Fonduri europeneŞtiri agricole

CONFIRMARE OFICIALĂ: SUMĂ DUBLĂ pentru TINERII FERMIERI!

Confirmare oficial: sumă dublă pentru tinerii fermieri! Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, a participat luni, 23 iulie 2018, la lucrările sesiunii extraordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), eveniment organizat în perioada 22 – 27 iulie 2018, la Centrul Internațional de Conferințe Neptun.

Adrian Chesnoiu le-a transmis celor prezenți că dezvoltarea satelor românești este extrem de importantă în contextul atragerii tinerilor fermieri care ar putea să se reîntoarcă în țară din străinătate. În acest context, Adrian Chesnoiu a arătat că în exercițiul financiar viitor, după 2020, sprijjinul pentru instalarea tinerilor fermierilor ar putea ajunge la 100.000 de euro

„Suntem datori ca din tot ceea ce supuneți atenției aici să învățăm pentru exercițiul financiar viitor și sper să avem suficientă gândire strategică să ne scriem singuri Programul viitor, acel Plan Național Strategic care se va aplica post 2020. Satul românesc are nevoie de o finanțare integrală, nu trebuie să existe comune care au 13 proiecte și comune care nu au niciun proiect. Dacă stabilim niște condiții minime de trai în mediul rural, astfel încât să aducem tinerii inapoi la țară, atunci trebuie să le oferim anumite condiții: să aibă acces la apă, la canalizare, la drumuri, la educație, la cultură, la sport. În caz contrar nu vom reuși niciodată să-i aducem înapoi. Dacă în exercițiul financiar viitor vom avea sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri de aproximativ 100.000 de euro, trebuie să ne asigurăm că acele fonduri vor fi folosite pentru instalarea tânărului respectiv, pentru dezvoltarea lui în comună, pentru dezvoltarea unei afaceri din care să-și permită să întrețină o familie”, a precizat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Reamintim că în prezent, finanțarea aferentă sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este 100% nerambursabilă și este în valoare de maxim 50.000 euro. Se acordă sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris despre majorarea plafonului pentru instalarea tinerilor fermieri aici: VESTE EXCELENTĂ – Sprijinul pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI, majorat la 100.000 de euro!

De asemenea, directorul general al Agenției, Adrian Chesnoiu, a răspuns tuturor întrebărilor reprezentanților autorităților locale aflați la eveniment. Printre problemele ridicate de către primari se numără: derularea greoaie a procedurilor de achiziții publice, modificarea punctajului pentru investiții în infrastructura de acces din mediul rural, precum și posibilitatea de depunere a proiectelor de utilitate publică la Oficiile județene ale AFIR, în loc de Centrele Regionale unde se depun în prezent, pentru a economisi timp.

„O preocupare permanentă la nivelul AFIR este să simplificăm accesarea fondurilor europene și derularea proiectelor finanțate, să mutăm pe cât posibil povara administrativă de la beneficiar la Agenție. În acest moment, Agenția a finalizat un prim modul de aplicare a semnăturii electronice pe tot ceea ce înseamnă documentație internă și, în scurt timp, trebuie să semnăm contractul pentru aplicarea semnăturii electronice pe toată documentația. Nu va mai exista vreun document pe care să-l aduceți la Centrul Regional sau la Oficiul Județean, fie că vorbim de etapa de evaluare, fie de cea de plată. Vom stabili ulterior dacă se va face conformitate pe anumite documente, dar ca principiu general documentele vor fi încărcate online cu aplicarea semnăturii electronice”, a menționat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Tot inspectori afir aproba proiectele cui vor ei dacă nu își fac în numane propriu exemplu în Vrancea Focșani un inspector a făcut și tineri fermieri pe stupina 260 de familii și nu a avut nici măcar 10 anul trecut a făcut și 6.2 și în sa aprobat tot în nume propriu și a luat și bani ăstia se mai lauda prin sat vânători ca a făcut și lui taicăsu și socrul lui 6.3 tot cu aceiași stupi ca oricum nu îl controlează nimeni deci domnule director dacă și el și nevasta lucrează în afIrak și au 7000 de romi luna fiecare pot fura și banii care ar trebui sa ajungă la adevărații fermieri …puteți verifica pe numele SIRZEA GEORGE ce au putut lua peste 90000 de euro

  2. Realitatea ii cam diferita de povestile domnului Adrian Chesnoiu, adica anul acesta pe aceasta masura sunt disponibili bani pentru aproximativ 200 de proiecte in conditiile in care de anul trecut au ramas peste o mie de proiecte neevaluate si anul acesta se asteapta la alte cateva mii. Deci D-ul Chesnoiu a esuat in a gestiona fondurile EU corespunzator in functie de negesitati, dar nu vb nimeni de asta se discuta doar povesti. Voi agrointel sunteti cumva controlati politic?

  3. Cine garanteaza ca nu sunt ca de obicei doar promisiuni fara nicivun fundament, o alta incercare de a convinge tinerii sa umple inca o data buzunarele spagarilor din birocratia romaneasca sperand sa-si vada in van un vis implunit?

Scrie un comentariu