Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii


”Mană cerească” – un aliment biblic uitat de secole, readus la viață de un fermier sicilian. Pe insula Sicilia, Italia, un fermier crește frasini pentru colectarea de sevă din care se obține mana cerească, un ingredient foarte popular în Biblie, care se produce în zona mării Mediterane. Astfel, a reușit să reînvie o tradiție dată la o parte din cauza industrializării și modernizării.
Mana este, de fapt, o rășină care se formează pe scoarța copacilor, bogată în minerale și utilizată vreme de secole ca îndulcitor natural sau ca remediu medicinal pentru diverse probleme. Până în secolul trecut, recoltarea manei era o tradiție autentică în zona Mediteraneană, însă urbanizarea și industrializarea i-au știrbit din popularitate. Un fermier sicilian, Giulio Gelardi, a decis, însă, să nu o dea cu totul uitării. Acesta a început să revitalizeze tradiția în declin în anul 1985, când s-a întors în orașul său natal, Pollina, după o absență de 15 ani.

”Mană cerească” – aliment biblic readus la viață de un fermier sicilian
Într-o lume în care tradițiile vechi se confruntă cu provocările modernizării, un fermier din Sicilia a reușit să readucă la viață un superaliment biblic cunoscut sub numele de „mana cerească”. Această rășină albă, menționată de 17 ori în cartea sfântă, a fost odată un ingredient prețios, dar urbanizarea și industrializarea au dus la dispariția aproape completă a acesteia.
Un fermier din regiunea Mării Mediterane a reușit să readucă în prim-plan un ingredient cu rădăcini biblice. În munții Madonie din Sicilia, bogăția lui Giulio Gelardi constă într-o plantație de frasini, conform publicației BBC, citată de Realitatea. Datorită acesteia, se produce celebra hrană biblică cunoscută sub numele de „mană” sau „aurul alb” al Siciliei.
Citește și: Seva de mesteacăn – băutura zeilor, transformată în afacere profitabilă de un antreprenor român din Iaşi
Recoltarea manei presupune o abilitate specială, bazată pe observație și intuiție, conform lui Gelardi. Frasinii produc sevă pe tot parcursul anului, dar doar în zilele cele mai călduroase se poate obține suficientă mană pentru a fi strânsă.
„Să știi când a sosit momentul potrivit e o abilitate unică, bazată pe observație și intuiție. Trebuie să asculți fiecare plantă. Recoltarea manei nu e ceva ce poți învăța dintr-o carte. Dacă nu transmitem aceste cunoștințe mai departe, vom pierde o tradiție agricolă veche de secole”, a explicat Giulio Gelardi.
Fermierul a început să împartă broșuri despre mană turiștilor și a organizat demonstrații practice de recoltare a acesteia. Mana, un îndulcitor natural, conține manitol și minerale esențiale precum potasiu, magneziu și calciu. Profesoara Vivienne Spadaro de la Universitatea din Palermo afirmă că mana poate fi folosită ca supliment alimentar și în diverse preparate farmaceutice.
Citește și: Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR
„Mana a fost folosită pentru constipație, tuse, dureri în gât și răni ale pielii datorită proprietăților sale calmante și descongestionante”, a afirmat profesoara.
Seva frasinilor este recunoscută pentru numeroasele sale proprietăți benefice, având aplicații în medicina tradițională și fitoterapie. Aceasta acționează ca un detoxifiant, facilitând eliminarea toxinelor din organism. În plus, stimulează diureza și funcția renală, contribuind și la reglarea tranzitului intestinal. Totodată, seva frasinilor are efecte tonice și relaxante, fiind utilă în combaterea stărilor de oboseală și susținând sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, această sevă are proprietăți diuretice, ajutând la eliminarea excesului de apă din organism.