• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista fermierilor pentru autorități. Ce solicită crescătorii de porci de la Raed Arafat

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii de porci, mesaj către autorități! Într-o scrisoare comună, adresată președintelui Comitetului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), secretarul de stat Raed Arafat, fermierii cer ca despăgubirea crescătorilor ai căror porci sunt sacrificați să se facă în maxim 7 zile. Totodată, liderii din sectorul agricole care semnează documentul – unul transmis și către restul instituțiilor implicate în gestionarea Pestei Porcine Africane (PPA), cer să poată participa la ședințele CNCB.

    Scrisoarea către autorități este semnată de cele mai importante asociații din sectorul de creștere al porcinelor: Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR, Asociația Medicilor Veterinari pentru Suine – AMVS, Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin – AFISS, Asociația Națională a Fabricanților de Nutreț Combinat – ANFNC și Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

    “Membrii asociațiilor noastre sunt conștienți de gravitatea situației actuale, cunosc măsurile care se iau în prezent și doresc să aibă un rol activ în desfășurarea activităților menite a opri răspândirea virusului PPA. În acest sens vă solicităm includerea unor reprezentanți ai asociațiilor profesionale din sectorul cărnii de porc în cadrul organismului executiv național – Consiliul Național de Combatere a Bolilor (…). Considerăm că este esențial pentru sectorul național de carne de porc organizarea permanentă a unui dialog de către CNCB cu reprezentații asociațiilor profesionale, care să aibă loc prin întâlniri cel puțin săptămânale la acest moment de evoluție galopantă a virusului PPA în România, în scopul identificării și aplicării celor mai bune soluții de prevenire a răspândirii bolii și de minimizare a impactului acesteia asupra producției naționale”, se arata în documentul ajuns în posesia reporterilor Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Măsurile cerute de crescătorii de porci din România

    Crescătorii de porci din România, dar și reprezentanții asociațiilor implicate în sectorul de creștere al suinelor au înaintat autorităților o serie de măsuri urgente pe care le cer implementate pentru a se limita extinderea focarelor de PPA, dar și a efectelor economice și sociale cauzate de această epidemie.

    Iată care sunt propunerile transmise:
    • Definirea de către CNCB a unor proceduri și măsuri de prevenție, control și intervenție în focar ce ar urma să fie adoptate și aplicate în mod unitar în toate județele țării, atât în focarele confirmate de PPA precum și în zonele de protecție și supraveghere;
    • Coordonarea unitară între diferitele autorități ale statului pentru implementarea măsurilor adoptate și controlul activ al implementării acestora în teritoriu;
    • Interzicerea imediată a creșterii porcilor în spații libere (pădure, pășune, etc), în afara domiciliului proprietarului sau a exploatației non-profesionale înregistrate;
    • Interzicerea târgurilor de animale vii pe întreg teritoriul României precum și a comerțului, transportului și a sacrificării porcilor fără autorizație sanitară-veterinară;
    • Interzicerea prin lege ca abatoarele să sacrifice și să pună pe piață carne de porc provenită de la porci crescuți în exploatații non-profesionale, fără trasabilitate;
    • Intensificarea controlului de frontieră, pentru a preveni introducerea în țară de produse de origine animală contaminate cu virusul PPA;
    • Controlul rutier al transporturilor de animale vii, inclusiv a auto-utilitarelor / mașinilor potențial folosite pentru transport de efective mici de porci;
    • Introducerea imediată de către ANSVSA în Programului Strategic Național de Supraveghere a Bolilor la Animale a activității de supraveghere activă și pasivă pentru PPA, în toate tipurile de exploatații de creștere a porcinelor;
    • Informarea și educarea populației prin campanii naționale eficiente (mass-media, afișaje, social-media) cu privire la prezența bolii în România, specificul acesteia și modalități de prevenție pericolul și importanța economică date de răspândirea a PPA;
    • Măsuri de intervenție în cazul focarelor de PPA, menite să reducă riscul răspândirii bolii pe întreg teritoriul României:
    – Despăgubirea în termen de maxim 7 zile a proprietarilor porcilor eutanasiați sau înmânarea unor documente de plată cu valoare certă (tichete de valoare) la momentul confiscării porcilor pentru sacrificare;
    – Înregistrarea sanitară-veterinară a tuturor porcinelor vii aflate în exploatațiile nonprofesionale, ceea ce va permite despăgubirea în caz de sacrificare, conform prevederilor UE;
    – Aplicarea tuturor măsurilor recomandate de Comisia Europeană precum și cele care au avut efecte în alte țări cu evoluție a PPA în vederea eliminării posibilității de extindere a PPA prin intermediul mistreților din raza zonei de protecție și supraveghere a focarelor de PPA confirmate;
    – Adoptarea în regim de urgență a actelor normative care stabilesc responsabilitățile privind ecarisarea teritoriului astfel încât să se poată neutraliza în siguranță toate cadavrele și deșeurile de porci si porci mistreți;
    – Rezolvarea operativă și cu prioritate a situațiilor limită apărute în cazul fermelor comerciale care au interdicții de mișcare a porcilor, situații în care se înregistrează mari pagube economice ce pot fi evitate. Reglementarea din punct de vedere procedural și documentar a tuturor situațiilor care conduc la necesitatea sacrificării voluntare a efectivelor de porci; Implicarea autorităților executive ale statului român în asigurarea continuității desfășurării activității/producției din fermele și unitățile de abatorizare și tranșare afectate, situate în zonele listate în Partea III a anexei, evitându-se mari pagube economice atât pentru fermieri cât și pentru stat;
    – Uciderea preventivă a tuturor porcilor din exploatațiile non-profesionale care se află în raza zonei de protecție a focarelor de PPA confirmate, precum și a tuturor porcilor din exploatațiile non-profesionale care se află lăsați în libertate în raza zonei de supraveghere a acelorași focare de PPA.

    Producția anuală de porci va scădea cu 30% până la 50%

    “Membrii asociațiilor noastre sunt extrem de îngrijorați atât de evoluția pestei porcine africane pe teritoriul României, cât și de impactul pe care această boală îl are asupra sectorului național al producției de porc și carne de porc și dorim să informăm despre dimensiunea reală a impactului evoluției PPA, precum și despre mai multe aspecte ce au nevoie de o rezolvare urgentă.

    Conform estimărilor noastre, în cazul în care nu sunt identificate soluții urgente care să împiedice închiderea fermelor comerciale și a unităților de abatorizare și tranșare, se va ajunge într-un timp foarte scurt la o scădere a producției anuale naționale de porci grași cu 30% până la 50% și implicit la încetarea funcționării unităților de abatorizare și tranșare care procesau aceste animale, cu o evoluție previzibilă de până la 100% în 6-12 luni. Ca urmare vor apărea numeroase efecte negative, de la cele sociale (șomaj), la diminuarea contribuțiilor la bugetele de stat și locale, la adâncirea deficitului de cont curent și a balanței de plăți și până la urmă la diminuarea semnificativă a gradului de acoperire a necesarului național de carne de porc din producția locală și la creșterea dependenței de comerț intra-comunitar sau importuri de carne de porc, care sunt deja la cote de sute de milioane de euro anual.

    Conform informațiilor noastre, în anul 2017 s-a înregistrat o producție anuală de porcine livrate la unități de abatorizare de aprox. 4,4 milioane capete (reprezentând aprox 50% din consumul național) și un efectiv de reproducție (scroafe) aflat în ferme comerciale de aproximativ 140 mii de capete. Din această producție, aprox. 1,3 milioane capete porci grași sunt rezultate din îngrașarea tineretului porcin provenind din comerț intra-comunitar.

    Fermele comerciale afectate de restricțiile de circulație datorate prezenței focarelor de PPA (care se află pe raza județelor listate în Partea III a anexei la deciziile CE de modificare a anexei la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre) au capacități ce ar fi urmat să genereze o producție anuală de porcine de 1,2 milioane capete porci grași (30% din producția anuală națională din fermele comerciale) precum și un număr de 0,5 milioane capete tineret porcin de 8 kg și 25 kg (peste 10% din producția anuală națională din fermele comerciale) și au un efectiv de reproducție (scroafe) de peste 54 mii de capete.

    Tineretul porcin menționat mai sus nu poate intra în circuitul economic, deoarece el nu poate fi transportat către capacitățile de îngrășare pentru care era produs și care sunt situate în zone din afara Părții III, deci va genera pierderi directe și indirecte; de asemenea și circulația porcilor grași pentru sacrificare precum și a cărnii și produselor obținute de la aceștia se desfășoară la acest moment cu mari dificultăți și la prețuri sub costurile de producție, ceea ce este de natură a descuraja fermierii și abatoarele să continue desfășurarea acestei activități în zonele din Partea III”, se mai arată în scrisoarea comună înaintată în atenția CNBC, dar și a Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Transporturilor și, nu în ultimul rând, Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.

    Vă reamintim că la acest moment, România se confruntă cu o epidemie de PPA, având deja peste 440 de focare confirmate. Conform declarațiilor ministrului agriculturii Petre Daea, numărul porcilor ce trebuie sacrificați ajunge la 45.000 de capete, în timp ce ANSVSA a anunțat deja că a început despăgubirea crescătorilor afectați. Se acordă compensații în funcție de evaluările unor comisii specializate, iar despăgubirile pornesc de la 8 lei pe kilogram, până la 12 lei pe kilogramul de porc, potrivit ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară