciu pentru tomate, ardei și vinete

    Cojile de ouă sunt un produs al naturii și, în consecință, posedă mulți dintre nutrienții solicitați de plante. Adăugați coji pisate la baza gropilor de plantare, în special pentru tomate, ardei și vinete. Aceste culturi sunt susceptibile să se îmbolnăvească mai frecvent din cauza deficienței de calciu.

    2. Cojile de ouă pot deveni ”ghiveci” pentru obținerea plantelor din semințe

    Coaja de ou poate îndeplini funcția de ghiveci pentru plantele aflate în faza de sămânță. Mai târziu răsadul împreună cu suportul natural se pot transfera cu totul în gradină. Ingrijește cu atenție viitoarea plantă și, când a crescut suficient de mare pentru a fi transferată, nu trebuie decât să spargi cu atenție coaja de ou și să pui plăntuța, cu tot cu pământ și rămășițele de coajă de ou, în grădina ta sau într-un ghiveci mai mare. Coaja de ou rămasă se va descompune și va hrăni rădăcina plantei.

    melc in gradina coji de oua

    3. Cojile de ouă pot reprezenta capcane pentru melcii cu sau fără cochilie

    Cojile mărunțite (nu cele pisate până la stadiul de praf), colțuroase, constituie o măsură eficientă împotriva melcilor cu sau fără cochilie (limacși) și altor dăunători. Aplicate în jurul plantelor, la suprafață, ele previn stricarea răsadurilor și secționarea tulpinilor la nivelul solului de vietățile care nu tolerează suprafețele tăioase.

    compost cu coji de oua

    4. Cojile de ouă se pot folosi la obținerea compostului

    Dacă nu plantați tomate și nici nu sunteți în situația de a ține sub control dăunătorii, folosiți cojile de oua pur și simplu pentru obținerea compostului de grădină. Puteți adăuga cu încredere coji de ouă bine mărunțite (ideal, sub formă de pudră) în compost și puteți hrăni, apoi, plante ca broccoli, varză, morcovii, conopida, țelina, cireșii, merii, piersicii, perii, pepenii, strugurii, salata, cartofii, etc.

    5. Cojile de ouă, în cantități mai însemnate pot fi folosite la mulcire

    Este adevărat că pentru această lucrare în grădină aveți nevoie de o cantitate mai mare de coji de ouă, dar presărate între rândurile de legume, acestea pot reprezenta un mulci 100% eco.

    coji de oua in hranirea gainilor

    5 extra. Cojile de ouă se pot folosi în hrana găinilor

    Pentru că soluția cu mulcirea este mai greu de pus în practică, ”plusăm” numărul sfaturilor cu unul mai practic pentru folosirea cojilor de ouă în gospodărie, chiar dacă nu neapărat în grădină. Astfel, dacă aveți păsări de curte de hrănit, “strecurați” câteva cojițe de ou în mâncarea pe care le-o oferiți. Femelele, în special cele care au depus de curând ouă sau care se pregătesc, necesită calciu suplimentar și vor aprecia cu siguranță!

    Sursă selectivă: www.gradinamea.ro

    Foto: thepoultryguide.com


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!