• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul VASILE SOCOLAN și agricultura privită ca o ECUAȚIE MATEMATICĂ!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Fermierul Vasile Socolan, administratorul societății Soco Agro SRL, s-a născut și a trăit la țară, în comuna Andrid, județul Satu Mare. A fost profesor de matematică de țară și, în paralel, a început să facă primele investiții în agricultură – în apicultură și în legumicultură.

  „În paralel cu munca la școală am început să fac și apicultură și mi-am făcut și grădina mea, unde am practicat legumicultura în regim irigat pe 15 ari. În perioada aceea am făcut bani frumoși vânzând în piețele din Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei și Zalău, dar și la centrele CLF. Din învățământ am fost promovat director de cămin cultural cu jumătate de normă și pe urmă am fost cooptat în nomenclatura comunistă ca secretar adjunct cu probleme de propagandă la comitetul comunal, plătit de comitetul județean de partid. După funcția de secretar adjunct a urmat rotirea cadrelor și am ajuns primar. După Revoluția din 1989 am trecut la catedră, unde am stat 5 ani. În paralel, venind retrocedările, am început să lucrez pământul propriu, al surorii mele și pe cel de la doi prieteni care locuiau la oraș. În total erau 15 ha. În anul următor am început să cumpăr pământ. Se cumpăra ieftin atunci. Ce cumpărai primăvara, toamna scoteai investiția. Fiind în nomenclatura comunistă, cea mai mare activitate trebuia s-o desfășor în unitățile economice, care erau CAP-urile și IAS-urile, și în comună fiind specialiști foarte buni, am prins foarte mult de la ei. Fiind tot timpul pe lângă ei în timpul campaniilor agricole, m-am profesionalizat. Și cum am cultivat și legume pe 15 ari, am acumulat cunoștințe de la un an la altul și am mai și citit prin cărți”, povestește Vasile Socolan cum a început să facă agricultură.

  În ’95-’96 și-a cumpărat utilaje românești subvenționate. Veniturile strânse cu tractoarele românești i-au permis ca în 2012 să-și cumpere utilaje performante prin accesarea de fonduri europene.

  Fermierul lucrează aproape 1.000 de hectare

  Sărind capitole din povestea demnă de un scenariu de film a lui Vasile Socolan, ajungem la anul 2017, când lucrează 950 ha, din care mai mult de 50% le deține în proprietate. Are trei combine Claas, cinci tractoare John Deere cu motorizări de la 90 CP la 300 CP, un Fendt și un tractor românesc „Zimbru – made in Craiova” pe care, deși e în stare de funcționare, Vasile Socolan îl ține „ca pensionar”. Cu utilajele lucrează exclusiv terenurile fermei: „Singura excepție o constituie localnicii care și-au arendat pământurile la noi și care mai au câte-o grădină pe lângă casă sau câte-o vie pe-afară, pentru care avem obligația să facem micile prestări prin grădinița aceea”.

  Vinde miei în Asia prin intermediari

  Vasile Socolan și-a construit și un volum de 4.500 t în spații moderne de depozitare „dotate cu uscător și precurățitor, care să curețe cerealele înainte de a intra în uscător, deșeurile fiind valorificate în zootehnie”, care constă în 600 de oi mame și 900 de tineret din rasa Țurcana. Mieii săi ajung pe piața asiatică via intermediari.

  În prezent, alături de Vasile Socolan activează în fermă fiul, fiica și nora acestuia, plus alți 7 angajați. Nu am putut să nu-l întrebăm pe fermier, care e legătura dintre agricultură și matematică: „Matematica se implică în mod direct în agricultură. Totul trebuie calculat ca la tabla de șah. Cu ani înainte îți calculezi amplasamentul culturilor, rotația lor și investițiile pe care trebuie să le faci cu culturile. Totul se bazează pe calcule. Totul trece prin sistemul de calcul matematic”.

  Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  De vorbă cu fermierii, episodul 3: ”Suntem pregătiți pentru toate lucrările, dar depindem de vreme!” Agricultura de odinioară așa cum și-o amintește fermierul Grigore Lacea De vorbă cu fermierii, episodul 2: ”Nu vă faceți griji! Avem capacitate de producție foarte mare!”

  Ultimele știri

  Guvernul a aprobat 54 de milioane de lei pentru un ajutor de stat pentru crescătorii de animale! Aminosol® – Stimulează creșterea sănătoasă a plantelor! Germania redeschide granițele pentru muncitorii români din agricultură

  Căutare în articole