• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii acuză: Se fac presiuni la Cotroceni ca Legea supermarketurilor să fie întoarsă la Parlament!

    Gabriela Gimbășanu -

    Producătorii români sunt îngrijorați. Au primit semnale din surse sigure că în ultima perioadă s-au făcut presiuni constante asupra echipei de la Cotroceni pentru întoarcerea în Parlament a Legii supermarketurilor. Mai exact, este vorba despre modificările aduse Legii 321/2009 care, dacă vor fi promulgate de Președintele României, vor crea cadrul legislativ ca 51% din marfa proaspătă expusă în marile magazine (legume, fructe, brânză, lapte, ouă, pâine, miere și carne) să fie din unități și ferme românești. Mai mult, actul normativ ar bloca taxele mascate pentru accesul la raft și ar face posibil ca fermierii să nu mai primească banii la 90 de zile, ci în 7 zile de la livrarea produselor proaspete menționate.

    Potrivit reprezentanților producătorilor agricoli din România sunt surse care spun că președintele României ar fi ”sfătuit” să nu ia în calcul promulgarea acestei legi, care nu ar face altceva decât să salveze agricultura românească și le-ar permite producătorilor să-și desfacă producția în cadrul marilor rețele comerciale.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și-a exprimat temerea cu privire la faptul că modificările aduse Legii nr. 321/2009 vor fi aplicate cu întârziere sau deloc, mai ales că presiunea exercitată de marile rețele comerciale ar fi ajuns nu doar la reprezentanții din MADR sau membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, ci până și consilierii președintelui României ar fi fost ”convinși” de faptul că această lege trebuie să rămână în forma inițială.

    ”În ceea ce privește Legea nr. 321/2009, din informații pe surse am aflat că președintele se gândește să întoarcă legea. Motivul principal este legat de faptul că cei din jurul președintelui au fost ”convinși” de reprezentanții supermarketurilor că această lege nu trebuie să existe și aceștia trebuie să funcționeze în continuare în detrimentul producătorului agricol român. Este regretabil dacă se va întâmpla asta și practic ar fi încă o lovitură aplicată fermierului român. Mesajul producătorilor români este acela că avem nevoie de această lege și indiferent ce este sfătuit, președintele Klaus Iohannis sper să facă alegerea dreaptă și să promulge actul normativ care va salva agricultura și sectorul agro-alimentar românesc. Banii pe care i-au strâns până acum supermarket-urile reușesc să-i convingă pe toți de necesitatea funcționării lor într-un stil ”sălbatic” în România. Nu ascund faptul că inclusiv reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care are în sarcină de servici această temă, într-o discuție pe care am avut-o astăzi de dimineață mi-a dat de înțeles că va ”ajuta” fermierul român, protejând interesele supermarketurilor”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Dacă legea nu este promulgată, fermierii vor ieși în stradă

    În cazul în care președintele României va decide să întoarcă legea la Parlament, fermierii sunt hotărâți să iasă încă odată în stradă întrucât, spun ei, aceasta este o decizie nedreaptă, împotriva intereselor României.

    ”În acest sens, în cazul în care legea supermarket-urilor nu va fi promulgată, nu vom sta cu mâinile în sân și mitingul din data de 7 iunie îl vom muta la Cotroceni. Nu este o amenințare, este doar un ultim strigăt de disperare al producătorului român. Nu cerem ceva în plus față de ceea ce se întâmplă cu aceste supermarketuri în celelalte țări, cum acționează acolo așa să acționeze și aici. Statul trebuie să-și protejeze prima dată economia națională, orice stat fie el cât de puțin evoluat din lume prima grija pe care o are este să-și protejeze producătorii autohtoni, asta înseamnă locuri de muncă, asta înseamnă bunăstare, colectarea eficientă a dărilor către stat, securitatea și siguranța alimentară”, a mai spus liderul fermierilor.

    Vă reamintim că modificările la Legea 321/2009 au vor adoptate cu unanimitate de voturi la votul final din Camera Deputaților și actul normativ a fost trimis spre promulgare Președinției României.

    ”Toți producătorii de produse agroalimentare din România speră că Președintele României Klaus Iohannis să nu fi indiferent de soarta fermierilor și a antreprenorilor români și sperăm că Președintele nu va ține cont de sfaturile ”bine intenționate” ale consilierilor săi. Avem nevoie de modificările aduse la Legea 321/2009 pentru a putea supraviețuii ”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Florin Barbu preferă legumele din solarul familiei: „Nu folosim pesticide” Adaosul comercial la produsele alimentare românești – plafonat prin lege. Actul normativ, în lucru Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Micul fermier care a inventat o mașină de însămânțat: ”Prețurile mai mici mi-au adus mulți clienți”