• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! DOCUMENT de la BRUXELLES: JUDEȚE DIN ROMÂNIA – PE LISTA ”ZONELOR PERICULOASE”!

    agrointeligenta.ro -

    Document exploziv, direct de la Bruxelles. Comisia Europeană a decis să aducă o serie de modificări la decizia inițială privind măsurile zoosanitare de combatere a Pestei Porcine Africane în anumite state membre. Printre aceste state se numără și România, unde județe întregi au fost trecute în lista zonelor cu risc maxim pe baza situației epidemiologice a bolii respective.

    Nu doar cele opt județe unde s-a confirmat PPA sunt în vizorul autorităților europene. Lista județelor ”roșii” este mai lungă, potrIvit documentului oficial ajuns în posesia reporterilor Agrointeligența – www.agrointel.ro mulțumită surselor noastre de încredere de la cel mai înalt nivel al Guvernului. Astfel, documentul pe care l-am primit constituie Decizia de punere în aplicare și a fost adoptată și emisă ieri, 9 august, fiind apoi transmisă ministerelor de Afaceri Externe, inclusiv celui de la București.

    Cel mai mare steguleț roșu este ridicat autorităților europene de cazurile de porci domestici la care s-a depistat PPA. ”În iulie 2018 au fost observate mai multe focare de PPA la porci domestici din județul Galați din România. Aceste focare de PPA la porci domestici prezintă un nivel crescut de risc care ar trebuie să se reflecte în anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE. În consecință, această zonă din România afectată de PPA ar trebui acum inclusă în lista din partea III, în loc de partea I, a anexei respective”, se arată în documentul cel nou adoptat la Bruxelles.

    Pentru a se ține seama de recentele evoluții ale situației epidemiologice a pestei porcine africane în Uniune și pentru a combate într-un mod proactiv riscurile asociate cu răspândirea acestei boli, ar trebui delimitate noi zone de risc sporit cu o suprafață suficientă în Letonia, Lituania, Polonia și România, care ar trebui incluse în mod corespunzător în listele din anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE. Prin urmare, anexa respectivă ar trebui modificată în consecință”, se mai arată în documentul citat.

    De precizat că anexele la care face referire Decizia de la Bruxelles sunt indicatoarele oficiale privind prezența și evoluția virusului PPA la nivelul UE. Astfel, zonele unde boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici fac obiectul anexei cu părțile III și IV. Dacă este afectată numai populația de porci sălbatici, încadrarea este în partea a II-a, iar când riscul se datorează unei anumite proximități față de populația de porci sălbatici infectată, se ajunge pe lista din partea I.

    Conform Deciziei UE, se interzice:

    (a) expedierea de porci vii din zonele enumerate în părțile II, III și IV din anexă;

    (b) expedierea de transporturi de material seminal, ovule și embrioni proveniți de la porcine, din zonele enumerate în părțile III și IV din anexă;

    (c) expedierea de transporturi de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonele enumerate în părțile III și IV din anexă;

    (d) expedierea de transporturi de subproduse de origine animală provenite de la porcine din zonele enumerate în părțile III și IV din anexă.

    De precizat că de la aceste intedicții, documentul original include și o serie de derogări pe care statele membre le pot aplica, în acord cu condițiile impuse de decizia în cauză (Decizia în forma inițială o puteți consulta AICI).

    Iată care sunt zonele din România pentru care se aplică aceste restricții din cauza epidemiei de PPA:

    Zonele din România inclus în cadrul Părții I din Anexa Deciziei:

    Județele din România incluse în Partea a III-a a Anexei din Decizia UE


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd