POVESTEA DE SUCCES a lui ”TOMATINO”, un fermier care CULTIVĂ ALTFEL DE ROȘII

Florin Paraschiv, un cultivator de 38 de ani din comuna Berceni, județul Ilfov este modelul de fermier care a decis să facă din pasiune o afacere. Dragostea sa pentru roșii l-a determinat pe ilfovean să construiască în curtea casei două solarii în care a însămânțat nu mai puțin de 14 soiuri și hibrizi rari de tomate, ceea ce s-a dovedit a fi o afacere de succes.

La nici 17 kilometri de Capitală, în comuna Berceni,  tânărul cultivator de roșii Florin Paraschiv a dezvoltat o afacere de suflet și se poate mândri că este printre norocoșii care îmbină pasiunea cu profitul. „Tomatino”, așa cum a fost poreclit, a fost atras de legumicultură încă din copilărie și a continuat să își valorifice pasiunea de-a lungul anilor, atât în cele două solarii cu roșii din comuna Berceni, dar și prin intermediul solariilor de la Vidra, unde cultivă o gamă largă de legume.

„De mic copil pot spune că mă ocup de legumicultură. Îmi place și mă mândresc cu ceea ce sunt și ce fac, deci nu îmi este rușine. În afară de Florin Paraschiv, mi se spune și Tomatino, mai nou, pentru că sunt cultivator de tomate. La ora actuală am 14 soiuri de roșii, printre care două pe care le testez ca să văd cum se aclimatizează. Am o suprafață de 1.300 mp aici, la Berceni, și mai avem un solar la Vidra, unde avem 2.000 mp, dar acolo avem alte legume. Roșii avem doar aici, în Berceni”, a spus Florin Paraschiv pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Doar semințele de roșii l-au costat 5.000 de lei

Din respect pentru clienții săi, Florin Paraschiv nu face rabat de la calitate motiv pentru care semințele achiziționate sunt ceva mai scumpe decât cele clasice.  Anul acesta l-au costat 5.000 de lei dar este mulțumit de hibrizii pe care i-a ales despre care spune că sunt foarte rezistenți la boli ceea ce îl ajută pe cultivator să facă economie la banii care s-ar fi dus pe tratamente.

„Doar semințele m-au dus undeva la 5.000 lei, pentru că într-adevăr am sămânță foarte scumpă. Fiind hibrizi, fiind rezistenți la boli, fiind tratamente cât mai puține, prefer să iau o sămânță scumpă, să vin cu tratamente cât mai puține, să fie roșia cât mai naturală”, a adăugat Florin Paraschiv.

Cultivatorul atrage atenția că este foarte greu să ai o cultură de roșii bio în prezent, iar această prezentare a unor tomate cu titlul bio este doar modalitate de a înșela oamenii. „Deși la ora actuală mai văd pe piață produse eco sau bio, e foarte greu să cultivi. Trebuie să ai exact cum am eu solarul sau sera, dar să fie închise ermetic, să nu îți intre nici măcar albina acolo, iar terenul respectiv nu trebuie să fi fost cultivat pe el cu chimicale minim 10 ani de zile. Degeaba îmi spui tu acum că este eco, că eu îți pun roșie afară și la prima ploaie acidă, aia nu mai e nicio roșie eco. Din punctul meu de vedere, bio sau eco e un nou mod de a fura bani din buzunarul oamenilor. Eu așa o consider. Când puneau bunicii acum 20-30 de ani, aveam ploi curate, era altceva. Acum și noi suntem bolnavi, suntem frumoși pe dinafară și înăuntru suntem negri”, a mai spus fermierul din Berceni.

Florin Paraschiv a ales pentru afacerea sa atât soiuri românești, cât și varietăți turcești sau italienești.  „Avem roșia Tiger, roșia ciocolatie și roșia roz, care este soi turcesc. Mai avem încă o roșie Tiger, care este tot turcească. Avem roșia galbenă care este soi italienesc. Avem și roșii crețe despre care mulți spun că este străvechiul soi românesc Inimă de bou , dar nu sunt Inimă de bou, nu au nicio treabă cu soiul. Avem și Inimă de bou, avem roșii Cherry galbene, roșii Cherry rotunde, roșii Cherry prunișoare și am și două roșii soi bulgăresc, care vrem să vedem cum se comportă la noi. Eu sunt mulțumit ca și vegetație și ca și rod”, a spus fermierul.

Prețul roșiilor cultivate de „Tomatino” ajunge și la 15 lei pe kilogram. Supermarketurile sunt excluse!

Ceea ce l-a determinat pe fermier să cultive roșii inedite a fost, după cum era de așteptat, nevoia de nou pe piață. Florin Paraschiv reușește de fiecare dată să își facă clienții fericiți prin produsele inedite, aceștia revenind mereu, deși prețul roșiilor cultivate de „Tomatino” este mai mare decât al celor normale.

Piața e saturată de roșie normală, verde înăuntru, fără gust, și am încercat să vin cu produse noi și mult mai gustoase. Eu la piață sunt ispită. Le spun clienților. Mulți nu cred. Dacă e roșie mare, o tai, i-am pus felia în mână. Dacă e roșie mică, la fel. O ia, o mânâncă și deja vezi pe mimica lui, se schimbă la față și e mulțumit. Chiar dacă prețul e ceva mai mare față de cele normale, clienții sunt tentați și cumpără. Într-adevăr nu regretă alegerea pe care au făcut-o, pentru că vin înapoi”, a explicat Florin Paraschiv.

Fermierul din comuna Berceni a reușit să pună afacerea pe picioare doar prin eforturi proprii. Nu a beneficiat de ajutor de la cineva sau de fonduri europene, mai ales pentru că a preferat să evite ”toată nebunia” ce ține de birocrație și doar să aibă grijă de culturile sale.

„Ajutoarele se dau destul de greu iar birocrația este foarte mare. Ca să poți să obții ceva, ai de alergat foarte mult, iar țăranul nu prea are timp. Țăranul trebuie să muncească, că de aia este țăran. El nu are timp să alerge după hârtii, avize, chitanțe, du-te la APIA, du-te colo, du-te colo. E foarte greu, iar momentan nu m-am gândit la această treabă. Tot ce am făcut, am făcut pe cârca mea, toate investițiile care au fost făcute au fost pe cârca mea, nu am avut niciun ajutor, nici fonduri, nimic. Și în continuare tot așa aș vrea să fac, adică nu vreau să apelez, nu știu de ce, am eu o superstiție a mea”, a spus fermierul.

Produsele din solariile cultivatorului din Berceni sunt vândute în Piața Obor din Capitală, pentru că, spune Florin Paraschiv, dacă ar apela la retaileri nu ar reuși să își acopere cheltuielile luând în considerare prețul oferit de aceștia.

Pretențiile clienților, care vor să mănânce bine, dar pe bani puțini, pun fermierii în dificultate. Florin Paraschiv are o gamă largă de produse și de aceea prețurile roșiilor sunt cuprinse între 5-15 lei. „Prețul roșiilor pleacă de la 5 lei și ajunge la 12-15 lei, cel mai scump la ora actuală. Clientul este destul de mofturos. Vrea să mănânce bine, dar să plătească prost. Stăm foarte prost la capitolul ăsta. Adică vrem să mâncăm bine, vrem, să mâncăm sănătos dar ieftin”, a adăugat fermierul.

Pe viitor vrea să vândă doar din solar și să le ofere clienților marfă ”pe alese”

O altă strategie de a pune producția în valoare este să ofere clientului posibilitatea de a-și culege singur roșiile. Este o metodă deja folosită în multe ferme care aduce avantaje de ambele părți: fermierului îi ușurează munca iar clientului îi dă ocazia să își aleagă produsele și să se convingă singur de calitatea acestora.  „Mă tentează, eu am un site la ora actuală făcut care deocamdată nu este pus la punct dar pe viitor mă tentează să vând de acasă. Eu caut clienții care vor să vină acasă. A venit acasă, i-am dat coșul în mână, a luat două roșii din alea, două roșii din alea, le-am pus pe cântar, am luat banii și asta este. Am clienți în prezent care sunt dornici să meargă în grădină să-și culeagă ei cu mâna lor, roșia, ardeiul, vânăta. Aici vreau să mă îndrept eu, către acești clienți. Nu îi caut pe cârcotași, pe cei care vor perfecțiune și vor și gust”, a explicat Florin Paraschiv.

Fermierul cunoaște cazuri concrete în care oamenii își vând de acasa producțiile, însă la fel de bine știe că pe internet există și persoane care nu fac altceva decât să înșele clienții. De aceea, Florin Paraschiv vrea să le permită consumatorilor să își culeagă singuri legumele, mai ales că localitatea Berceni este foarte aproape de București și implicit, accesibilă unui număr foarte mare de persoane. „La ora actuală chiar sunt persoane, știu, cunosc, care se ocupă cu așa ceva și vând numai de acasă. Dar mai sunt și site-uri capcană. Îți oferă, îți aduce acasă, vezi-Doamne, roșie românească, dar se duce, o cumpără en gros și ți-o vinde la alt preț. E un fel de samsăreală. Eu vreau să chem clientul acasă să-și cumpere marfă. Adică să vină cu mașina, pentru că practic suntem la 15 km de București, nu suntem pe vârf de munte. Deci se poate. În weekend ne putem deplasa oricând. Hai, în cursul săptămânii e mai prost, pentru că într-adevăr toți lucrăm, sunt joburi, sunt servicii, dar în weekend oricine se poate deplasa”, a spus fermierul din Berceni.

În 2018 Florin Paraschiv vrea să își mărească producția cu soiuri noi

Florin Paraschiv are planuri mari și pentru viitor, urmând ca în 2018 să introducă soiuri noi de roșii pe care le-a ales în urma degustării de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău unde a descoperit tomate chiar mai gustoase față de ce are el în momentul de față. „Vreau să îmi măresc producția cu soiuri noi. Din ce am văzut ultima oară la Institutul de la Buzău, sunt vreo 4 soiuri noi, au 2 soiuri care sunt făcute chiar de ei și mi s-a părut un soi foarte gustos, față de cele străine, care duce aproape de gustul de roșie cum era odată, autentic, de roșie adevărată. Oricum sunt 4 soiuri pe care le-am degustat, unele prunișoare, tip Tiger, au formă un pic de banană, 2 tipuri de Cherry, care la fel mi s-au părut, poate chiar mai gustoase decât ce am eu la ora actuală în solar”, a mai spus Florin Paraschiv.

Vrea să se înscrie pentru subvenția de 3.000 de euro

Florin Paraschiv nu este la curent doar cu noutățile de pe piața hibrizilor și a soiurilor și și cu cele legate de subvenții. A auzit de Programul ”Tomata” prin care se obține o subvenție de 3.000 de euro pentru cultura de roșii în spații protejate. Deși anul acesta a ratat banii, Florin Paraschiv speră ca în 2018 să reușească să obțină și acele sume. „Anul acesta în niciun caz nu am cum să mă încadrez pentru subvenție, pentru că nepunând ciclul 2 de roșii, nu am cum să scot și în noiembrie și în decembrie roșii. Ciclul 1 oricum l-am sărit, pentru că mi s-au copt mult prea târziu ce aveam eu aici la mine de făcut și nu am beneficiat. Nu m-am încadrat. Pe viitor mă tentează. Chiar vreau să bag încălzire în toamnă, în ambele solarii și la anul să vin cu 2 cicluri de roșii, dar nu roșii normale. Tot la fel, vorbim de roșii Cherry, roșii Tiger, deci altceva, nu ce se vinde la ora actuală pe piață”, a conchis Florin Paraschiv.

3 Comentarii la POVESTEA DE SUCCES a lui ”TOMATINO”, un fermier care CULTIVĂ ALTFEL DE ROȘII

  1. Atunci cind urmărim sănătatea deplina a semenilor,chiar și ploile acide,prin remedii naturale,pot fi neutralizate. Deviza subsemnatului este „pământ fertil și sănătos, plante sănătoase, animale sănătoase, oamenii sanatosi”.Agricultura ecologica,sustenabila,tradițională poate fi cu putinta la nivelul întregi planete,cu condiția ,ca toti cei care ne ocupam de aceasta activitate,sa vrem. Dar cei mai mulți dintre semenii noștri de pe întreaga planeta,prefera sa ofere solului chimicale cu nemiluita,afecțiuni în felul acesta solul,pinza freatica,aerul și pune sub semnul întrebării chiar starea de sănătate a generațiilor care vor urma.Planeta Pământ este casa noastra a tuturor.Cu toții ar trebui sa avem grija de EA.Iar pentru eventualii critici,am o intrenare:-!Ce prefera ți sa consumați, o miere naturala,plina de savoare și gust sau o miere prefabricata,făcută din apiinvert, care este o glucoza din porumb?

  2. Drag coleg,din cele spuse de tine se pare nu ai minime cunoștințe de agricultura, darămite de agricultura ecologica unde se cere o aplecare mai mare spre cercetare, împletită cu pasiune și respect fata de natura. Cred ca ar fi benefic pentru cititorii revistei sa nu te prea ia în seama în ceea ce spui. Nu înțeleg cum o revista cu numele agro-inteligenta sa promoveze un fermier care da dovada de asa putina inteligenta. Agricultura biologica se practica de către cei cu aplecare spre domeniu, nu de cei cu aplecare spre profit rapid netinând cont de sănătatea consumatorilor. Spui ca nu se poate în raport cu profiturile mari pe care le aștepți de pe urma producerii de hrana. Păcat ca astfel de fermieri sunt promovați în aceasta revista.

    • Total de acord cu comentariul Dv., cand citeam articolul , aveam in minte exact aceleasi cuvinte pe care le-ati scris, daca nu era scris de Dv. Le cititi de la mine, oricum m-a cam enervat spusele (cel putin „sa nu intre nici albina”??!!!) Despre ce vorbim?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*