• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA: Ce se întâmplă în LUNA AUGUST cu banii fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Date fixate de APIA pentru subvențiile fermierilor în luna august! Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  are o serie de acțiuni programate pentru agricultorii și crescătorii de animale care au cerut bani europeni sau naționali pentru exploatațiile agricole. Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune ce documente puteți cere la APIA în această lună dar și ce plăți mai sunt programate pentru dumneavoastră!

    Expiră termenul-limită pentru subvenția la motorină pe trimestrul al II-lea

    APIA informează potențialii beneficiari că, pana la 31 iulie 2018, se depun cererile de
    plată privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul II
    al anului 2018.

    Luna august la APIA: după 1 august, apicultorii nu mai pot depune cereri pentru banii europeni

    Până la data de 1 august 2018, se depun la Centrul judeţen—Serviciul Masuri Specifice (ori la centrul județean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare în pastoral al stupinei), cererile şi documentele doveditoare pentru Programul Naţional Apicol aferente anului 2018.

    Luna august la APIA: se continuă achitarea sumelor rămase din subvenții!

    APIA face plăți și în această lună pentru subvențiile care au rămas de achitat din Campania 2017. De specificat însă că deși termenul limită pentru banii europeni s-a încheiat la 30 iunie, agenția de plăți mai poate transfera bani.

    În plus, măsurile compensatorii și ANT-urile au termen de plată sfârșitul anului 2018. Este recomandat să solicitați funcționarilor APIA care se ocupă de dosarul dvs. de subvenții informații privind situația plăților și să verificați împreună dacă nu există vreo problemă de care nu știați și care blochează plata.

    Luna august la APIA: controalele în teren se află în plină desfășurare

    Agenția de plăți a extras în luna iulie la eșantionul de control pentru 2018 care include 75.000 de fermieri ce vor fi controlați la nivel național, atât clasic cât și prin teledetecție, potrivit informațiilor primite de Agrointeligența – www.agrointel.ro de la specialiști din cadrul APIA. Dintre aceștia, 21.000 de exploatații agricole vor fi verificate clasic – în teren și restul prin teledetecție.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat recent că minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior.

    Reamintim că în anul 2017 eșantionul de control a conținut un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:

    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 fermieri;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 fermieri.

    Scopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea.

    Luna august la APIA: sunt verificați crescătorii de animale

    Potrivit datelor obținute în premieră de Agrointeligența-www.agrointel.ro, eșantionul de control pentru fermele zootehnice include 4.750 de exploatații care vor fi verificate față de 4.043 câte au fost controlate anul trecut. ”Este mult mai mare numărul de exploatații, dar și numărul de animale. Numărul de animale se apropie undeva de 1 milion de oi și circa 25.000 de bovine. Nu vor fi însă probleme întrucât noi ne-am mobilizat foarte bine, avem echipele de control, avem logistica necesară”, a explicat șeful ANZ, Lelior Iacob pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Reamintim că în sectorul zootehnic se acordă ajutoare naţionale tranzitorii, denumite ANTZ, fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:

    a) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
    b) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
    c) schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    De asemenea tot în sectorul zootehnic se acordă sprijin cuplat, denumit SCZ, fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine şi crescătorilor de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale/număr cutii ouă viermi solicitat de beneficiar, din următoarele categorii:

    a) bivoliţe de lapte;
    b) ovine;
    c) caprine;
    d) taurine din rase de carne şi metişii acestora;
    e) vaci de lapte;
    f) viermi de mătase.

    Având în vedere acordul de delegare încheiat între APIA și ANZ, privind verificarea la fața locului a respectării de către fermieri a condițiilor privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine și a ajutoarelor privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, în următoarea perioadă ANZ-ul va efectua controlul la fața locului privind schemele de sprijin din cererea unică de plată, respectiv ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ), pentru speciile ovine/caprine și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), pentru speciile ovine/caprine și bovine.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a informat în premieră ce documente obligatorii trebuie să dețineți pentru controlul prvind subvențiile din Campania 2018: DOCUMENTUL OBLIGATORIU pe care TREBUIE SĂ ÎI DEȚINĂ CRESCĂTORII DE ANIMALE!

    Luna august la APIA: 15 august– depunere cerere decontare a sumelor derulate prin Programul consumului de produse în școli, semestrul II, anul școlar, 2017-2018

    În ședința de Guvern din 12 iulie 2018 a fost aprobată o Hotărâre care stabilește pentru anul școlar 2018-2019 bugetul de implementare a Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023, modificând și completând astfel Hotărârea Guvernului nr. 640/2017.

    Prin acest act normativ se introduc unele prevederi legate de stabilirea modului de repartizare a plafonului financiar al ajutorului financiar al Uniunii Europene, astfel încât să fie alocat pe componente: măsuri educative și acordarea gratuită de fructe și legume, respectiv lapte și produse lactate iar la toate cererile de plată depuse și eligibile să li se efectueze plăți reprezentând ajutor financiar al Uniunii Europene.

    Astfel, în anul școlar 2018-2019 se alocă de la bugetul național Programului pentru şcoli al României suma de 571.988.000 lei care se utilizează după cum urmează:

    – 87.372.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 43.689 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente;

    – 192.219.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 43.689 mii lei pentru derularea măsurilor educative;

    – 205.019.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificație, exclusiv din bugetul național.

    Luna august la APIA: fermierii sunt monitorizați și sancționați dacă încalcă normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente

    Reamintim că în conformitate cu prevederile Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.

    Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.

    Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor. Pentru agricultorii care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

    APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

    Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.

    Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancţiuni administrative pentru ecocondiţionalitate aplicabil schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016.

    Luna august la APIA: Se eliberează adeverințe pentru credite la bancă

    Atenție! Fermierii trebuie să rețină că adeverințele pot fi eliberate până la plata avansului pentru Campania 2018! APIA a încheiat convenții cu 16 instituţii bancare și non-bancare în vederea eliberării de adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafață, plată redistributivă, măsuri compensatorii de dezvoltare rurală (Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13) implementate în cadrul Campaniei 2018.

    Atenție! Schemele pentru zootehnie, ANT-urile vegetal și zootehnie sau Sprijinul cuplat vegetal sau zootehnie nu fac obiectul eliberării adeverințelor! Adeverințele se eliberează pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.

    Astfel, la solicitarea scrisă a fermierului, Agenția eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2018 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, și/sau pentru măsuri compensatorii de dezvoltare rurală. De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM se postează pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

    Luna august la APIA: termen limită vizare carnete de rentier agricol

    Până  pe 31 august (în zilele lucrătoare) rentierii agricoli trebuie să se prezinte, personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pentru obţinerea vizei aferente anului 2017, pe carnetele de rentier agricol, cu următoarele documente, în original :

    1) carnetul de rentier agricol;

    2) actul de identitate al solicitantului;

    3) decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I și II / decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I și II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă;

    4) procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal;

    5) contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr. 16/1994*), cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil.*) Legea nr. 16/1994 a fost abrogată prin art. 230 lit. r) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011;

    6) extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei. (extrasul se depune opţional);

    7) declarația pentru obţinerea vizei anuale conform modelului din Anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor „titlului XI Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, norme aprobate prin Ordinul nr. 1272/2005.

    Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art. 6 alin. 1 şi alin. 2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!