• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat banii pentru avansul fermierilor

    Roxana Dobre -

    Bani aprobați de Guvern pentru fermieri! Producătorii agricoli urmează să încaseze noi sume din subvenții începând cu luna viitoare. Mai exact, astăzi s-a decis alocarea temporară a sumei de 822 milioane lei, adică circa 185 de milioane de euro, pentru efectuarea plăților reprezentând prefinanțarea cheltuielilor aferente schemelor de plăți directe, a măsurilor de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe, a celor de promovare a vinurilor, a măsurilor de piață și intervenție în agricultură. Din aceste fonduri vor fi finalizate plățile către beneficiarii schemelor de plăţi directe pentru Campania 2015 și vor fi asigurate fondurile pentru 2016 în ce priveşte măsurile de informare şi promovare prezentate mai sus.

    Decontarea plăților se va face de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prin virament în contul beneficiarilor până la data de 30 noiembrie 2016.

    Totodată, măsura are rolul să stimuleze gradul de absorbție a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăți directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

    Suma de 822 de milioane lei se alocă temporar, până la 31 decembrie 2016, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din venituri din privatizare și va fi rambursată din sumele restituite cu această destinație de către Uniunea Europeană.

    Actul normativ se aliniază legislației comunitare în domeniu și vine în sprijinul producătorilor agricoli români care beneficiază de aceste scheme de finanțare.

    Vă reamintim că schemele de plăți directe care se aplică începând cu anul 2015, categoriile de beneficiari ai acestor scheme de plăți, precum și condițiile generale de eligibilitate pentru acordarea plăților au fost stabilite în baza Ordonaței de Urgență a Guvernului nr. 3/2015.

    Conform Legii bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015, ajutorul financiar este alocat temporar din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului de către Ministerul Finanțelor Publice și vine în completarea unor sume alocate anterior, pentru asigurarea unui necesar de fonduri stabilit la suma de 7,6 miliarde lei.

    APIA și-a recuparat banii plătiți pentru avansul din 2015

    Vă reamintim că APIA a plătit și în 2015 avans din subvențiile fermierilor. Este vorba despre suma totală de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro), pentru un număr de 602.159 fermieri cu o suprafaţă de 5.753.954 ha.

    Potrivit unei informări puse de către APIA la dispoziția Agrointeligența, agenția de plăți a recuperat de la Comisia Europeană suma plătită în avans pentru campania 2015. ”În ce privește banii rambursaţi României de către Comisia Europeană pentru avansul acordat în Campania 2015, vă aducem la cunoștinţă faptul că, CE efectuează plăţile lunare pentru cheltuielile efectuate de agenţiile de plăţi acreditate în cursul unei luni de referinţă. Aceste plăţi lunare se efectuează către fiecare stat membru cel târziu în a treia zi lucrătoare din cea de a doua lună care urmează celei în care s-au efectuat cheltuielile”, ne-a precizat APIA.

    În 2015, cuantumul avansului din plata unică pe suprafață a fost de 236 de lei, respectiv 53,4198 de euro/ha – aproape 70% din SAPS-ul fixat la acel moment la 77,42 de euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!