România – țara rămasă fără păduri! IMAGINILE din satelit arată dimensiunea dezastrului: Ucraina are pădurile intacte, la noi a rămas stâncă goală!
agrointeligenta.ro -Dimensiunile defrișărilor masive – vizibile din satelit! La frontiera Maramureșului cu Ucraina se vede cum de-o parte a graniței – vecinii și-au păstrat pădurile, în timp ce pe pământ românesc, arborii au fost măcelăriți, după cum dezvăluie o imagine cât o mie de cuvinte făcută public de organizația non-guvernamentală Agent Green.
Nici pădurile virgine nu au scăpat de drujbe. În imaginea surprinsă de satelit, aceste valoroase comori verzi au dispărut cu totul – după cum se vede în zona localizată în perimetrul roșu. În tot acest timp, pădurile din Ucraina au un aspect intact mai ales că această țară a interzis exportul de molid și de pin!
Dacă România a rămas fără păduri, nu același lucru se poate spune despre Austria, țară unde ajunge o mare cantitate din lemnul exploata în România. Spre exemplu, Holzindustrie Schweighofer, o mare companie austriacă, este cel mai mare procesator de lemn din România, cu o cotă de piaţă de 40% din producţia anuală. Pădurile întinse din România, care găzduiesc bizoni, râşi şi urşi, s-au diminuat cu 280.000 de hectare în ultimii 10 ani, potrivit analizei datelor din satelit. O mare parte din aceaste suprafeţe au fost defrişate ilegal, potrivit unei investigații efectuate timp de doi ani de către Agenţia de Investigaţii de Mediu (Environmental Investigation Agency US – EIA. Acest ONG a prezentat înregistrări cu oficiali de la Holzindustrie Schweighofer care negociau cumpărarea de cherestea ilegală de la investigatori sub acoperire. Investigatorii au filmat şi buşteni nemarcaţi în depozitele companiei, ceea ce încală legislaţia României.
Cu lemn defrișat din România, Austriei i-a fost astfel mai ușor să își protejeze pădurile, apreciază un român din Hațeg care, aflat în vizită în această țară, a realizat un filmuleț în care arată cât de verde s-a păstrat Austria în timp ce pădurile noastre au fost exportate buștean cu buștean.
„Priviți cât de verde este în Austria. Priviți cât de intacte sunt pădurile acolo. În tot acest timp, Romania trimite mii de tone lunar in Austria, lemn brut…pentru foc și pentru mobilă… După ce ne vom toca toate pădurile, vom ajunge să importăm și apă potabilă, din Austria evident! România, trezește-te!”, este mesajul românului din Hațeg.
Schweighofer, Kronospan și Egger, sunt cele mai mari companii austriece de prelucrare a lemnului din România și au o cifră de afaceri cumulată de 1 miliar de euro, din vânzarea de cherestea și alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export.