EXPORTURILE DE ANIMALE – ÎN PERICOL! Anunțul făcut de MINISTER PENTRU FERMIERI!
Roxana Dobre -Modificări importante pentru fermierii – crescători de animale. Ministerul Agriculturii a anunțat pe pagina proprie că o serie de schimbări vor fi efectuate în urma avertizărilor venite de la Comisia Europeană. Concret mai marii europeni ne-au atras atenția că trebuie modificată legislația privind neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în caz contrar riscându-se infrigementul iar cei afectați sunt chiar producătorii agricoli care nu ar mai putea avea acces pe piața europeană.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență aflată în dezbatere publică pe site-ul MADR, Comisia Europeană a transmis României că este necesar să modificăm unele prevederi din Ordonanța Guvernului nr. 24/2016, astfel încât sprijinul financiar instituit pentru activitatea de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale să fie compatibil cu legislația europeană în domeniul ajutoarelor de stat.
”Având în vedere scrisoarea Ares (2018) 1586792-22.03.2018 transmisă de Comisia Europeană și ținând cont că ajutorul de stat se referă la animalele moarte colectate din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, prezentul proiect introduce sintagma de „animale moarte” și o definește”, arată Ministerul Agriculturii. Astfel, conform noilor propuneri ”animalele moarte” sunt definite ca animalele ucise prin eutanasie, cu sau fără diagnostic exact, ori care au murit, inclusiv animalele născute moarte sau nenăscute, în cadrul unei ferme sau în orice alt spaţiu ori în timpul transportului, dar care nu au fost sacrificate pentru consumul uman.
De asemenea, din definiția pentru crescători individuali de animale se elimină sintagma „consum propriu”, astfel încât beneficiarul să respecte regulile ajutorului de stat potrivit Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020». La nivelul judeţelor, consiliile judeţene, iar la nivelul municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti organizează şi sunt responsabile pentru desfăşurarea activităţii de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, având obligaţia de a asigura contractual, în condiţiile legii, realizarea acestei activităţi de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizată conform legislaţiei în vigoare. Resursele financiare necesare realizării activităţii de colectare, transport, depozitare şi neutralizare a animalelor moarte de către consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prevăzute la alin. (3), se asigură, integral, prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judeţelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucureşti, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Ministerul agriculturii mai atrage atenția că recomandările Comisiei Europene cu privire la activitatea de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale trebuie puse în aplicate de urgență pentru evitarea deschiderii acțiunii de infrigement împotriva României, cu repercusiuni asupra producătorilor români care vor fi penalizați prin interzicerea accesului la piața europeană. ”Neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este de natură să genereze aspecte sociale negative, destabilizarea veniturilor producătorilor români, riscuri la adresa securității și siguranței alimentare a populației, precum și situații de criză care ar conduce la restricții comerciale care pot afecta întreg sectorul de creștere a animalelor. În considerarea faptului că aspectele sus-menţionate constituie o situaţie extraordinară, ce vizează interesul public major, pentru evitarea deschiderii acțiunii de infrigement împotriva României, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”, mai precizează Ministerul Agriculturii.