• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consilier prezidențial: Îi îndemn pe pomicultori să se reîntoarcă la soiurile românești

    agrointeligenta.ro -

    Reconversia pomicolă readuce în discuție orientarea agricultorilor români către soiuri străine, a atras atenția Adrian Rădulescu, în prezent consilier prezidențial pe probleme de agricultură. Horticultor la bază, fostul secretar de stat recomandă conaționalilor săi să apeleze la institutele de cercetare care pot să ofere plante testate și rezistente la condițiile de climă din România.

    Adrian Rădulescu a povestit că acum circa cinci ani, el personal a căzut tentației de a apela la semințe din afară. ”Am plantat orz și am obținut 9 tone la hectar. Am fost așa de entuziasmat că anul viitor am pus grâu străin pe 1.500 de hectare. A dat înghețul și în primăvară n-a mai rămas nici un bob”, a povestit agricultorul. El a mărturisit că, pentru a nu pierde producția anuală, a însămânțat apoi cu porumb și floarea-soarelui, dar primăvara anului 1999 a fost secetoasă și a rămas în pagubă.

    adrian radulescu
    Adrian Rădulescu

    Fostul secretar de stat a subliniat că soiurile de pomi fructiferi trebuie înlocuiți la circa 15 ani, dar cum de la Revoluție încoace, nu s-au mai făcut investiții în acest sens, România are acum probleme reale în pomicultură. „Le recomand fermierilor români să participe la programul de reconversie pomicolă propus de comisarul Dacian Cioloș. Îi îndemn să se reîntoarcă la soiurile și la plantele din institutele de cercetare. Sunt soiuri testate în climatul național”, a mai spus Rădulescu într-o emisiune Money Channel.

    Principala cauză a situației dezastruoase din România este, în opinia lui Rădulescu, lipsa profesionalismului și a experienței a multora din persoane care au cumpărat livezile românești. ”Ce găsim acum pe piață sunt fructe de pe suprafețe mici, din producții  mici, din gospodării”, a explicat Rădulescu. ”Noi trebuie să producem mult și de calitate. Nu prețul ar trebui să ne intereseze în prima fază. Acest aspect se dezvoltă pe parcurs”, a încheiat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile