LEGE ÎN VIGOARE: Bani pentru VÂNĂTOAREA DE MISTREȚI! Cine poate cere STIMULENTE FINANCIARE!
Roxana Dobre -Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial! Executivul a decis să acorde stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă!
Hotărârea nr. 485/2018 privind completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africanea fost publicată în Monitorul Oficial din 6 iulie ceea ce înseamnă că își produce deja efectele.
Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune exact cum va fi aplicată legea pentru împușcarea porcilor mistreți, așa cum a fost ea publicată în Monitorul Oficial. Atenție! Pentru o corectă informare subliniem că porcii mistreți, chiar dacă fac ravagii în culturile fermierilor, nu pot fi împușcați ”la liber” ci doar în zonele unde au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană (PPA).
Iată ce prevede concret legea:
1) Pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi și împușcați în vederea stabilirii diagnosticului sau morți în accidente, proveniți din fondurile cinegetice, gestionarii acestor fonduri, alte persoane implicate în managementul silvic sau al faunei, precum și vânătorii primesc un stimulent în valoare de 225 lei/animal, conform deciziilor Grant anuale ale Comisiei Europene; sumele sunt acordate pentru fiecare cadavru adus la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectând condițiile de biosecuritate în timpul transportului.
(2) Pentru fiecare porc mistreț mascul vânat în zona definită ca zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, vânătorii primesc un stimulent în valoare de 65 lei, conform deciziilor Grant anuale ale Comisiei Europene; sumele sunt acordate pentru fiecare set de organe aduse la laborator; carcasa trebuie păstrată până la obținerea rezultatelor de laborator privind pesta porcină africană, în condiții optime din punct de vedere sanitar-veterinar.
(3) Pentru fiecare femelă vânată din zona definită ca zonă de mare risc, vânătorii primesc un stimulent în valoare de 400 lei, conform deciziilor Grant anuale ale Comisiei Europene; sumele sunt acordate pentru fiecare set de organe adus la laborator, cu condiția prezentării la laboratoarele sanitar- veterinare și pentru siguranța alimentelor din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene a aparatului reproducător recoltat de la scroafa vânată, astfel încât să fie evidentă proveniența sălbatică.
(4) Persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (1), care notifică direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene existența unor cadavre de porci domestici, respectiv existența unor porci care prezintă semne clinice de pestă porcină africană, în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor, și asigură prezența animalului/animalelor până la ajungerea unui medic veterinar oficial în locul respectiv, primesc un stimulent în valoare de 65 lei/fiecare notificare, în urma confirmării diagnosticului de pestă porcină africană în baza buletinului eliberat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, laborator național de referință pentru pesta porcină africană.
(5) Persoanele care beneficiază de despăgubiri conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.214/2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, cu modificările ulterioare, nu pot beneficia de stimulentul prevăzut la alin. (4).
(6) Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la alin. (1)-(3) sunt asigurate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație și rambursate, în proporție de 75%, de Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile deciziilor Grant anuale.
(7) Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la alin. (4) sunt asigurate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație.”
Reamintim că măsurile au fost luate pentru a preîntâmpina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost instituite măsuri de control și pentru animalele sălbatice, respectiv, porcii mistreți din zonele în care există focare de pestă porcină africană.
Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris în premieră despre acest subiect aici: BANI pentru ÎMPUȘCAREA MISTREȚILOR: STIMULENTE DE LA STAT pentru FIECARE ANIMAL VÂNAT!