• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA A SALVAT PORCII dintr-o FERMĂ DANEZĂ și lasă ANIMALELE UNUI FERMIER ROMÂN SĂ MOARĂ DE FOAME!

    agrointeligenta.ro -

    Nedreptate făcută unui fermier român! De peste 50 de zile, fermierul Dumitru Bărbieru, administratorul DAB Zootehnica, este blocat cu porcii în fermă. Autoritățile care trebuiau să îi acorde sprijin atât lui, cât și animalelor pe care era pregătit să le livreze, au făcut exact pe dos: i-au ”săpat” afacerea și soarta suinelor prin indiferență și lipsă de profesionalism. În schimb, autoritățile statului au sprijinit o fermă cu acționariat danez din județul Constanța, exploatație aflată în situație identică cu cea din Tulcea, dar cu capital străin…

    Fermierul din județul Tulcea a ajuns la capătul puterilor. La fel, porcii săi se luptă cu foamea, cu canibalismul, cu lipsa spațiului – stau înghesuiți în boxe după ce și-au depășit demult greutatea de livrare, și, pe deasupra, și cu căldura. În imaginile transmise de crescătorul de animale se văd animalele așezate pe jos, doborâte de caniculă. Ființe săntoase, menite a fi sacrificate pentru a asigura românilor o hrană produsă în țara noastră. Numai că acest lucru nu se vrea, un lucru ce devine atât de evident că fermierul a ajuns în pragul disperării.

    Nimeni nu vrea porcii din Tulcea, deși sunt sănătoși, n-au pestă

    Când, într-un final, mi-au dat voie să îi duc la un abator, am aflat că degeaba îi sacrific că nu vrea nimeni să îi ia să îi pună în magazine sau să îi bage în procesare. NIMENI! Nici măcar aici, local, producători cu care mă știu și care cunosc exact situația. Nimeni nu vrea să se complice. Așa că porcii din fermă continuă să moară – să se omoare între ei, mai exact. Că boli n-au. Îi separăm, îi reîmpărțim, dar am ajuns la capătul puterilor”, ne-a spus fermierul Dumitru Bărbieru a cărui singură vină este că ferma sa se află în localitatea Tulcea, județ unde s-au găsit focare de Pestă Porcină Africană (PPA).

    Președintele ANSVSA nu răspunde niciodată la telefon

    Crescătorul – care deține o fermă cu circa 1.800 de capete de porci Duroc, a discutat situația sa cu ministrul agriculturii Petre Daea, dar deciziile nu sunt la acesta, ci la ANSVSA. Acolo, fermierului i se ignoră solicitările. A fost sunat de președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, o singură dată și atunci ca să îl ”certe” că de ce iese în presă. La acel moment fermierul l-a întrebat pe șeful ANSVSA dacă poată să îl sprijine, să îl mai sune pe numărul de pe care au avut conversația. Răspunsul a fost ”da”, numai că de atunci, pe acel număr sună și nu îi răspunde nimeni niciodată…

    Adresă oficială cu nedreptățile ce i s-au făcut fermierului tulcean

    În disperare, cu nopți nedormite, fermierul a pus cap la cap nedreptățile ce i-au fost aduse de către autoritățile sanitar-veterinare. Le-a pus pe hârtie, într-un document pe care l-a trimis la Guvernul României, premierului Viorica Dăncilă, Ministerului Agriculturii și la ANSVSA. Cuvintele și mesajul tulceanului vi le prezentăm integral mai jos:

    Prin prezenta, societatea noastră vă aduce la cunoștință că autoritatea a săvârșit 5 abuzuri îndreptate asupra noastră și tot atâtea încălcări a Directivei CE 60/ 2002 și Deciziei UE 709/2014, în defavoarea noastră, după cum urmează:

    1. Societatea noastră, prin adresa nr. 34/21.06.2018, cere de a livra porcii și cu răspuns de la DSV Tulcea prin adresa nr.10574/21.06.2018, că nu suntem în zonele de restricție și nu am fost până în data de 26.06.2018, totuși am fost blocați să livrăm, de ce?

    2. Societatea noastră, prin adresa nr. 56/09.07.2018, a cerut derogare la 21 de zile, de care ar fi trebuit să beneficiem conform Directivei CE 60/2002, la Art.11, cum a beneficiat o societate din județul Constanța cu capital danez – PREMIUM PORC, noi de ce nu am primit derogarea? Nici măcar nu am primit răspuns la adresă.

    Cu toate acestea, prin derogare de la alineatul (1), litera (f) și de la alineatele (2) și (3), termenele de 30 de zile prevăzute la alineatul (1), litera (f) și cele 40 de zile prevăzute la alineatele (2) și (3) se pot reduce la 21, 30 și, respectiv, 20 de zile în măsura în care statele membre au aplicat, în conformitate cu manualul de diagnostic, un program intensive de prelevare de probe și de testări prin care se exclude prezența pestei porcine africane în exploatația în cauză.

    3. Societatea noastră, prin adresa nr.71/20.07.2018, cere derogare la 30 de zile de supraveghere, de a livra porcii, iar autoritatea cu adresa cu nr.14012/26.07.2018, ne prelungește supravegherea până la 40 de zile, de ce?

    4. Autoritatea, prin adresa nr.14600/02.08.2018, ia decizia de plasare sub supraveghere în suspiciune de P.P.A., infirmata de B.A. nr. 15429/04.08.2018, analize efectuate la I.D.S.A. București. Exploatația a fost sigilată, de ce?

    5. Autoritatea abuzează în continuare de societatea noastră și nu respectă în continuare Directiva CE 60/2002, de ce? Care prevede la Art.11 următoarele:
    (2) În cazul în care interdicțiile prevăzute la alineatul (1) sunt menținute mai mult de 40 de zile din cauza apariției unor noi focare ale bolii și atunci când, în ceea ce privește adăpostirea porcilor, apar probleme privind bunăstarea animalelor sau probleme de altă natură, sub rezerva condițiilor prevăzute la articolul 10 alineatul (3), autoritatea competentă poate, la cererea justificată a proprietarului, să autorizeze ieșirea porcilor dintr-o exploatație situată în interiorul zonei de supraveghere, pentru a fi direct transportați:
    (a) spre un abator desemnat de autoritatea competentă, de preferință în interiorul zonei de protecție sau de supraveghere, în vederea unei sacrificări imediate.

    Având în vedere situația disperată de la ferma DAB Zootehnica, autoritățile sunt OBLIGATE să vină cu o soluție. Din vina lor s-a ajuns ca 1.800 de porci ce au trecut demult de greutatea de livrare să fie încă într-o fermă ce nu le mai poate asigura nici spațiul necesar, nici hrana. OficialiI de la DSV mai că au uitat de Pesta Porcină Africană și cum industria cărnii românești se duce de râpă. Dar noi nu uităm și scriem în continuare!

    Citiți și: OFICIAL: Avem 645 de focare de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ. S-au ucis 83.000 de porci, boala CONTINUĂ SĂ SE EXTINDĂ!


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte