Soluții pentru grădinăŞtiri agricoleViaţa la ţară

FOTO. CUM SE ALTOIEȘTE ROȘIA PE CARTOF: Metoda lui VALI CUCU, explicată PAS CU PAS!

Altoirea roșiilor sau a vinetelor pe cartof, pas cu pas explicată de cunoscutul legumicultor Vali Cucu din comuna Bălțătești, județul Neamț. Roșia-cartof așa cum a fost denumită a devenit de departe cea mai interesantă ”combinație” de altoire printre legumicultorii români. Vali Cucu, cel care a aplicat printre primii în propria grădină această metodă explică cât de simplă este procedura care vă aduce două feluri de legume de pe o singură plantă și ce trebuie să aveți la îndemână pentru succesul unei astfel de proceduri!

Pentru a realiza altorirea roșiei/vinetei pe cartof aveți nevoie de:

– cartofi răsăriți deja într-un recipient/găleată;
– răsad sănătos de roșie care face fructe de mărime mică spre medie sau de vânătă în funcție de ce vreți să altoiți;
– un cuțit dezinfectat care să taie foarte bine;
– cleme siliconice pentru altoit.

Procedeul este simplu și vi-l vom explicat mai jos și în fotografii: Cartoful și răsadul de roșie/cartof se taie oblic după care se face o îmbinare a tăieturilor cu cleme speciale pentru altoit pentru care le găsiți la fito-farmacii. 24 de ore se păstrează la semintuneric, la 20-25 grade Celsius și umiditate cât mai mare. După această perioadă, plantele altoite se pot scoate în câmp deschis, dar fără a fi transplantate în câmp, se păstrează în recipient!

Primele sunt culese roșii iar cartofii pot fi recoltați abia după roșii și când planta începe să se usuce.

Cartoful și roșia se taie oblic
Roșia și cartoful trebuie tăiate la 45 grade
Îmbinarea tăieturilor trebuie făcută cu mare atenție
Fixarea tăieturilor  se face folosind cleme siliconice pentru altoit

Citiți și: Lecția unui legumicultor român pentru cercetătorii britanici sau cum s-a născut roșia care face cartofi într-o gospodărie din Bălțătești


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu