Creșterea animalelorŞtiri agricole

RĂSCOALĂ ÎNTR-UN SAT DIN ROMÂNIA: ȚĂRANII AU ALUNGAT MEDICII VETERINARI VENIȚI SĂ LE UCIDĂ PORCII!

Foto: evz.ro

Este scandal într-un sat din România după ce localnicii au alungat, luni, 6 august, echipele Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) venite să eutanasieze porcii dintr-un focar de pestă porcină africană. Oamenii din localitatea Unirea, județul Brăila, a refuzat să le permită medicilor accesul în curţi.

Localnicii din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, nu au acceptat, luni, ca animalele lor să fie sacrificate, deşi în localitate a fost confirmată prezenţa pestei porcine. Autorităţile judeţene spun că oamenii au fost prost sfătuiţi chiar de primar, iar cei care au refuzat au fost trecuţi pe o listă.

„Au fost probleme la Valea Cânepii. Cetăţenii au refuzat să permită accesul echipelor DSVA, jandarmilor şi militarilor, care participă la aceste acţiuni. Nu au vrut să ne lase să întrăm în curţi, atunci am retras echipele, s-a făcut o notă în acest sens cu cetăţenii care refuză. Mai departe, legal, nu ştiu ce vor păţi. Pentru că aici este o chestiune de importanţă naţională şi nu putem să ne jucăm cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu conştientizează, îmi pare rău să spun asta. Vectorul principal este porcul mistreţ, dar circulaţia oamenilor şi a maşinilor este cea care în acest moment împrăştie acest virus. Pentru stabilirea despăgubirilor în cazul porcilor care sunt ucişi este o comisie, nu are treabă DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Vă spun cu subiect şi predicat, şi îmi pare rău că este şi medic veterinar”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Chiar dacă au fost refuzaţi, reprezentanţii autorităţilor încearcă în continuare să-i convingă pe localnici cu vorba buna, iar până în prezent nu au fost făcute plângeri la Poliţie.

Conform legii, persoanele care contribuie la propagarea unei boli se pot alege cu dosar penal.

Nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor în localitate. În situaţia unui refuz se poate întocmi dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit articolului 352 din Codul Penal. Conform legii, persoanele aflate în această situaţie riscă închisoare între 6 luni şi 2 ani sau amendă”, a explicat IPJ Brăila, Laura Dan, conform mediafax.ro.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există şi o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autorităţile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


24 comentarii

 1. Daca ar fi fost intr-adevar un focar,așa cum susțin ei, atunci toți porcii din gospodăriile oamenilor ar fi murit pe capete,asta până să se ia măsurile de rigoare.Cat despre fermele de porci situate în preajma comunelor,pot sa spun că au un risc de infestare cu pestă mult mai mare decât cei din gospodăriile comunale.Asa că …ceva nu se leagă.

 2. DACA AM CITIT BINE PRIMARUL , ESTE MEDIC VETERINAR !!! CLAR STIE CA NU ESTE INCI VORBA DE ACEASTA BOALA , DE ACEEA A INDRUMAT LOCALNICII SA NU PERMITA ACCESUL LA ” MACEL ” !!!

  DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE ….. NU AR FII TREBUIT NIMENI SA PERMITA ACEST LUCRU !!!
  CE SE INTAMPLA , SE UMPLEAU PUSCARIILE DE OAMENI CONDAMNATI CU ACEASTA ENORMA INFRACTIUNE ???

  DE ASEMENI AU ANUNTAT CA BOALA NU ESTE TRANSMISIBILA LA OM !!!
  LASA I PORCUL IN “BATATURA” . PANA I MOARE , NU IL CASAPII TU “STATUL ROMAN” CA AI INTERESE POLITICE !!!

  AUTORITATILE , MARE ATENTIE SI ASA ROMANUL NU MAI ARE TOLERANTA LA PROSTIE SI FOAMETE !!! ASTFEL DE ACTIUNI TOCMAI ASTA ADUCE … FERITI VA !!!

 3. S-a dat liber la macel,zeci de mii de animale salbatice (pe linga povestea cu porcii din batatura). A existat o Aviara cit se poate de suspecta, acum asta; iar cind realizezi mizele si interesele uriase favorizate de aceste “intimplari” nu ai cum sa nu te intrebi daca e sau nu “pe bune”.N-am auzit in toata Europa sa fie luate masuri atit de dramatice ,precum sint luate la noi?! Dar sa-mi raspunda cineva la o intrebare de bun simt…ati auzit de vreun OM sa fi murit ,afectat fiind de acest “imens dezastru ecologic”?!

 4. La complexul de 136000 de porci se iau masuri sa nu ajunga boala,in schimb la micii producatori ,direct omorarea.Deci la astia nu se poate prevenii?Ordinari pot fi astia de DSVA!Ei trebuie sa fie exterminati,pentru ca nu au omorat vectorul principal,mistretul!Dimitrie Musca le-a dat solutia inca de acum un an-omorarea tuturor mistretilor pe o raza de 50km de-a lungul frontierei cu Ucraina-insa nici acum nu o aplica.

 5. Masuri demente,cu scopul vizibil.sa distrugă mica ferma.românească,vine.crăciunul,omoram.porcii acum ca să cumpere pulimea.porci importati de un.nene ,,destept,, bine au facut localnicii,cum sa.omori animal.sănătos?dai analiza,e bolnav.Ok ,e sănătos lasa l

 6. un nou val de oameni vor lua calea strainatatii pt ca efectiv sunt f multe ferme mici si mijlocii,familii intregi care traiesc din cresterea porcilor…gasiti alta cale sa stopati acest virus,daca cumva exista….platiti medici veterinari care o data pe saptamana sa inspecteze fiecare gospodarie,sa dezinfecteze sau alte solutii….

 7. Păi de accea e boala acolo , că este complex mare de 🐷, după ce îi omoară la localnici distrug și complexul… totul e pt a distruge.. Felicitări localnicilor.

 8. asa se distrug rase de porci,pasari,etc,care mai au rezistenta naturala la diversi…Urmeaza sa avem numai animale cu rezistenta 0 ,care au nevoie de vaccinul x,y,z,..s.a.m.d

  1. GANDIM EXACT IDENTIC PAS CU PAS DOMNUL DUMITRU ..DOAMNE AJUTA-NE SI SCAPA ROMANIA DE DUSMANI ! . Razboiul biologic o arma superperfida 🙁

 9. Vectorii sunt cei din agenția sanitar veterinară și control alimente și unii din ministerul agriculturii ei trebuiesc eutanasiați întâi, da vorbesc goarte serios, aceștia trebuie să răspundă pt subminarea economiei naționale.

 10. Tot conform legii si cei ce s-au opus colectivizarii au ,,pus-o” în acele vremuri ,,de trista amintire” iar acum sunt martirizati. Localnicii (despre care se face vorbire în text) sigur sunt vajnicii luptatori împotriva capitalistilor exploatatori!

 11. “Vectorul principal este porcul mistreț, dar circulatia oamenilor și a utilajelor este cea care în acest moment împrăștie acest virus”. Drept urmare, dam foc, ardem și lichidam tot în jur( om, animal, utilaj) sa nu se propage.,.Vânt din pupa, sa nu vă plictisiți! Modele sunt in spațiu!

 12. toata aceasta pesta porcina ” africana ” este o minciuna ca si gripa aviara de acum cativa ani !!!
  cineva are interesul sa distruga ce a mai ramas din agricultura acestei tari si sa fim DOAR CONSUMATORI . Vor sa ne bage pe gat carnea din UE obtinuta de la animale crescute cu steroizi, si extras de rahat . Fermele din Germania, Belgia, Franta, Italia cresc porcii cu rahat ( extract de fecale ) si toata aceasta carne este exportata in europa de est

 13. Tot haosul asta este JOC POLITIC!!! Lăsați-ne în pace și opriți-vă din a mai pune bețe-n roate oamenilor și acestei Tari! De ce anul trecut nu sau luat masuri știind de aceasta boala! De ce în momentul când sa aflat ca traversează acei mistreți NU sau luat masuri! Trebuiau opriți indiferent cum și în ce mod băi Autorităților Bolnave mintal.. nu mai jucați roluri politice!! Încetați sa mai injectați Tara României cu fel și fel de invenții!! Ne-am saturat de incompetenta voastră! Opriți-vă pana Nu este prea târziu, ne-ați trezit, feriți-vă!!

Scrie un comentariu