Ştiri agricole

MINISTRUL DAEA: AM SEMNAT ORDINUL pentru COMBATEREA PESTEI PORCINE AFRICANE!

Ministrul Agriculturii Petre Daea a confirmat în această după-amiază Ordinul prin care a dispus distrugerea culturilor de porumb în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană. Vă reamintim că Agrointeligența a anunțat în premieră că la nivel guvernamental s-a luat decizia de distrugere a suprafețelor agricole care ar putea fi contaminate cu virusul Pestei Porcine Africane. Actul normativ a fost transmis în teritoriu și, potrivit surselor noastre, nu se dorea a fi unul cu impact atât de mare.

Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț. Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere“, a declarat ministrul Agriculturii jurnaliștilor de la Libertatea.

Despăgubiri pentru recoltele distruse

Ministrul agriculturii Petre Daea susține că cei care vor lăsa porumbul pe câmp vor fi despăgubiți.

Când omul vede că are porumbul culcat de mistreț, el îl culege și-l duce în ogradă, ca să nu-l piardă. Dar acest porumb reprezintă un vector de propagare, deoarece mistrețul bolnav îl contaminează prin bale și excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupă cu prevenirea și combaterea să le explice oamenilor să lase porumbul acolo, că o să fie despăgubiți. Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți și pentru porumb. Este foarte important ca toată lumea să respecte toate aceste măsuri, pentru că această boală la porci este gravă și numai așa putem să o combatem“, a explicat ministrul Agriculturii.

Ministrul mai spune că riscul ca această molimă să se extindă la nivelul întregii țări ar fi minim dacă fermierii ar respecta regulile.

Vectorul uman este cel mai periculos. Focarul din 15 iulie 2017 de la Satu Mare și focarul din 11 ianuarie, tot e acolo, a fost provocat de un cetățen care a adus carne infestată din Ucraina. La fel și când a apărut focarul de la Brăila, tot un cetățean a stat la baza propagării. Au început să apară și focare false, pentru că oamenii au început să-și taie porcii și nu mai știm dacă au încercat să ascundă faptul că le-au murit. În Constanța am găsit și o fermă ilegală de porci mistreți“, declară Petre Daea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. E mai bine sa PREVII decat sa TRATEZI. O lectie care se invata, in viata de toate zilelele, la scoala sau ti se aduce aminte de ORGANELE STATULUI. Pesta a fost si in anii 1974 la hotarele de EST. Atunci au fost mobilizati toti veterinarii si au facut DEZINFECTIE CA LA CARTE. Acolo unde s – a gasit ferma de mistreti fara autorizatie, inclusiv alte animale salbatice – caprioare, cerbi, lupi, vulpi, fara autorizatie TREBUIE TRASI in ,,teapa”. Legea nr. 205/2004 + L. nr. 9 /2008 explica cine autorizeaza si cine da socoteala =ANSVSA + MAI+ Administratiile Locale. ca d-ul Ministru Petru Daea se implica este un lucru imbucurator. O decizie inteleapta ca,, pe unde a trecut mistretul sa fie dezinfectat, cu … formol,,, cu foc,,, si,,, glont. Trebuie sa fie anchetati si SEFII DE FANATOARE care au stiut de focare si nu au raspuns prompt. Coform teoriei d-lui D. Musca DNA, sa se sesizeze, sa – si intre in atributiuni pt. tainuirea pericolului, neinformare, ascunderea adevarului ca mistretul a murit in zona de FOCAR si nu a anuntat ANSVSA + MAI. Oamenii de buna credinta NU trebuie sa stea cu mana in san. Cei care poarta o arma pe umeri prin padure sa – si asume si responsabilitati. Am trecut printr – un focar de pesta ,,cu americanii”, pentru ei nu a fost durerea mai mare cum este a acestor romani devotati unui tel, de a face ceva pe pamantul romanesc, de a produce, hrana. Stiintele Agricole trebuie sa puna punctul pe I si sa nu se mai lase ca ,,sunt interese”,in loc de festivitati sa treaca fila cu analize ca la carte. Astazi e porcul, maine e oaia, poimaine este vaca, uneori urmeaza si zburatoarele pasarea si ALBINA. Pentru ardere, Romania are CH4 cat sa intretina flacara izgonirii virusilor PPA. Felicitari Domnului Ministru pentru Initiativa luata. Aici se poate vedea ce poate face un om cu initiativa-,,pe aici nu se trece”. Da doamne Mintea romanului cea de pe urma.

Scrie un comentariu