Fermieri de succesFermierii RomânieiŞtiri agricole

FERMIERUL care a blocat SOFTUL APIA: Cultivă aproape 2.000 de hectare și FACE ȘI ZOOTEHNIE!

Către finele anului trecut, Ovidiu Prodaniuc din Suceava lucra 1.400 ha și ca în anul 2018, suprafața să o aibă de 1.500 ha. Are și o parte de zootehnie, formată din 1.500 de oi, dintre care 1.300 sunt de lapte și 200 de carne, rasa Dorper. Laptele colectat în ferma de ovine e predat unui procesator local.

Ca producții, în 2017, suceveanul a obținut la porumb siloz 47-48 t/ha, la soia până în 3 t/ha, la grâu 6 t/ha, iar la porumb între 7 și 8 kg/ha. Media la porumb a fost trasă în jos de o suprafață de 40 ha, în care vântul a doborât la pământ un hibrid sensibil la frângere.

Ovidiu Prodaniuc consideră relația cu autoritățile una defectuoasă: „Sunt un pic supărat pe APIA și pe tot ce înseamnă Ministerul Agriculturii, pentru că nu e posibil ca trei ani la rând să fiu numai în controale pe toate segmentele posibile. Hai să-i controlăm pe toți dacă-i controlăm, nu numai pe aceiași. Sunt controale gen anchetă. M-au controlat o dată, au văzut că sunt perfect, n-am nici o penalitate după control și revin tot la mine. Ca mine mai am cel puțin 10 prieteni în județul Suceava care aceleași lucruri le-au trăit. Dăm în penibil deja. Când vin într-un astfel de control, îmi blochează efectiv 3 angajați, plus pe mine parțial. Asta dintr-un total de 15 salariați. O altă anomalie e că după ce vine APIA în control, care controlează tot ce e pământ, tot ce e îngrășăminte și tot ceea ce înseamnă ierbicide, vine peste noi și un control fitosanitar. Două echipe de control mă controlează pentru același lucru”.

Ovidiu Prodaniuc a implentat în 2012 un proiect de instalație de biogaz cu capacitatea de 3 MW și un timp de funcționare de 16 h pe zi. „Bioreactorul este alimentat cu porumb siloz și doar foarte rar cu gunoi de grajd, fiindcă gunoiul nu ajută așa de mult la producția de gaz”, explică fermierul. Acesta a depus pentru cofinanțare europeană prin POS CCE. AXA 4 Energie. 4.2 Energie verde „un al doilea proiect de dezvoltare a unei facilități de producere a biogazului, însă a fost forțat să renunțe din cauza întârzierilor birocratice de la nivel guvernamental de la acel moment, care l-ar fi făcut să nu se mai încadreze în timpii de execuție.

Numele lui Prodaniuc a fost intens vehiculat în presă în urmă cu un an, când a depus un dosar de subvenții cu care solicita bani pentru toate schemele de plată din agricultură. Din cauza complexității, dosarul fermierului – bine întocmit, de altfel – a blocat softul APIA, generând aproape 1.500 de erori în sistem.

Fermierul e activ și în alte linii de business decât agricultura, grosul veniturilor generându-și-le din comerțul cu scule și unelte pentru domeniul construcțiilor. De agricultură s-a apucat în 2007, o parte din atracția pentru domeniu fiindu-i insuflată de tatăl său.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!