• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • TÂNĂR FERMIER LĂSAT FĂRĂ SUBVENȚII: ”Să mi se spună CE MAI AM DE LUAT și să închei povestea mea în agricultură!”

  agrointeligenta.ro -

  Subvenția este dreptul fiecărui fermier. Cu toate acestea, se pare că în relația cu Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură ( APIA ), unii producători agricoli sunt mai privilegiați în raport cu alții. Putem spune acest lucru dacă avem în vedere cazul unui fermier din județul Satu Mare care ne-a sunat la redacție și ne-a povestit cum nici până astăzi (discuția a avut loc vineri – n.r) nu a luat niciun leu din Campania APIA 2017 și nici nu știe exact ce sumă i se cuvine.

  Adrian Pușcaș din județul Satu Mare are 33 de ani și o voință de fier pentru a face agricultură. Acest lucru nu îl ajută, însă, în relația cu APIA unde, orice ar face, se pare că fermierul nostru n-are ”norocul” de a i se rezolva dosarul pentru subvenții.

  ”Am fost la control trei ani la rând, în 2017, n-am mai fost băgat în eșantion. Am ceva debite la APIA, însă mi se spune că nu se poate lucra în sistem, că nu mi se poate rezolva cererea. Eu vreau să îmi rețină ce e de reținut, să mi se spună ce am de luat și să mi se facă și mie decizie de plată”, ne-a spus fermierul din județul Satu Mare.

  I s-a promis că într-o săptămâna, situația se rezolvă. Nu s-a întâmplat nimic!

  Agricultorul spune că la ultimul calcul, decizia de plată ar fi trebuit să i se dea pentru o sumă de 155.000 de lei. Nu vorbim astfel de un fermier cu mii de hectare și sute de animale și a cărui cerere să blocheze, prin volum, softul celor din APIA. ”Nu înțeleg ce se întâmplă. Mi-a spus șeful de serviciu că ei cu drag mi-ar da decizia de plată, numai că nu îi lasă sistemul. Am vorbit și la APIA Central, la București, și cu domnul ministrul Petre Daea, și mi s-a zis inițial să aștept că într-o săptămână o să se rezolve. A trecut săptămâna și nu s-a întâmplat nimic”, este oful lui Adrian Pușcaș.

  Nu poate lua nici adeverință pentru creditul pe subvenție

  Fără o situație ”clară” la APIA, fermierul nu speră la adeverință pentru a accesa măcar credit în baza subvenției. Spune, însă, că a luat deja legătura cu un avocat cu care să acționeze în instanță în speranța că își va primi dreptul, adică subvenția de la APIA. ”Deja am vândut din animale, trecu acum și la vânzarea utilajelor. Și mă las de agricultură, să încep altă viață. Dacă acesta este modul în care este sprijinit un tânăr fermier…De două săptămâni și jumătate umblu peste tot să mi se rezolve problema și nu s-a făcut nimic. În tot acest timp, nimeni n-a rezolvat nimic!”, ne-a spus, supărat și deznădăjduit, fermierul din Satu Mare.

  Conform lui Adrian Pușcaș, la nivelul județului său mai sunt în 70 de fermieri cîn situații similare cu a sa. Probabil situația se multiplică la nivelul fiecărui județ. Sunt încă fermieri care așteaptă ultimii bani din subvenția pe 2017, neînțelegând nici ei cum este posibil ca termenul de 30 iunie să fie depășit și încă să nu se știe cât și cum își vor lua banii.

  Cât despre sistemul informatic de la APIA, clarificarea situației pentru licitația ce ar asigura inclusiv mentenanța este așteptată pe 9 iulie. Adică mâine. Să sperăm că după această dată, măcar noile milioane de euro pompate în specialiștii externi ai APIA să facă lumină: ce se întâmplă cu subvențiile lui Adrian Pușcaș și ai altor fermieri ca el?

  Notă: Fermieri mici, medii și mari, Agrointeligența – www.agrointel.ro este alături de dumneavoastră. Dacă aveți o problemă, dacă vreți să semnalați o nedreptate, o situație ce nu ar trebui să existe în agricultura românească sau, dimpotrivă, o reușită personală, o performanță deosebită atinsă în fermă, vă rugăm să ne sunați la telefonul redacției: 0744.311.359 sau să ne scrieți pe adresa de e-mail: redactia@agrointel.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA: Se introduce o plată-bonus pentru micii fermieri și fermele de familie! Adrian Pintea, APIA: Plata avansului poate începe fără finalizarea controalelor! Ministrul Oros: Am extins ordinul cu despăgubirile de secetă și pentru culturile de primăvară!

  Ultimele știri

  OFERTA LUNII: Plugul IBIS M 2+1, ideal pentru fermele mici și mijlocii! Preț PROMO: 5.500 euro! Fermier intrat în greva foamei: Nu am islaz pe care să-mi pasc vacile, le aduc la Primărie! Crescătorii de animale din asociații îi deschid proces lui Adrian Oros!

  Căutare în articole