• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Graficul complet al plăților APIA până la sfârșitul anului

    agrointeligenta.ro -

    Banii pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) îi virează în conturile fermierilor până la sfârșitul anului 2019! Pe listele APIA de plată se află o serie de scheme și măsuri ce vor fi achitate atât în avans pentru anul acesta dar și ca plăți regulare sau ”restanțe” rămase din anul 2018.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce plăți sunt pregătite la APIA până la sfârșitul anului:

    Luna Septembrie: APIA plătește banii pentru motorina utilizată în agricultură, semestrul II

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că Centrele APIA pregătesc în această săptămână plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferentă cantităţilor de motorină utilizate în perioada 01.04.2018 – 30.06.2018 (trim II 2019), conform prevederilor H.G. nr. 1174/2014, O.M.A.D.R. nr.1727/2015 cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru.

    Sumele se achită către sectorul vegetal, sectorul zootehnic și sectorul îmbunătățiri funciare.

    Luna Septembrie: APIA efectuează plata pentru ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale eferentă lunii iunie

    Centrele judeţene APIA au în derulare plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru serviciile prestate în luna iunie și trimestrul II al anului 2019. Suma totală autorizată la plată este de 12.897.206,18 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 82 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

    Luna Septembrie: APIA plătește diferența de cuantum pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV)

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a dezvăluit în premieră, APIA pregătește o recalculare a cuantumurilor pentru o parte din schemele Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV). Agenția de plăți va plăți spre finele lunii septembrie noile sume ce vor fi achitate ca o diferență fermierilor care au cerut în Campania 2018 sprijinul care este legat de producție! Potrivit datelor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO nu toate schemele vor beneficia de modificări ale cuantumurilor.

    Bani în plus ar urma să primească fermierii care au cerut SCV pentru următoarele măsuri: lucernă, orez, sămânță de cartof, sfeclă de zahăr și legume cultivate în sere și solarii – tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă. Despre acest subiect puteți citi pe larg aici: Se fac recalculări la APIA. Cine sunt fermierii care vor primi bani în plus! 

    Plățile inițiale au demarat pe 4 iunie 2019 când au fost autorizate la plată un număr de 12.707 dosare cu suma totală de 25.035.714 euro. Plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 351 din 01 octombrie 2018.

    Luna Octombrie: APIA efectuează plata pentru ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale aferentă lunilor iulie și august

    La începutul lunii octombrie APIA are programată plata pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, aferent serviciilor prestate în luna iulie 2019. Mai târziu, spre sfârșitul lunii pe listele de plată se vor afla și sumele aferente lunii august pentru ajutorul de stat.

    Luna Octombrie: începe plata avansului din subvențiile aferente anului 2019

    APIA va demara pe 15 octombrie campania de plăți în avans pentru fermierii care au depus Cereri Unice de Plată în anul 2019. Astfel, între 16 octombrie și 30 noiembrie se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăţilor directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

    În luna octombrie, un număr de un milion de fermieri ar urma să primească avansul APIA, a anunțat ministrul agriculturii Petre Daea, prezent la o întâlnire a conducerii PSD cu Organizaţia de Pensionari a PSD, care are loc la Mamaia. APIA are de achitat subvenții în acest an pentru pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare. Suma alocată de Comisia Europeană finanțată din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) este de 1.903.195.000 de euro.

    Ca și anii trecuți plățile vor fi făcute cu prioritate pentru fermierii care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 10 ha, urmând ca din data de 25 octombrie să intre în a doua etapă de plată fermierii care au suprafețe mai mari de 10 ha de teren agricol. Anterior plăților în avans Ministerul Agriculturii trebui să lanseze în dezbatere publică plafoanele alocate pentru Campania 2019 urmând ca acestea să fie aprobate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Ulterior, APIA poate stabili cuantumul pe hectar și cap de animal care va sta la baza plăților pentru anul 2019.

    În 2018 cuantumurile au fost aprobate de Guvern în ședința din 6 octombrie. Astfel, prin actul normativ au fost aprobate cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal, respectiv: – schema de plată unică pe suprafaţă (102,5 euro/ha) – plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha) – plata pentru înverzire (58,2 euro/ha) – plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha).

    Luna Octombrie: APIA plătește renta viageră agricolă

    Pentru luna octombrie sunt programați la plată și fermierii care încasează renta viageră. Sumele se vor achita în două tranșe în funcție de metoda de plată aleasă de fermieri. În prima parte a lunii vor primi banii rentierii agricoli care au optat să primească banii prin mandat poștal urmând ca la jumătatea lunii să intre la plată și agricultorii care au optat ca plata să le fie efectuată prin virament bancar. Rentierii agricoli au avut termen până la 2 septembrie să se prezinte la APIA pentru obţinerea vizei aferente anului 2018. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului.

    În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2018 poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, până la data limită 15 ocotmbrie, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:
    – carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
    – copie a certificatului de deces;
    – copie a actului de succesiune (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ”definitivă”);
    – copie B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
    – împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original);
    – extras de cont pe numele moștenitorului.

    Luna Noiembrie: APIA plătește avansul pentru crescătorii de ovine

    Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO și în această campania oierii sunt ”în cărți” pentru a primi 70 la sută din schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) aferent Campaniei 2019! Pe lângă schemele directe care intră anual la plata avansului, APIA ia în calcul și în acest an să includă și oierii pe lista fermierilor care vor intra la plată din 15 octombrie.

    Ca și în anii trecuți acordarea plăților în avans va demera pe 15 octombrie cu prioritate pentru fermierii care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 10 ha, urmând ca din data de 25 octombrie să intre în a doua etapă de plată fermierii care au suprafețe mai mari de 10 ha de teren agricol. Plățile vor fi efectuate până pe 30 noiembrie urmând ca de la 1 decembrie să înceapă plata finală. Oierii ar urma să intre la plată mai târziu, după 1 noiembrie.

    Pentru sprijin cuplat ovine/caprine cuantumul pentru plata avansului a fost de 11,1815 euro/cap la cursul de schimb valutar de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018.

    Luna Decembrie: APIA începe plata regulară a subvențiilor

    Începând cu 2 decembrie APIA demarează plata finală a subvențiilor pentru toți fermierii care au cerut subvenții. Astfel, pe listele de plată intră atât agricultorii care au primit bani în avans cât și cei care nu au fost autorizați la plată.  Din luna decembrie APIA începe autorizarea la plată a femierilor care au solicitat, în cadrul Campaniei 2019, sprijin cuplat (SCZ)  pentru bovine de lapte, bovine de carne și bivolițe. Acești fermieri primesc sumele integrale pe car de animale neîncadrându-se la plata în avans a banilor pentru anul 2019.

    Plata sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, specia bovine, se efectuează în lei la un curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2019.

    Luna Decembrie: se plătește ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale

    APIA plătește în luna decembrie și ajutorul de stat aferent lunii septembrie și trim. III 2019.  Banii se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale solicitanţilor care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

    Mai mult, tot în ultima lună din an se plătesc banii aferenți lunii octombrie 2019.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA