Creșterea animalelorŞtiri agricole

BANI pentru ÎMPUȘCAREA MISTREȚILOR: 400 DE LEI, STIMULENT pentru FIECARE ANIMAL VÂNAT!

Bani pentru împușcarea porcilor mistreți. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a anunțat astăzi – 5 iulie că Executivul a decis ca vânătorii, gestionarii fondului cinegetic și persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei să primească un stimulent financiar în valoare de 400 de lei pentru porcii împușcați și 225 de lei pe animal pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi sau pentru cei împușcați, în vederea stabilirii diagnosticului.

Decizia este luată pe fondul răspândirii în țara noastră a virusul Pestei Porcine Africane, virus ce a confirmat în mai multe județe și a închis deja o exploatație comercială unde au fost incinerați 48.000 de porci.

”A fost luată decizia pentru acordarea de stimulente financiare pentru notificări în cazuri de porci mistreți morți și pentru participarea vânătorilor pentru vânătoarea selectivă. Așadar, au fost instituite măsuri suplimentare de control pentru animalele sălbatice, porci mistreți din zonele unde există focarele de pestă porcină africană. Astfel, vânătorii, gestionarii fondului cinegetic și persoanele implicate în managamentul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi sau pentru cei împușcați în vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistreț mascul vânat în zona de mare risc de la care se prezintă probe în laboratoarele sanitar-venerinare vânătorii primesc stimulente de 65 de lei în timp ce pentru fiecare femelă vânată în condițiile pe care vi le-am expus vânătorii primesc 400 de lei. Sumele sunt suportate din bugetul ANSVSA dar sunt rambursate 70 la suta de la Comisia Europeană”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În plus, se acordă un stimulent oricărei persoane fizice ce notifică Direcțiile Sanitar-Veterinare existența cadavrelor unor porci domestici care reprezintă semnele clinice de Pestă Porcină Africană în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a exploatațiilor și a asigură prezența animalului până la venirea unui medic veterinar. În acest caz stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare și se acordă în condițiile în care virusul este confirmat de laboratorul de referință.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Sper ca analizele de laborator DSV vor fi platite de cel care a masacrat animalul,si in cazul in care nu se adevereste infestarea,va raspunde si penal pentru braconaj(caci doar cu permis valabil eliberat de AJVPS poti vana un mistret,dar guvernul acesta tamp poate aduce asemenea hotarari stupide).Tot pe aceasta cale imi cer scuze de la proprietarii de ferme porcine care sunt afectati de aceasta situatie !!!

  2. Dar de a hrănii mistreții de către cei ce dețin fondurile de vânătoare și cei de la Romsilva de ce nu se spune nimic.Se știe că porcii sunt animale puturoase, dacă au mâncare stau în acea zonă până la epuizarea resurselor.Asa s-ar rezolva două probleme:stoparea migrării animalelor de la un loc la altul și nu ar m-ai fi atacate nici culturile agricole.

Scrie un comentariu