Fermieri de succesFermierii RomânieiŞtiri agricole

Fermierul IUSTIN ANTAL: Electronist la bază, s-a apucat de agricultură în 2000

Comuna Țibucani, județul Neamț (foto: Mihai Oprescu)

Fermierul nemțean Iustin Antal (54 ani), împreună cu soția, fiul student la Agronomie și nora, coordonează o fermă care administrează în jur de 1.600 ha distribuite pe raza comunelor Țibucani, Războieni, Păstrăveni, din apropierea graniței cu județul Iași. Ca și caracteristici ale fermei „avem sol de pădure cu nisip, dar avem și de luncă. E un sol mediu. Solele mele sunt amplasate mai mult pe dealuri. De asemenea, precipitații au fost puține anul ăsta. Ceva peste 300 mm dacă au fost din primăvară până acum”.

În 2017, fermierul Iustin Antal a obținut 6.100 kg/ha la grâu, peste 8.000 kg/ha la porumb, 3.700 kg/ha la floarea-soarelui și 60.000 kg/ha la sfeclă, iar la rapiță doar 500 kg/ha. Motivul? „Mi-a distrus-o gheața. Am avut peste 200 ha cu rapiță, dintre care cam 140 ha mi-a distrus. Am avut șansa să fiu asigurat”.

Sfeclei i-a alocat 63 ha, producția ajungând la Fabrica de Zahăr Roman. Fabrica e cea care o recoltează și o transportă, însă fermierul plătește operațiunea în regim de „prestări servicii”.
Ferma are 22 de angajați, deține spații de stocare sub formă de siloz, cu volumul de 4.500 t. Parcul de utilaje e constituit majoritar din utilaje fabricate în 2010. Când am discutat cu fermierul acesta avea în plan să-și achiziționeze un tractor de peste 300 CP și să-și mărească capacitatea de stocare pentru a ajunge la 10.000 t, ceea ce i-ar permite să poată depozita întreaga producție.

Iustin Antal e absolvent de electronică: „Nu știu de ce-am ajuns să fac agricultură. Poate că după revoluție nu era nevoie de noi și ne-am îndreptat spre altceva. Dar acum îmi pare foarte bine. Mai întâi mi-am înființat un magazin, apoi mai multe, iar în 2000 am făcut primul pas spre agricultură”.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!