Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIILE APIA, văzute de la Bruxelles. Ce se întâmplă cu BANII FERMELOR MARI!

Banii rezultați din plafonarea subvențiilor, care este anticipată ca decizie pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), vor rămâne în România și vor ajunge în buzunarele producătorilor agricoli mici și mijlocii. Vestea a fost dată de eurodeputatul Daniel Buda, care a participat recent la reuniunea Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În cadrul discuțiilor a avut loc o dezbatere extrem de importantă și intensă, pe tema fișei financiare legislative pentru propunerile cu privire la politica agricolă comună pentru perioada de după 2020, la care a participat reprezentantul Comisiei DG AGRI.

În intervenția pe care a avut-o, Daniel Buda a ridicat problema plafonării plății pe fermă la valoarea de 100.000 de euro și a consecințelor imediat negative pe care le va avea această propunere. ”România trebuie să fie pregătită pentru a gestiona această problemă stringentă. Cu siguranță, avem nevoie să sprijinim fermierii mici și mijlocii, dar sunt și fermieri mari care rămân în afara jocului. Vestea bună venită de la reprezentantul Comisiei DG AGRI este că banii rezultați dintr-o așa-zisă plafonare, vor rămâne în România. Astfel, banii care se plafonează, rămân în statul membru, nu se întorc la bugetul european, iar România va trebui să folosească acești bani pentru fermele mici și mijlocii. Mai mult, populația impactată este de 0,1%, iar mulți fermieri care ar putea fi afectați de această măsură, nu vor avea de suferit pentru că își vor putea deduce costurile cu forța de muncă”,a arătat Buda în intervenția sa.

1.385 de ferme care ar putea fi afectate de plafonare

În replică la probleme ridicate de Daniel Buda, Georg Haeusler, responsabilul pe resurse, buget, gestiunea financiara si tinerii fermieri din cadrul DG AGRI a subliniat că este în temă cu situația din România și doar 0,1% din populația agricolă a țării noatre va fi afectată de plafonare: ”Sunt 1385 de ferme care ar putea fi afectate de plafonare, adică 0,1% din populația dumneavoastră agricolă. Deci, ca să punem totuși lucrurile în perspectivă. Nu este vorba de un segment foarte reprezentativ, noi evaluăm pe baza cifrelor noastre că există o economie potențială pentru România de 153 de milioane de euro și asta pentru că am propus să se deducă costurile de lucru. Deci, multe ferme care ar putea fi afectate de aceasta, nu vor fi afectate pentru că își vor putea deduce costurile cu forța de muncă. Totuși, dacă după acest calcul ele tot vor intra în plafonare, banii care se plafonează, rămân în țară, nu se întorc la bugetul european, și trebuie să fie folosiți acești bani pentru fermele mici și mijlocii.“

Vă reamintim că la acest moment, în privința subvențiilor agricole după 2020 este în dezbatere propunerea Comisiei Europene de plafonare a plăților la 100.000 de euro pe fermă. Pragul a fost majorat după ce, inițial, comisarul european Phil Hogan a anunțat suma de 60.000 de euro ca nivel de plafonare. România a anunțat oficial la Bruxelles că se opune scăderii finanțării alocate agriculturii, precum și plafonării plăților.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Vezi, Nicolae, că sumele rămase de la plafonare nu se întorc la UE ci se folosesc pentru ajutarea fermelor mici și mijlocii.
    E buna plafonarea, să prospere cât mai mulți români, nu numai cei 0,1%. De ce să ajungă unii milionari din pomeni UE, să ajungă din valorificarea producției.

  2. Dar daca tu ai avea o ferma mare (sau foarte mare), ti-ar conveni ca din banii ce se cuvin fermei tale sa fie sprijinite alte ferme an de an si peste 10 ani acelea sa fie la fel de mari ca a ta(daca ai noroc) si masura sa fie anulata? Oare nu e clar ca masura porneste nu de la ajutorul dat fermelor mici, ci de la reducerea platilor(sumelor) catre Europa de est(Romania)?

    Tu te referi la fermele mari din Romania comparativ cu cele mici, dar de ce nu le compari cu cele mari din Vest?

  3. CORECT dle Buda mare dreptate au cei din comisia europeana pt ca pana acum fermele mari s-au tehnologizat si nu mai au nevoie de atata sprijin ca si fermele mici si mijlocii care nu au avut loc de cele mari sa se dezvolte.

Scrie un comentariu