• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APELUL OIERILOR către GUVERN! ”REZOLVAȚI PROBLEMA PĂȘUNILOR!”

    Roxana Dobre -

    Oierii își spun necazurile în fața premierului Viorica Dăncilă. Joi, 31 mai, o delegație a fermierilor din care vor face parte și reprezentanți ai crescătorilor de ovine va merge la Palatul Vitoria pentru discuții și găsirea de soluții în sectorul agricol și zootehnic. Întâlnirea este programată să înceapă la orele 16.00 după ședința săptămânală de Guvern

    Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis și director al Stațiunii pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuți, din județul Botoșani, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că o primă temă a discuțiilor se va axa pe problema lipsei de forță de muncă în zootehnie și agricultură.

    ”Mergem la întâlnirea cu premierul, oierii vor avea un reprezentant în persoana mea pentru discuțiile privind problemele din sector. O problemă urgentă care ne apasă este legată de Legea Zilierilor, iar aceasta este o durere națională, nu doar în zootehnie. Mai vrem să discutăm despre sistarea ajutorului social pentru acei cetățeni ai țării apți de muncă și care ar putea să lucreze în agricultură pe niște salarii spun eu destul de bunișoare. Sigur că această măsură nu ar fi suficientă ca să acopere golul de forță de muncă dar ar putea să ne garanteze că putem merge mai departe cu activitatea. Cel puțin în zootehnie situația este extrem de gravă! Cred că decizia stă în mâinile autorităților locale care ar trebui să fie mai ferme cu oamenii înscriși la ajutor socialdar sigur că totul pleacă de la Guvern care dacă oprește acest ajutor social am fi și noi avantajați dar și ei ca și cetățeni care până la urmă învață o meserie, au o actvitate, un venit. Și noi suferim de personal la ferma zootehnică, ca vegetală și nu mai vorbesc de tractoriști”, a explicat reprezentantul oierilor.

    Primarii închiriază pășuni ”cu dedicație”

    Potrivit șefului de la Stațiunea pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuți o altă problemă care trebuie rezolvată de urgență este legată de cadastrarea terenurilor ”care trebuie finalizată de urgență”.  ”Și cu pășunile comunale pentru că într-adevăr primarii dau pășunile cui vor ei și nu celor care sunt în drept ceea ce este strigător la cer. E adevărat că de anul viitor sunt obligatorii amenajamentele pastorale dar cel mai probabil se va cere derogare pentru că nu văd să se rezolve”, a mai arătat Ionică Nechifor.

    Reprezentatul oierilor mai spune că va discuta cu premierul Dăncilă și o problemă care afectează activitatea Stațiunii pe care o conduce dar implicit și a celor din toată țara. ”Eu mai am o problemă pe care vreau să o susțin pe care am discutat-o recent și la Academie. Și anume, atunci când se dă o Ordonanță de Urgență din punctul meu de vedere tot ce înseamnă activitate de cercetare să fie făcută excepție. Concret s-a dar o Ordonanață de Urgență în luna decembrie cum că nu mai poți angaja personal doar dacă ai două locuri vacante poți angaja unul. Face referire la toate instituțiile publice. Pentru noi ca stațiune de cercetare nu este corect să ne îngrădești să angajăm cercetători, salariații care sunt lipsă din organigramă. Nu este corect pentru că noi căutăm oameni în disperare și atunci când găsim un candidat nu îl putem angaja pentru că ne dăm seama că nu ne putem încadra în ceea ce înseamna OUG. Sau tot ce înseamnă legislație pe salarizare în instituțiile publice se aplică grila adoptată de Guvern doar la cercetare aceasta poate fi pusă în practică de abia de la 1 ianuarie 2019. Păi asta nu este discriminare? Adică dai niște drepturi la instituțiile publice, pe noi ne supui la fel ca pe restul pe ceea ce înseamnă locuri de muncă iar când vine vorba despre salarizare ne amâni pentru 1 ianuarie 2019”, a conchis Ionică Nechifor.

    Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că joi va avea alături de ministrul Petre Daea o întâlnire cu reprezentanţii agricultorilor pentru identificarea unor soluţii la mai multe probleme ridicate de aceştia.

    Avem o întâlnire mâine (joi -31 mai n.r) tocmai pentru a identifica probleme ale fermierilor şi participă şi domnul ministru Daea. Am făcut şi un grup de lucru tocmai pentru forţa de muncă, pentru că ştim că sunt probleme şi în agricultură, şi în construcţii, şi în alte domenii, să putem să identificăm posibilităţi pentru a rezolva aceste probleme, să ne pliem pe realitatea existentă, iar mâine avem o întâlnire cu agricultorii tocmai pe activitatea sezonieră„, a spus Viorica Dăncilă, potrivit Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd