• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE URIAȘĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE care au cerut SUBVENȚII APIA!

    Roxana Dobre -

    În această săptămână începe controlul pe teren privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic. Șeful Agenţia Naţională pentru Zootehnie. “Prof. Dr. G. K. Constantinescu, Lelior Iacob, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că momentan nu a primit eșantionul de control extras de agenția de plăți dar în cursul zilei de mâine – marți, 10 iulie, se va afla concret care este numărul de crescători de animale verificat în acest an.

    În sectorul zootehnic se acordă ajutoare naţionale tranzitorii, denumite ANTZ, fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:

    a) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
    b) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
    c) schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    De asemenea tot în sectorul zootehnic se acordă sprijin cuplat, denumit SCZ, fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine şi crescătorilor de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale/număr cutii ouă viermi solicitat de beneficiar, din următoarele categorii:

    a) bivoliţe de lapte;
    b) ovine;
    c) caprine;
    d) taurine din rase de carne şi metişii acestora;
    e) vaci de lapte;
    f) viermi de mătase.

    Având în vedere acordul de delegare încheiat între APIA și ANZ, privind verificarea la fața locului a respectării de către fermieri a condițiilor privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine și a ajutoarelor privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, în următoarea perioadă ANZ-ul va efectua controlul la fața locului privind schemele de sprijin din cererea unică de plată, respectiv ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ), pentru speciile ovine/caprine și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), pentru speciile ovine/caprine și bovine.

    Eșantionul cu beneficiarii care vor fi supuși controlului la fața locului, mai mare față de 2017

    Din informațiile obținute de Agrointeligența-www.agrointel.ro numărul de crescători de animale ce vor fi verificați în acest an este mult mai mare decât cel din 2017. Reamintim  că pentru anul 2017, eșantionul a fost  de 4.043 exploatații zootehnice la nivel național.

    După ce eșantionul extras de APIA va fi transmis către ANZ, instituția va emite deciziile cu persoanele nominalizate pentru efectuarea controlului la fața locului. În acest scop, persoanele nominalizate vor studia și analiza documentația de control; vor studia cadrul legal și instrucțiunile privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii pentru speciile ovine/caprine și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic; vor verifica data extragerii din RNE a raportului exploatației, care urmează să fie controlată, raport care trebuie să fie extras în ziua/preziua efectuării controlului la fața locului; vor verifica dacă există diferențe între animalele din raportul de control și animalele din extrasul RNE.

    Controlul la fața locului se efectuează până la data limită a perioadei de reținere a fiecărui an, dar poate fi efectuat și în afara perioadei de reținere.

    Inspectorii care efectuează controlul, trebuie să verifice la fața locului:
    -documentele justificative,
    -corespondența dintre datele înscrise în cererea unică și datele înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), exactitatea și corectitudinea datelor înregistrate în Registrul Individual al Exploatației (RIE)
    -existența animalelor în exploatație, pentru animalele cu retenție sau/și existența documentelor justificative pentru animalele ieșite din efectiv pentru schemele de sprijin cuplat tineret mascul/femel și/sau animale ieșite ca urmare a circumstanțelor naturale (CN), a cazurilor de forță majoră (FM), sau alte cauze.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului