Fermierul Constantin Pintilii, ajutat de propria firmă de inputuri agricole
agrointeligenta.ro -Inginerul agronom Constantin Pintilii (48 ani), patronul Vitaplant Iași, alături de soția sa Mariana (48 ani) este fermier și simultan furnizor de inputuri pe zona Moldovei, cu predilecție în județul Vaslui, dar și fermier.
Constantin Pintilii a început în 2001, când a vrut să treacă de la statutul de ”angajat” la cel de ”antreprenor”, cu 250 ha luate în arendă, pe care le lucra cu utilaje românești. În prezent, prin Vitaplant lucrează 1.100 ha, la care se adaugă alte 600 ha lucrate pe raza comunei Cotnari. Din 2000 încoace Pintilii s-a implicat și în administrarea altor societăți, Agralpin Prest SRL și Agrovet SA, iar soția sa și în Agroclaas SRL.
Producțiile obținute în 2017 de Constantin Pintilii ca medie pe cele două societăți pe care le administrează, au fost: la rapiță 2.700 kg/ha, la grâu 5.500 kg/ha, la orz 5.000 kg/ha, la floarea-soarelui 2.700 kg/ha și la porumb 4.700 kg/ha. Seceta de peste vară i-a afectat dramatic producția de porumb. Ferma sa este expusă ”unui risc major, din cauză că zona e secetoasă și fiindcă distanța e mare față de traderi și port”.
Fermierul Constantin Pintilii deține spații de stocare cu capacitatea de 10.000 t în silozuri moderne și magazii. Valoarea estimativă a parcului de utilaje e de 1,5 milioane euro. Lucrează cu 14 angajați.
Constantin Pintilii este activ și pe partea de distribuție de îngrășăminte, servicii de depozitare și comerț cu cereale. Distribuția de inputuri îi generează 70% din venituri, agriculturii revenindu-i restul.
Focusul acestei activități e pe județul Vaslui, deși e prezent în toată regiunea Moldovei. Pentru ”fermierul” Constantin Pintilii, cel mai bun ajutor îi vine de la ”distribuitorul” Constantin Pintilii: ”faptul că lucrez în ramura de aprovizionare, mă face să am ușurința accesări inputurilor necesare în propria mea fermă, precum și faptul că am spații de depozitare, îmi mai ușurează cumva munca”. Cifra de afaceri pe 2016 a Vitaplant a fost de 26.899.402 lei, iar profitul de 2.466.477 lei.
Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului Agrointeligența – FERMIERII ROMÂNIEI