• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERMIERUL care a blocat SOFTUL APIA: Cultivă aproape 2.000 de hectare și FACE ȘI ZOOTEHNIE!

  agrointeligenta.ro -

  Către finele anului trecut, Ovidiu Prodaniuc din Suceava lucra 1.400 ha și ca în anul 2018, suprafața să o aibă de 1.500 ha. Are și o parte de zootehnie, formată din 1.500 de oi, dintre care 1.300 sunt de lapte și 200 de carne, rasa Dorper. Laptele colectat în ferma de ovine e predat unui procesator local.

  Ca producții, în 2017, suceveanul a obținut la porumb siloz 47-48 t/ha, la soia până în 3 t/ha, la grâu 6 t/ha, iar la porumb între 7 și 8 kg/ha. Media la porumb a fost trasă în jos de o suprafață de 40 ha, în care vântul a doborât la pământ un hibrid sensibil la frângere.

  Ovidiu Prodaniuc consideră relația cu autoritățile una defectuoasă: „Sunt un pic supărat pe APIA și pe tot ce înseamnă Ministerul Agriculturii, pentru că nu e posibil ca trei ani la rând să fiu numai în controale pe toate segmentele posibile. Hai să-i controlăm pe toți dacă-i controlăm, nu numai pe aceiași. Sunt controale gen anchetă. M-au controlat o dată, au văzut că sunt perfect, n-am nici o penalitate după control și revin tot la mine. Ca mine mai am cel puțin 10 prieteni în județul Suceava care aceleași lucruri le-au trăit. Dăm în penibil deja. Când vin într-un astfel de control, îmi blochează efectiv 3 angajați, plus pe mine parțial. Asta dintr-un total de 15 salariați. O altă anomalie e că după ce vine APIA în control, care controlează tot ce e pământ, tot ce e îngrășăminte și tot ceea ce înseamnă ierbicide, vine peste noi și un control fitosanitar. Două echipe de control mă controlează pentru același lucru”.

  Ovidiu Prodaniuc a implentat în 2012 un proiect de instalație de biogaz cu capacitatea de 3 MW și un timp de funcționare de 16 h pe zi. „Bioreactorul este alimentat cu porumb siloz și doar foarte rar cu gunoi de grajd, fiindcă gunoiul nu ajută așa de mult la producția de gaz”, explică fermierul. Acesta a depus pentru cofinanțare europeană prin POS CCE. AXA 4 Energie. 4.2 Energie verde „un al doilea proiect de dezvoltare a unei facilități de producere a biogazului, însă a fost forțat să renunțe din cauza întârzierilor birocratice de la nivel guvernamental de la acel moment, care l-ar fi făcut să nu se mai încadreze în timpii de execuție.

  Numele lui Prodaniuc a fost intens vehiculat în presă în urmă cu un an, când a depus un dosar de subvenții cu care solicita bani pentru toate schemele de plată din agricultură. Din cauza complexității, dosarul fermierului – bine întocmit, de altfel – a blocat softul APIA, generând aproape 1.500 de erori în sistem.

  Fermierul e activ și în alte linii de business decât agricultura, grosul veniturilor generându-și-le din comerțul cu scule și unelte pentru domeniul construcțiilor. De agricultură s-a apucat în 2007, o parte din atracția pentru domeniu fiindu-i insuflată de tatăl său.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum vor actualii lideri ai fermierilor să fugă de răspundere pe tema despăgubirilor: Trimit scrisori deschise către Orban și Cîțu. Am uitat, și către Oros, ce glumă bună! Scandalos! Fermier amendat pentru că își irigă culturile! Ce șanse are cercetarea românească să țină pasul cu marile concerce? Rezultatele obținute la ITC de Gheorghe Nedelcu ne dau speranță!

  Ultimele știri

  Subvenția de 5 lei i-a înfuriat pe mulți oieri! ”Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani!” Soluția cu bor și zer: rețeta pentru îngrășământul cu care poți stropi toate legumele! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

  Căutare în articole