Piaţa terenurilor

Fermierii francezi, în alertă după ce un fond chinez a cumpărat 1.700 de hectare de teren agricol în Hexagon

Fermierii și o mare parte din opinia publică franceză sunt în fierbere din cauza unei tranzacții neașteptate prin care un fond de investiții chinez a pus mâna pe trei exploatații totalizând 1.700 de hectare de teren agricol într-o regiune cerealieră din Hexagon.

Potrivit informațiilor apărute în presă, deși în acea parte a țării, pământul se vindea de obicei cu 4.000 de euro/hectar și era foarte greu de găsit, chinezii – acționând prin compania Hongyang cu sediul în Hong Kong, au oferit un preț peste cel al pieței și au izbutit să formalizeze tranzacția. Se pare că ei au fentat sistemul francez care dă drept de preemțiune fermierilor locali reușind să preia terenul agricol prin achiziția de acțiuni în societățile care îl lucrau, mai exact au preluat 98% din pachetele de acțiuni.

Organizațiile de fermieri din Franța s-au arătat extrem de îngrijorate de această tranzacție care, spun ei, ar putea conduce la o destabilizare a prețurilor și a sectorului per ansamblu. Cum chinezii au arătat că vor să facă agricultură, cooperativele din zonă nu mai pot face nimic pentru a anula operațiunea, însă sunt acum ”cu ochii în patru” întrucât se zvonește că fondul chinez vrea să mai facă o nouă tranzacție.

Potrivit legislației franceze, dacă un teren agricol este de vânzare, acest lucru trebuie făcut public și atât cooperativele din zonă, cât și fondul rural de stat au drept de preemțiune pentru achiziția lui tocmai pentru a evita situația în care străinii pot avea acces la acea suprafață. În cazul achiziției de societăți agricole, lucrurile se complică pentru că aceste tranzacții nu trebuie anunțate.

Foto: www.homebuilderlegal.com

2 comentarii

  1. Și agricultorii francezi se tem de concurență, chinezii ar fi ca furnicile, ar munci mult și ieftin (și ridică prețul terenului pe care agricultorii francezi, ca și cei români ar vrea să-l ia cât mai ieftin) dar produsele chinezilor ar fi cam toxice căci nu prea respectă normele europene de mediu și ignoră efectul toxic al unor pesticide (cel puțin așa fac în China).

Scrie un comentariu