• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bugetul Ursulei: 300 de miliarde de euro pentru ”sprijinirea veniturilor fermierilor”

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeanăa propus un buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani, a anunțat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Aceasta a precizat că alocarea propusă ”va răspunde provocărilor cu care se confruntă Europa”.

    Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat astăzi, miercuri – 16 iulie, noul proiect de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034, calificându-l drept un „buget pentru o nouă eră”. Șefa Comisiei a precizat că prioritățile cheie vor fi agricultura și coeziunea, subliniind din nou că Executivul comunitar „garantează 300 de miliarde de euro pentru sprijinirea veniturilor fermierilor”.

    Citiți și: Fermierii vor afla mâine cum va arăta PAC după 2027. Se așteaptă reduceri de 10-20% la buget

    ”Următorul Cadru Financiar Multianual CFM va fi cel mai ambițios propus vreodată. Este mai strategic, mai flexibil, mai transparent. Investim mai mult în capacitatea noastră de răspuns și mai mult în independența noastră. Cu toate acestea, este esențial ca, în ceea ce privește contribuțiile statelor membre la bugetul UE, să rămână constante, deoarece propunem o schimbare radicală în ceea ce privește resursele proprii.

    Voi sublinia 5 domenii cheie. În primul rând, investițiile în oameni, statele membre și regiuni. Planurile naționale și regionale de parteneriat, cu un buget de 865 de miliarde EUR, reprezintă fundamentul investițiilor și reformei. În centrul lor rămân coeziunea și agricultura. Acestea sunt pilonii centrali ai solidarității europene și ai investițiilor în modelul european. Protejăm peste 300 de miliarde EUR pentru sprijinul pentru venitul fermierilor și pescarilor. Aceasta include o rezervă agricolă dublată, astfel încât mijloacele de trai ale fermierilor noștri sunt protejate. În domeniul coeziunii, protejăm regiunile mai puțin dezvoltate. Astfel, investițiile în regiunile mai puțin dezvoltate au un minim de 218 miliarde EUR. În domeniul pescuitului, sunt asigurate 2 miliarde EUR ca o sumă minimă rezervată pentru pescuit. Planurile naționale și regionale de parteneriat vor furniza, de asemenea, resursele financiare pentru politicile sociale. Aici, pentru prima dată, există un obiectiv de cheltuieli sociale de 14%. Și, de asemenea, pentru prima dată, vom urmări finanțarea socială pe întregul CFM. Triplăm investițiile în migrație și gestionarea frontierelor. Deoarece frontierele Europei sunt o responsabilitate comună. Triplăm Fondul de solidaritate, astfel încât să putem acționa rapid și decisiv în caz de dezastre„ a anunțat președinta CE.

    Conform anunțului făcut de Ursula von der Leyen, temerile fermierilor s-au adeverit: fondurile pentru agricultură și cele pentru coeziune vor beneficia de un buget comun. În acest context, guvernele naționale vor avea o mai mare putere și flexibilitate de a decide modul în care se împart fondurile, dar în același timp va exista și o competiție mai mare pentru accesarea lor.

    Comisia a subliniat că următorul buget pe termen lung „va reuni fondurile UE implementate de statele membre și regiuni în cadrul unei strategii coerente, având în centrul său politica de coeziune și politica agricolă”. Ursula von der Leyen a detaliat că această strategie „va fi implementată prin intermediul unor planuri de parteneriat naționale și regionale, mai simple și mai adaptate, pentru a maximiza impactul fiecărui euro”.

    Conform Comisiei, existența unui singur plan pentru fiecare stat membru „integrarea tuturor măsurilor de sprijin relevante – fie că este vorba de lucrători, fermieri sau pescari, orașe sau zone rurale, regiuni sau la nivel național – asigură un impact mult mai puternic și o utilizare mult mai eficientă a fondurilor europene”.


    Te-ar mai putea interesa

    CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă! Crescători de vaci sibieni, terorizați de ani de zile de o grupare care le fură animalele – seara trecută, hoții au intrat iar în ferme Lege în vigoare: Proprietarii de căruțe, obligați să le ”înmatriculeze”. Plăcuțele se cumpără de la Primărie

    Ultimele știri

    Florentin Bercu, COPA-COGECA, despre viitorul buget UE: ”Avem o reducere de 30% pentru agricultură” Siegfried Mureșan, PE: Vom respinge comasarea agriculturii și coeziunii cu alte fonduri europene! Bugetul Ursulei: 300 de miliarde de euro pentru ”sprijinirea veniturilor fermierilor”