• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Străinii nu vor avea nici o piedică în a ne cumpăra ogoarele. Ministrul: E prea târziu să mai facem ceva

    agrointeligenta.ro -

    În timp ce țări precum Ungaria, Letonia, Slovacia sau Polonia au găsit o cale să amâne liberalizarea pieței terenurilor agricole, Ministerul României a decis să nu facă nimic. Scuza găsită și expusă de ministrul Daniel Constantin este că a mai rămas puțin timp până la 1 ianuarie 2014, moment în care cetățenii europeni vor putea cumpără ogoarele țării la prețuri cu mult sub sumele pe care le-ar plăti în orice altă țară din UE.

    Șapte luni! Atât timp a mai rămas până când orice cetățean european își va putea cumpăra teren agricol sau păduri în România. Fără nici o restricție!

    În timp ce deputatul liberal Dan Motreanu a chestionat, joi, Ministerul Agriculturii despre responsabilitatea pe care România o are de a cere Uniunii Europene o prelungire a perioadei de tranziție până în 2017, ministrul Daniel Constantin a anunțat în emisiunea ”Realitatea la raport” că Guvernul Român nu va face nici o solicitare în acest sens.

    realitatea la raport

    ”Tratatul de aderare pe care România l-a semnat în 2005 și care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2007 spune clar că după o perioadă de tranziție de 7 ani trebuie să fie liberalizată piața funciară. Cu alte cuvinte, dacă până acum, până la 1 ianuarie 2014, străinii pot cumpăra terenuri în România numai prin intermediul societăților comerciale, de la 1 ianuarie 2014, conform trataului de aderare, o pot face și persoanele fizice. Sigur că ne vom lua măsuri de precauție, care să nu încalce principiul liberei circulații, fie că vorbim de bunuri sau servicii. Ca atare, nu putem să interzicem acest lucru.

    Ce putea să facă România era ca în Tratatul de aderare , atunci când a fost negociat, în anii 2005-2006, să prevadă, așa cum au făcut alte state, ca și Ungaria, care au cerut ca, în cazul în care nu se întâmplă nimic pe piața funciară, încă o perioadă de 2-3 ani. Neavând această posibilitate, singura variantă de prelungire a acestei perioade de tranziție ar fi ratificarea Tratatului de aderare în toate celelalte 26 de state membre, în parlamentele acestor state, lucru care ar necesita și timp și, cred eu, ar fi imposibil în acest moment”, a declarat Daniel Constantin.

    Ministrul a dorit să sublinieze că Guvernul ia toate măsrile ca schimbările pe piața terenurilor agricole să nu fie catastrofale.

    ”Ce trebuie să facem este să întărim competitivitatea agricultorilor din România. Am dat posibilitatea printr-o ordonanță de urgență ca cetățenii români să cumpere terenuri agricole venind doar cu un avans de 10% și având garantat de către Stat 50% din diferență. În acest fel, fermierul poate să garanteze cu o parte din teren, are jumătate din sumă garantată de Stat, și nu are nevoie deât de o mică parte din bani, astfel încât să își cumpere el terenul”, a exemplificat minsitrul modalitatea în care Guvernul a decis să sprijine fermierii români să facă față rivalității europenilor cu bani.

    Săptămâna trecută, liberalul Dan Motreanu a anunțat, într-un comunicat de presă, că își oferă sprijinul pentru ca România să ceară o prelungire a perioadei de tranziție, așa cum au făcut-o și alte state, precum Letonia, Ungaria, Lituania sau Polonia. ”Este drept că acestea au avut prin tratat posibilitatea ca după perioada de tranziție „ aceasta să poată fi prelungită doar o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei ani”, dar argumentele prezentate autorităților europene sunt aproape identice cu cele din realitatea românească. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că Polonia a obținut o perioadă tranzitorie de 12 ani și nici că România a susținut demersul acestor țări. Statul român, regăsindu-se într-o speță similară, ar trebui să beneficieze de același sprijin din partea țărilor partenere pe care le-a sprijinit”, a transmis Motreanu.

    Sursa foto: ebihoreanul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!