Creșterea animalelorŞtiri agricole

SITUAȚIE EXPLOZIVĂ ÎN AGRICULTURĂ! ȘEDINȚĂ DECISIVĂ CU LIDERII FERMIERILOR!

Situație explozivă în agricultură, ședință decisivă între autorități și lideri ai fermierilor! Colaborare între ANSVSA și reprezentanții asociațiilor profesionale din sectorul creșterii suinelor pentru intensificarea acțiunilor de informare a populației privind prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane

Conform unui comunicat de presă remis de ANSVSA către Agrointeligența – www.agrointel.ro, astăzi, 9 iulie, a avut loc la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, o întâlnire între președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu și reprezentanții asociațiilor profesionale din sectorul creșterii suinelor și cele asociate acestui sector: Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, Asociaţia Medicilor Veterinari pentru Suine, Asociaţia Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin, Asociaţia Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate.

”Tema principală a discuțiilor a constituit-o colaborarea între ANSVSA și reprezentanții acestor asociații pentru intensificarea acțiunilor de informare a populației din Zona Deltei Dunării privind pericolul răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Reprezentanții asociațiilor de profil și-au oferit sprijinul în diseminarea informațiilor, cu ajutorul voluntarilor și a medicilor veterinari de liberă practică din sectorul de creștere a porcinelor”, se arată în comunicarea oficială.

Principalele mesaje, care vor fi transmise prin intermediul unor pliante sau prin discuții directe cu crescătorii de animale, sunt:

– Importanța anunțării imediate a autorităților, la cel mai mic semn de boală, în vederea testării și depistării precoce;
– Importanța respectării anumitor măsuri de prevenire a apariției PPA în gospodăriile populației;
– Pagubele economice însemnate pe care PPA le produce crescătorilor de porcine și faptul că se acordă despăgubiri proprietarilor pentru animalele înregistrate, care sunt sacrificate de necesitate.

Potrivit comunicatului, în cadrul ședinței, președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, a salutat ințiativa acestor asociații și și-a manifesta întreaga disponibilitate de colaborare pentru această acțiune.

”Ambele părți au convenit că, prin colaborarea în desfășurarea acestei campanii, va crește gradul de informare și conștientizare al populației, fapt care va conduce la o mai bună gestionare a situației din teren. Scopul urmărit este stoparea propagării virusului și o protecție mai eficientă, atât a fermelor comerciale, cât și a gospodăriilor populației.”, arată oficialii ANSVSA.

În finalul cuminicatului, specialiștii ANSVSA fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Normal ar fi sa se porneasca o actiune de vanare si incinerare a tuturor porcilor mistreti , de pe tot teritoriul judetului unde a fost detectata boala si al judetelor limitrofe , pe o distanta de cel putin 200km de focar . Dupa 2 ani se va face repopulare din alte zone sau din alte tari . Asa ar fi normal dar…..noi suntem mai ocupati cu Dragnea , Kovesi , Tariceanu , Basecu , Iohanis , etc….

  2. Asta ne aduce natura 2000. S au înmulțit foarte tare tantarii si muștele datorită faptului că nu se da cu nici un fel de insecticid in delta iar insectele umbla si răspândesc virusul peste tot. Sa se mai dea domnule cu ceva substanțe sa i mai distrugă. Ei sunt principala cauza a răspândirii virusului. Vanatul ă fost oprit si s au înmulțit f tare salbaticiunile si mor de bătrânețe, agricultorii din delta nu mai au voie să foloseasca chimicale, au suficientă hrana sa se înmulțească, sacalii si vulpile se plimba prin sate dupa ce au mâncat cadavre de pe camp. Întrebații domnilor de la redacție daca protecția acestui program zis natura 2000 este chiar atat de benefic pentru populație. Nu s ă mai dat un insecticid in delta de pe vremea când a fost ceausescu. Si acum cu pesta asta porcina chiar nu se poate face nimic cu obiectele astea.

  3. Ce ANSVSA,ce medici veterinari,sunt din Tulcea si va spun ca aici au murit toti porcii detinuti de populatie,si mie personal mi-au murit porcii si iam ingropat,am fost la ANSVSA si au spus ingroapai si tu ca noi nu avem timp ca suntem depasiti de situatie,marea majoritate a oamenilor s-au descurcat singuri,au sapat gropi si au bagat porcii acolo,ce dezinfectie,nici vorba.Va dau un sfat celor din jurul judetului Tulcea, taiati porcii cat mai aveti timp,aici la noi in doua saptamani pesta a omorat aproape toti porcii ,autoritatile nu vorbesc sa nu alarmeze populatia dar eu va spun ca pana in septembrie toata tara va fi afectata.In delta din cauza cadavrelor de porci mistreti in putrefactie in unele zone nu poti respira.Aveti grija si nu va bazati ca sunteti departe,boala se raspandeste foarte rapid si ucide tot.

Scrie un comentariu