Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

VERIFICAȚI CONTURILE: Ministerul Agriculturii anunță PLATA SUBVENȚIEI AȘTEPTATE DE FERMIERI!

Bani în conturi! Ministerul Agriculturii anunță plăți efectuate către fermierii români pentru o subvenție așteptată de aceștia. Concret, potrivit unui comunicat remis astăzi – 24 iulie pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, peste 150 milioane lei au fost virați către beneficiarii din Ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate.

MADR a virat în conturile Direcțiilor Agricole Județene suma de 150.728.259,60 lei (echivalentul în euro a 32.772.000 euro), reprezentând plata beneficiarilor înscriși în programul de sprijin pentru tomate din Ciclul I.

Astfel, la data de 23 iulie 2018, la nivel de țară numărul total al beneficiarilor este de 10.924, iar cei mai mulți provin din județele Olt (3.805), Galați (1.505), Giurgiu (1.427), Dolj (1.326).

Oltenii au primit sume record

Producătorii agricoli din din judeţul Olt au atras fonduri de peste 11 milioane de euro prin programul “Tomate”, după ce judeţul s-a clasat pe primul loc la nivel naţional din punct de vedere al numărului de legumicultori înscrişi în programul menţionat, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Dragoş Drăghicescu.

În judeţul Olt, dintre cei aproape 4.000 de fermieri înscrişi în Programul “Tomate” aproximativ 3.800 au cultivat tomate în spaţii protejate în această primăvară şi au solicitat ajutorul de minimis acordat de stat. Conform şefului DAJ Olt, efectuarea plăţilor către fermierii din Programul “Tomate” se apropie de final, până în prezent primind ajutorul de minimis peste 3.500 dintre legumicultorii care au solicitat banii.

“Avem 3.810 fermieri care au depus documentele în vederea obţinerii ajutorului de minimis şi circa 3.500 dintre aceştia au primit deja banii. Suntem pe final cu plăţile, sperăm să încheiem în această săptămână cu plăţile. Suma totală plătită către fermierii din judeţul Olt înscrişi în programul pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate va ajunge la aproximativ 11,4 milioane de euro”, a spus Drăghicescu.

El a menţionat că şi în toamnă se vor cultiva tomate în spaţii protejate, aproximativ 200 de fermieri înscrişi în programul “Tomate” urmând să obţină roşii în perioada octombrie – decembrie.

Anul trecut, în judeţul Olt fermierii au atras peste cinci milioane de euro prin programul “Tomate”, însă în 2018 numărul fermierilor înscrişi în program s-a dublat.

Reamintim că programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți se află în al doilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă începând cu luna mai și până în decembrie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!