Ştiri agricole

ESTE OFICIAL: FERMIERII AFECTAȚI DE SECETĂ POT FI DESPĂGUBIȚI DE GUVERN!

Fermierii afectați de secetă vor putea fi sprijiniți de statul român (foto: insideclimatenews.org)

Comisia Europeană a anunțat, joi – 2 august, că va accelera plățile către agricultorii din statele Uniunii Europene afectați de secetă extremă.

Fermierii vor putea acum să primească până la 70% din plata lor directă şi 85% din ajutorul pentru dezvoltare rurală la jumătatea lunii octombrie în loc de luna decembrie, așa cum era prevăzut inițial.

Ei vor putea, de asemenea, să utilizeze terenurile pe care în mod normal nu le-ar fi folosit pentru producţie pentru a-şi hrăni animalele.

Sunt foarte îngrijorat de aceste evoluții climatice, sunt în contact cu miniștrii din țările afectate pentru a discuta situația și a avea estimări la zi privind impactul secetei. Ca întotdeauna, Comisia Europeană este pregatită să-i sprijine pe fermierii afectați de secetă printr-o serie de instrumente, inclusiv plăți mai ridicate în avans, derogarea de la reglementarile ecologice și ajutor de stat. Politica Agricola Comuna (PAC) furnizează deja o rețea de siguranță pentru fermierii care se confruntă cu evenimente imprevizibile. Încurajez toate statele membre să ia în calcul toate măsurile și acțiunile posibile incluse în legislație”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Ţările Uniunii Europene îi pot sprijini pe agricultori în caz de secetă plătind până la 80% din daunele provocate de acest fenomen fără ca acesta să fie considerat sprijin ilegal. În România, pe 30 iulie, Ministerul Agriculturii a comunicat că fermierii vor fi sprijiniți printr-un avans mai mare din plata subvențiilor aferente anului de cerere în curs (CITIȚI ANUNȚUL MINISTERULUI AGRICULTURII DESPRE PLATA AVANSULUI APIA)

Meteorologii anunţă că Europa ar putea să înregistrezeze un nou record de temperatură în doar câteva zile. Actualul record, înregistrat în Grecia în 1977, este de 48 de grade.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Am probleme extrem de mari din cauza ploilor zilnice, căzute din iunie până în prezent și din cauza cărora nu pot usca fânul pt vacile din exploatație.Am trimis o descriere a situației la Direcția de agricultură județeană și la redacția Agrointeligenta ,dar nimeni nu zice nimic!
    Probabil autoritățile cred că doar seceta este fenomen extrem care afectează agricultura !
    Ei bine daca nu pot asigura furajul pt min 6 luni de stabulație închisă din cauza inexistenței zilelor de vara fără ploaie ,sunt eu și probabil alte câteva mii de fermieri afectați de acest fenomen?

  2. Directiile agricole judetene ar trebui sa tina un registru pentru fiecare comuna cu cantitatile de precipitatii cazute . Este cunoscut faptul ca in acelasi judet sunt comune cu exces de ploi si altele care se confrunta cu o seceta crunta . Daca eu ma duc si cer ajutor de seceta fara ca directia agricola sa fi anuntat MADR ca in comuna mea a fost deficit de precipitatii , nu am nicio sansa . Din pacate in birourile directiilor agricole se freaca menta.

Scrie un comentariu