NECAZ PENTRU CIOBANI: OI UCISE DE TRĂSNET!
agrointeligenta.ro -Necaz pentru oieri! Fenomenele meteo periculoase, care au avut loc în ultimele zile, au adus o mare nenorocire pentru oierii din zona munților Cuntu – Țarcu, unde au avut loc furtuni foarte puternice. Cerul a fost brăzdat de fulgere iar trăsnetele au lovit în mai multe locuri.
Necazul a picat pe capul unui proprietar de animale din satul Bolvasnita care are o turmă de oi formată din sute de animale pe care dorea să o ducă sus pe munți, la stânele din Cuntu, așa cum fac ciobanii din totdeauna. Acestea a ajuns cu turma în apropierea Cabanei Cuntu, loc în care ciobanii au lăsat oile la odihnă și păscut.
În timpul unei furtuni de zilele trecute, un trăsnet a lovit turma omorând pe loc aproximativ 20 de oi. Din fericire, ciobanii aflați cu animalele pe munte, au scăpat teferi ca prin minune. Noroc a avut și un turist ce avea instalat un cort la nici 100 de metri de locul în care a trăsnit.
Acum, pe lângă acest necaz, proprietarul turmelor se confruntă cu o altă problemă deosebită: cum să scape de cadavrele oilor? Fiindcă nu au intervenit la timp ca să transporte și să îngroape sau să ardă cadavrele oilor, în zonă au apărut lupii. Aceștia au mâncat deja câteva cadavre, dar aceștia prezintă mare pericol pentru turiștii ce se avântă pe munte.
Azi, la locul întâmplării au plecat mai mulți săteni din Bolvașnița care cu un tractor sau alt mijloc de transport, vor lua cadavrele oilor de pe munte. Stâna de bază se află sus în munte, iar de la drumul de acces și până acolo, distanţa poate fi parcursă doar pe jos, pe poteci. Conform procedurilor sanitare în astfel de situaţii, cadavrele oilor trebuie incinerate fiindcă este vorba de sute de kg de carne intrată deja în descompunere. O asemenea cantitate de carne nu poate fi îngropată fiindcă ar afecta mediul înconjurător.
Vă reamintim că crescătorii individuali de animale care NU anunță autoritățile locale de care aparțin – în speță primăriile, când le-a murit un animal sunt pasibili de amendă.
Astfel, crescătorii individuali de animale au următoarele obligații:
-Să înştiinţeze cu privire la existenţa unuia sau mai multor animale moarte, definite potrivit prezentelor norme metodologice, în termen de maximum 24 de ore, medicul veterinar de liberă practică căruia îi sunt arondați și autoritatea administrației publice locale pe a cărei rază administrativ-teritorială unde se constată respectiva situaţie;
-Autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul judeţelor, respectiv de la nivelul municipiului Bucureşti, prin intermediul persoanei desemnate să gestioneze organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală provenite din gospodărille crescătorilor individuali de animale, conform prevederilor art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 24/2016, sunt responsabile de:
a) organizarea şi desfăşurarea procedurii privind delegarea/contractarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală şi semnarea contractului, după caz, conform prevederilor Legii 98/2016 privind achiziţiile publice;
b) anunţarea unității de neutralizare cu care Consiliul Judeţean/Consiliul General al Municipiului Bucureşti are încheiat un contract, cu privire la decesul unor animale pe raza unităţii administrativ-teritoriale sau a unei subdiviziuni administrativ-teritoriale a municipiului Bucureşti. Anunţarea unității de neutralizare se face numai la solicitarea primită telefonic din partea reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora a intervenit decesul animalelor;
c) realizarea centralizatorului registrelor de evidenţă întocmite de unităţile administrativteritoriale din judeţ, respectiv de subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, cu privire la data, ora, proprietarul, categoriile şi cantităţile de deşeuri de origine animală preluate de unitatea/unitățile de neutralizare de pe raza fiecărei unităţi administrativteritoriale;
d) transmiterea anuală, în cursul trimestrului IV, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a necesarului de cheltuieli pentru anul următor pentru asigurarea în bune condiţii a activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală; necesarul de cheltuieli se stabilește pe baza datelor centralizate de la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ sau al subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti cu privire la numărul, categoriile şi cantităţile de deşeuri de origine animală;
e) realizarea situaţiei privind stadiul contractelor prevăzute la art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 24/2016.
Această situaţie este necesară la nivelul fiecărui judeţ pentru elaborarea caietului de sarcini în cadrul procedurii privind delegarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală către un operator autorizat, conform legislaţiei în vigoare.
Mai mult, dacă fermierii abadonează sau depozitează deșeurile de origine animală în alte locuri decât cele organizate şi autorizate în acest scop, riscați o amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Sursa: www.infocs.ro