• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum gestionează fermierii PROBLEMA APEI POTABILE pentru ZILIERII DIN CÂMP!

    Andreea Elefterie -

    Temperaturile ridicate din timpul verii sunt greu de suportat uneori chiar și la umbră, cu atât mai mult e dificil pentru cei ce lucrează în agricultură să petreacă o zi întreagă în arșița soarelui. Bineînțeles, pentru a face față unei zile de lucru în asemenea condiții, muncitorii au nevoie în primul rând de hidratare.

    Dacă în mod normal apa este ușor accesibilă în localitate, lucrurile stau cu totul altfel atunci când te afli în câmp. Fermierilor nu le este ușor să asigure apa potabilă pentru angajații din campania de recoltat sau pentru zilieri. Cele mai mari probleme sunt atunci când muncile sunt departe de o sursă apropiată de apă. Totuși, în afara faptului că este un gest uman să asiguri lucrătorilor apa potabilă, acest lucru reprezintă și o obligație prin lege în perioadele cu zile în care temperaturile depășesc pragul de caniculă.

    Apa potabilă pentru angajați: Fântâna, cea mai bună investiție

    Cultivatorul de pepeni Vasile Rotaru din județul Ialomița a rezolvat problema apei potabile pentru zilieri. Fermierul a săpat în apropiere de câmpul său o fântână de unde se aprovizionează pe timpul verii, cheltuiala fiind minimă.

    Cu apa potabilă pentru muncitori noi nu avem probleme, că avem o fântână acolo și le asigurăm apă zilnic”, ne-a declarat cultivatorul.

    Apa potabilă pentru angajați: Bidoanele de 10 litri, cele mai rentabile

    În schimb, pentru alți fermieri lucrurile nu sunt la fel de simple. Astfel, Cristian Dinu, un alt cultivator de pepeni din județul Ialomița, în lipsa altei surse de apă potabilă, este nevoit să se aproviozioneze de la un supermarket din apropiere.

    Eu merg la supermarket și cumpăr muncitorilor apă potabilă, ce pot să fac? Apă plată la 10 litri le cumpăr. Până la urmă sunt oameni, nu ne putem bate joc de cei care ne ajută la recoltat. Nu ai cum să ții oamenii în câmp fără apă la 35 de grade. Am noroc că sunt relativ aproape de supermarket: cumpăr de acolo apă, bere, cumpăr și bere”, a spus Cristian Dinu.

    Astfel, în timp ce unii fermieri și-au asigurat apă potabilă din surse proprii, cei mai puțin norocoși sunt nevoiți să scoată din buzunare cel puțin 2-3 lei pentru un bidon cu apă plată de 5 litri sau în jur de 7 lei pentru un bidon de 10 litri. Sumele nu par mari la prima vedere, dar la un calcul mai atent, devine clar faptul că apa potabilă reprezintă o cheltuială  considerabilă pentru fermieri în această perioadă caniculară.

    Obligațiile angajatorilor pe timp de caniculă

    Legislaţia în vigoare prevede că în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor.

    Astfel, pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

    Cheltuiala cu apa potabilă este o cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit. Totodată cheltuiala cu apa potabilă nu este considerată o cheltuiala de protocol ci o cheltuială cu asigurările și protecția socială.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd