• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția uriașă pentru legumele cultivate solarii și sere

    Roxana Dobre -

    Subvenții pentru fermieri! Noi sume de bani au fost deblocate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) iar primele autorizări la plată urmează să fie făcute pentru o categorie de producători agricoli care încă așteaptă banii în conturi. Agrointeligența – www.agrointel.ro este singura publicație care vă dezvăluie care este cuantumul pe care îl vor primi pe hectar producătorii care au cultivat în anul 2015 legume în sere și solarii! De altfel, aceasta este ultima schemă de plată pe care agenția de plăți trebuia să o mai deblocheze.

    EXACT 12.791,2945 euro/ha! Acesta este cuantumul pe care APIA îl plătește ca sprijin cuplat fermierilor care au cultivat în anul 2015 legume în sere și solarii. Așa cum vă anunțam într-un articol postat ieri pe site-ul www.agrointel.ro, Ministerul Agriculturii a modificat printr-un proiect de lege plafoanele pentru această subvenție. Astfel, noile sume alocate erau de 4.784,200 euro pentru legume cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare și 8.370,400 euro pentru legume cultivate în solare: tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare”.

    Inițial, în Hotărârea de Guvern nr. 427/2016 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, se specifica că plafoanele alocate pentru legumele cultivate în sere și solarii vor fi de 2.392,100 euro  pentru legume cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare și 10.762,500 euro pentru legume cultivate în solare: tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare. 

    Iată pentru câte hectare au cerut fermierii sprijinul cuplat vegetal, legume în sere:

    Sprijin cuplat – 7.12 Legume cultivate în sere 18,40
    Sprijin cuplat – 7.12.1 Tomate din sere 92,53
    Sprijin cuplat – 7.12.2 Castraveţi din sere 91,56
    Sprijin cuplat – 7.12.3 Ardei din sere 5,56
    Sprijin cuplat – 7.12.4 Varză din sere 1,05

    Iată pentru câte hectare au cerut fermierii sprijinul cuplat vegetal, legume în solarii:

    Sprijin cuplat – 7.13.1 Tomate din solarii 17,71
    Sprijin cuplat – 7.13.2 Castraveţi din solarii 4
    Sprijin cuplat – 7.13.3 Ardei din solarii 2,75
    Sprijin cuplat – 7.13.4 Varză din solarii 1,7
    Sprijin cuplat – 7.13.5 Vinete din solarii

    Doar 148 de fermieri au cerut sprijinul cuplat în campania 2015

    Potrivit unei situații a cererilor unice depuse în anul 2015 pentru sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în sere și solarii, soar 148 de fermieri au cerut acești bani.

    Iată situația pentru fiecare categorie în parte:

    Sprijin cuplat – 7.12 Legume cultivate în sere 6 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.12.1 Tomate din sere 16 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.12.2 Castraveţi din sere 9 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.12.3 Ardei din sere 5 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.12.4 Varză din sere 1 fermier
    Sprijin cuplat – 7.13.1 Tomate din solarii 46 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.13.2 Castraveţi din solarii 20 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.13.3 Ardei din solarii 16 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.13.4 Varză din solarii 4 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.13.5 Vinete din solarii 15 fermieri
    Sprijin cuplat – 7.5 Cânepa pentru ulei 10 fermieri

    Deși cuantumurile sunt foarte mari, legumicultorii nu par atrași de această subvenție. ”Fenomenul” a fost sesizat și de președintele OIPA Legume-Fructe, Aurel Tănase care susține că deși se plătesc subvenții de mii de euro la hectar pentru culturile de legume în spații protejate, producătorii preferă să vândă haotic decât să se pună în ordine și de a beneficia de acești bani. În cazul serelor/solariilor, sprijinul este de 12791,2945 euro/ha  iar pentru a primi acești bani, legumicultorii trebuie să facă dovada comercializării cu acte a recoltei.

    Vă reamintim care sunt cerințele APIA pentru a acorda sprijnul cuplat pentru legume în sere:

    Sprijinul cuplat se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate, pe baza factură fiscală sau filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice:

    Fermierii trebuie să prezinte la APIA următoarele documente:

    Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de sere în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.

    Sprijinul cuplat pentru culturile în solarii  se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate, pe baza factură fiscală sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice:

    Fermierii trebuie să prezinte la APIA următoarele documente:

    Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de solarii în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.


    Te-ar mai putea interesa

    Leguma cu care fermierii pot la lovitura în această toamnă. Se vinde cu cel puțin 2 euro/bucata Îngrijirea roșiilor vara. Sfaturi pentru o recoltă bogată chiar și la peste 35 de grade Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile