Creșterea animalelorŞtiri agricole

APELUL UNUI FERMIER DISPERAT: ”PORCII MEI SUNT SĂNĂTOȘI. ROG ABATOARELE SĂ ÎI CUMPERE, altfel SE VOR MĂNÂNCA ÎNTRE EI”

Apelul disperat al unuia dintre ultimii fermieri crescători de porci din județul Tulcea. Scandalul Pestei Porcine Africane (PPA) ia proporții nemaiîntâlnite în zootehnia românească. Nici măcar fermierii care au animale sănătoase, pe care le-au crescut natural, cu cereale, nu mai reușesc să livreze animalele către abatoare. Dumitru Bărbieru, administratorul fermiei D.A.B. Zootehnica, o exploatație cu o capacitate de 2.000 de capete de porci, are animalele blocate în fermă din cauza procedurilor. Crescătorul face un apel către autorități să rezolve situația sa birocratică, iar către abatoare, Dumitru Bărbieru transmite un mesaj de solidaritate cu fermele românești.

UPDATE: În atenția proprietarilor de abatoare care vor să preia animalele din ferma DAB Zootehnica, fermierul Dumitru Bărbieru poate fi contactat pe adresa de e-mail [email protected]

Porcii de la DAB Zootehnica au stat deja izolați timp de 30 de zile

În acest moment, la ferma tulceană DAB Zootehnica sunt 1.850 de capete de porci ce trebuiau deja livrate. Fermierul Dumitru Bărbieru este disperat: autoritățile sanitar-veterinare i-au interzis pentru încă 10 zile să își vândă animalele, deși acestea au depășit deja perioada de carantină de 30 de zile. ”Porcii sunt cu zeci de analize făcute. A trebuit să stau 30 de zile sub supraveghere și după 30 de zile trebuia să îmi dea liber să livrez. Când, săptămâna aceasta, mă pregăteam să livrez, făcusem actele, m-au sunat joi că nu mai pot, că să mai stau cu animalele încă 10 zile sub supraveghere”, ne-a spus fermierul amărât de situația care îi bagă societatea în faliment. Dumitru Bărbieru spune că a apelat deja la ministrul agriculturii Petre Daea care a intervenit, la fel și secretarul de stat Daniel Botănoiu, dar cum autoritățile sanitar-veterinare – DSV-urile și ANSVSA, nu sunt în subordinea MADR, nu s-a putut face nimic. Ba, mai mult, fermierul s-a trezit ”muștruluit” de cei de la DSV Tulcea că de ce face ”tărăboi”.

Suinele au depășit greutatea obișnuită pentru livrare

Porcii de la ferma DAB Zootehnica din Tulcea sunt din rasa Duroc, iar crescătorul, care a investit într-o fermă tip Muntenia, cu capacitate de 2.000 de capete, a ales să hrănească animalele ”ca la bunica acasă”, adică 97% din rația animalelor este reprezentată de cereale. Purcelușii îi cumpără la 25 de kilograme și în 90-100 de zile, îi aduce la greutatea de livrare de 105-110 kilograme. Porcii pe care îi are acum în fermă, însă, au depășit cu mult greutatea aceasta, ajungând la 130 de kilograme, în medie. ”Nu prea mai am ce să le dau de mâncare. Mai avem numai orz și asta le dăm momentan. Normal trebuia să le dăm orz, porumb, șrot de floarea-soarelui, șrot de soia. Problema este că au începout să se mănânce la cozi, a început să apară canibalismul”, ne-a spus fermierul.

Din patru fermede porci în Tulcea, niciuna nu mai poate vinde

De când a început scandalul cu Pesta Porcină Africană, din cele patru ferme de porci câte erau în Tulcea, două au fost decimate, iar ultimele două – între care și cea a lui Dumitru Bărbieru, sunt la un pas de faliment. Nimeni nu mai vrea să preia porcii crescuți în județ. ”Patru mari ferme au fost în Tulcea, acum două sunt decimate. Și noi suntem deja afectați enorm. După cum simt, nu o să avem unde să îi dăm, că sunt porci din județul Tulcea. Noi dădeam în județele Suceava, Botoșani, Ialomița, Călărași, Brașov. Acum nu mai vrea nimeni porci din Tulcea, deși sunt porci sănătoși, crescuți cu cereale și cu analizele care atestă că sunt animale sănătoase. Fac un apel către abatoare să îi cumpere, că este păcat de ei. Au ajuns să se mănânce între ei, noi ne chinuim să îi hrănim”, este apelul fermierului care spune și că prețul cărnii de porc preluate din fermă a scăzut la 5,5 lei pe kilogram de când cu epidemia de PPA, în timp ce pe vremea aceasta, dar anul trecut, se plătea 6,7 lei pe kilogram.

La DSV, fermierul este ținut la ușă…

O altă mare supărare a crescătorului este modul în care cei de la DSV relaționează cu crescătorii. ”Suntem patru ferme în județ. Eu cred că trebuia ca zilnic să fie câte un medic veterinar în fiecare, să ne spună ce să facem, cum să facem. Au fost zile în care eu i-am sunat pe cei de la DSV și ei n-au răspuns la telefon, pur și simplu îmi închid telefonul. Nu au răspuns la telefon. Am fost într-o zi la 7.15 la DSV Tulcea să vorbesc cu directorul. Ei au ajuns la serviciu la 8.15 și era și vicepreședintele ANSVSA, domul Nagy. Am intrat în birou să vorbesc cu dânșii și după 45 de secunde m-au dat afară că au ședință. Când am ieșit m-a certat și secretara că de ce am intrat neanunțat. Păi aceasta este relația de comunicare și colaboare pe care ei trebuie să o aibă cu fermierii, mai ales în astfel de situații de criză?”, spune revoltat Dumitru Bărbieru.

La momentul când scriem articolul, fermierul din Tulcea este deznădăjduit. Se gândește cu groază la ziua de mâine de la care nu știe ce să mai aștepte – că doar este duminică și cei de la DSV oricum nu lucrează. Așa că va mai trece încă o zi în care porcii din ferma sa stau blocați, înghesuiți, aproape flămânzi. Dumitru Bărbieru speră ca în astfel de momente grele, autoritățile să își aducă aminte că agricultura românească este cea care poate pune mâncarea sănătoasă pe masa fiecărui român. Iar porcii din Tulcea nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din Danemarca, din Germania sau din Polonia. Ba, din contră, sunt mai sănătoși, fără hormoni, cu analize perfecte care atestă că nu prezintă nici un risc. Sau poate prezintă, totuși, un risc: un risc ca zootehnia românească să nu fie îngropată, așa cum, se pare, își doresc unii…

NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la [email protected], fie telefonic, la numărul: 0744.311.359.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


20 comentarii

 1. Tot ce tine de manacare, apa , resuresele terestre si subterane, cai ferate, tot ce tine de asigurarea securitati nationale a tarii si poporului, trebuiesc NATIONALIZATE. Dar pana acolo ne trebuie o revolutie adevarata, in care sa aducem la conducere DEMOCRATATIA DIRECTA PARTICIPATIVA in care poporul conduce si voteaza bunul mers al tarii. Astazi tehnologia IT ne permite acest lucru. Deci, fara partide politice, fara politicieni, fara Democratie Reprezentativa (Coruptibila), doar Democratie Directa. Va fi doar Guvern pro-tara (far aParlament), o singura adiministratie teritoriala si un Presedinte. Toate acestea se vor alege pe baze Meritocratice (patriotism, cinste, onestitate, devotament, educatie, profesionalism). Tot ce va spun nu este utopie, ea se aplica deja in Elvetia si in Islanda adaptate evident la conditiile lor. Se poate si la noi daca putem gandi cu o minte deschisa pentru solutii la problema noastra romaneasca. GANDITI-VA si Replectati la acest sistem care este singurul capabil si net superior actualului sistem, capabil sa ne scoata din Groapa Marianelor in care ne-afundam zi de zi in toti acesti 29 de ani. Va imbratisez romaneste pe toti cu speranta ca intr-o buna zi, nu foarte indepartata, fi-vom iarasi demni de tara si viata noastra romaneasca !

 2. Domnilor, ROMANIA ESTE SABOTATA si OBSTRUCTIONATA!. SABOTAJ, DELAPIDARE, TRADARE in toate sectoarele economiei, sanatatii, educatiei, administratiei de 29 de ani. Si noi stam ca porcii la taiere – scuzati-mi va rog expresia, dar am folosit-o ca sa raman in ton cu articolul. ROMANI ORI NE TREZIM SI LUPTAM PENTRU REFACEREA STATULUI ROMANESC, SI-A VIETILOR NOASTRE ORI VA TREBUI SA NE RESEMNAM CU PIERIEA INCEATA SI SIGURA, MERITANDU-NE SOARTA !

 3. Sa nu uitam de povestea lui PETRICA CEL MINCINOS SI LUPUL! Cand o sa fie ceva adevarat o boala care face ravagii si lumea nu mai crede nimc si asa murim si pierdem cu totii din cauza asta! Cineva trebuie sa se mai gandeasca un pic la asta! Si FISCUL este obligat sa restituie totii banii pe care le-a platit crescatorul de porci pentru cresterea animalelor!

 4. Dimitrie Musca ,propunea acum mai bine de un an,cand s-a confirmat pesta porcina la granita cu Ucraina ,sa se omoare toti mistretii pe o raza de 50 km de-a lungul frontierei cu Ucraina.Nu l-au luat in seama,ba mai mult ecologistii pulii l-au luat la misto.Iata ca s-a adeverit ce a prevestit si anume ca pesta va face ravagii in Romania.Cei care nu au prevenit acest genocid trebuie sa fie judecati pentru subminarea economiei nationale,pentru ca erau constienti de ce se va intampla,mai ales ca li s-a indicat solutia de catre Musca.!

 5. Atata timp cat tarile din vest (ex Olanda care este cel mai mare exportator de carne de porc) au fermele arhipline si estul nu mai importa or sa omoare toti porcii “legal”…problema si mai mare este ca lumea deja s.a prins de smecherie si curand or sa moara oameni pe motiv ca au mancat carne de porc infestata cu ppa

  1. Si aici vina o poarta DSVSA. Taie si spanzura cum vor ei fara sa ia decizii bune.Sunt niste trantori nenorociti si vanduti. Problema de acum este absolut dezastruoasa si nimeni din cei care pot lua decizii sanatoase pentru tara asta nu mai are voie sa-si bata joc de noi, de viitorul nostru. Ma intreb , pana cand toate astea ????

 6. Sunt medic veterinar si am un cabinet de animale mici,dupa absolvirea facultatii am avut ocazia sa lucrez la un dsv judetean dar am refuzat datorita salariului prea mic :dar un lucru va pot confirma la aceste durectii sanitar veterinare lucreaza cei mai slabi si incompetenti medici veterinari,vesnicii studenti cu restante, repetenti , spagarii care si aranjau examenele ce pretentii sa ai la un sistem format din oameni de o asemenea` calitate”

 7. Cu siguranta v-ati dat seama ca aceasta boala e de fapt marketing de monopol . Ia da-ti un pic timpul inapoi 1-2 luni , unde a marit dragnea ( cu D mic ) ajutoarele , spre ce sectiune animala ? Ok sa recapitulam din urma ,Dragnea mareste ajutoarele pentru fermele de porci , fiindac si el are una chiar foarte mare si apoi arunca bomba … . Si uite asa ii scoate cu japca pe micii si marii fermieri din joc . Daca dragnea ( cu D mic ) isi face si ferme de pasari si vite , apar si restul bolilor in Romania , cu siguranta 😉 Dar cred ca deja laturile acestea sunt ocupate de colegii din partid 😉 In Romania nimic nu este intamplator , totul este politic .Viiturile distrug localitati , fiindca s-au facut defrisari in masa mare . Oamenii pleaca in strainatate pentru o bucata de paine amara , fiindca guvernului nu ii pasa . Sa distrus industria pe toate ramurile, fiindca s-au luat spagi . Se omara animalele , fiindca e valabila vorba aia : Sa moara capra vecinului ! Sa mai continui ??? nu are rost . TOTUL ESTE POLITIC , politica puterii si a banului 😉

 8. Sunt crescută la tara pe pămîntul Bărăganului.Era odată plin de agricultura ,zootehnie,livezi silegumicultura cit vedeai cu ochii erau IAS-e urile si multe alte bogății.Unde sunt acum locurile sunt pirloaga , pline de buruieni. RUSINE PTR.CONDUCATORII FOMISTI SI NESATUI CARE NE-A DUS TARA DE RIPA .Cu gripă porcine este o făcătură a guvernului o bătaie de joc a țăranului care munceste nu care fura .Agricultori nu va lăsați condusi de mafia nenorocita.Dumnezeu sa le dea ce merita nesatuii.

 9. Pesta porcina africana , am mai spus si o spun din nou este I N V E N T A T A , de cei care au mari interese in acest domeniu a suinelor, deoarece este o megaafacere.
  Din pacate cei cu interese sunt in posturi de decizie inalte , iar slugoii si pupincuristii din subordine executa fara cricnire tot ce li se dispune.
  Tot ce este suin in Romania , va fi decimat , pentru ca asa este acest plan minutios pus la punct de ei pina in ultimul detaliu .
  Cind spun asta va recomand sa vedeti ce a patit acest fermier , altii inaintea lui si citi vor pati de acum incolo , amploarea care a luat-o din tulcea in alte judete, etc.
  Am mai intrebat si intreb din nou , ce ar fi facut guv, Romaniei , MADR, ANSVSA , DSV , functionarii aserviti , daca ar fi fost vorba de FERMA DE PORCI A LUI DRACNEA ?
  CEVA , MA FACE SA CRED CA AVETI SI VOI RASPUNSUL .
  In rest sper sa auzim numai de bine.

 10. Nici unul nu își asumă răspunderea să vă semneze acordul de a vinde porcii pentru că există riscul să-și piardă postul de conducere pentru care el a investit mai ceva decăt o faci pentru o fermă. În acest caz ce mai contează pentru el că mai sacrificăm câteva mii de porci și multe locuri de muncă. În plus DSV ANSVSA nu au stăpân deci și ele fac parte din ,,statul paralel” care nu are nici o legătură cu Guvernul sau Poporul Român.
  Șpăgarii sunt ca si pesta porcină deci măsurile care trebuiesc luate le cunoaștem.

 11. Daca sunt bugetari si au salariile asigurate nu ii intereseaza ce se intampla. Ei oricum lucreaza 8 ore pe hartie si 2-3 in realitate si la salariu le intra banii in cont. Nu au grija zilei de maine.
  Eu zic ca sa le faceti plangere penala pentru ca vor sa omoare porcii intentionat. Sunt fiinte vii in captivitate deci cine blocheaza liberul schimb este responsabil.

 12. Ar trebui făcută o răscoală , ar trebui sa facem ca fermierii francezi , sa vedem daca le convine mirosul de bălegar acolo la munca , poate doar așa le va fi rușine de ei.

 13. Dovediți că suinele din alte țări europene sunt tratați cu hormoni de creștere (scoși în afara legii de când lumea).
  Dovediți că la baza pestei porcine dd acum stau interesele crescătorilor de afară.

 14. Asa este in 99% (asta ca sa nu fiu rau intentionat ca as fi vrut sa spun 100%) in unitatile de stat (care or fi ele, din orice domeniu) unde politicul impune oamenii de conducere. Stiu sa conduca cat timp toate merg din inertie. Cum apare o situatia mai diferita cum incep sa-si dea cu stangu-n dreptu’. Si din pacate, noi romanii, nu vedem decat cazurile care ne afecteaza personal. De aceea nu ar trebui sa fie oameni impusi politic in nici o functie din Romania, doar pe baza competentelor.
  Este pacat sa auzi astfel de povesti, dar in Romania nu este un caz singular.
  Colcaie tara cu prosti impusi pe posturi de conducere.

  1. Domnu/doamnă Zava nu este clarca economia noastra locala este puternic sabotata de cei din vest ? Unde a-ti trait pana acum sub o piatra ? Nu vedeti ca lapte nu se mai cumpara din ferme romane ci se aduce de afara . Nu se mai cumpara miei din tara noastra ci vin arabii si cumpara ferme la noi si cresc ei .In tot judetul Tulcea sunt doar 4 ferme mai mari ( cea cu 2000 e considerata ferma mare pff rau am ajuns ) doar 4 . Daca erau 4 cam cat jumate de smitfield mai ziceam dar …sunt infime si deja le-a nimicit si pe alea . Crescatorii de capre vand toti pe capete ca nu le mai cumpara nimeni laptele . Pprocesatorii si-au facut un obicei în a abandona pe romani cand au ajuns mari si pot in sfarsit sa se bucure de munca si investitiile facute in poate 20 de ani de sacrificii si munca grea . Maine poimaine le-o veni vrea idee sa nu mai cumpere cereale ca poate au ppa sau cine stie . E macel …curat macel .

Scrie un comentariu