• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SCHEMA AZOMUREȘ pentru FERTILIZAREA RAPIȚEI: NPK e baza, dar nu uitați de MAGNEZIU ȘI SULF!

  agrointeligenta.ro -

  Cultura de rapiţă cunoaşte în ultimii ani o extindere ca suprafaţă şi o creştere a producţiei la unitatea de suprafaţă; aceste constatări sunt datorate conţinutului de ulei din seminţe (45-49%) cu utilizări în alimentaţia umană şi industrie.

  Uleiul de rapiță este utilizat în prepararea margarinelor, iar semințele şi unele subproduse au valoare furajeră ridicată. Acest ulei are utilizări în mai multe tehnologii industriale – în amestec cu butanul este un excelent carburant pentru motoarele Diesel la care este mai economic decât motorina, este biodegradabil și limitează poluarea aerului. De asemenea are o largă utilizare în industria lacurilor, vopselelor, detergenților și industria textilă.

  Suprafețele cultivate cu rapiță au o dinamică în creștere în lume – aici se detașează China, India și Canada cu suprafețe mari iar în Europa – Germania, Franța și Polonia dețin cele mai mari suprafețe și producțiile cele mai ridicate la unitatea de suprafață. În România, în ultimii ani se constată o creştere a suprafețelor cultivate cu rapiță, inclusiv a producției medii la unitatea de suprafață.

  Specificul nutriţiei şi necesarul de elemente fertilizante

  Exigenţa faţă de nutrienţi şi chiar rapacitatea în consumul lor se poate acoperi numai prin asigurarea în sol a unor nivele corespunzătoare de N, P, K, Ca, Mg şi S şi chiar microelemente.

  Este o cultură cu consum ridicat al macroelementelor primare şi secundare cu cel puţin două perioade critice ale nutriţiei – toamna până la formarea rozetelor şi de la începutul înfloritului la umplerea silicvelor.

  Sistemul de fertilizare se bazează pe consum mare de nutrienţi, echilibrat şi asigurat optimal aproape până la maturitatea seminţelor

  Sistemul de fertilizare aplicat (prin combinații ale variantelor de toamnă + primăvară) asigură sortimentul, necesarul cantitativ şi echilibrul nutrienților pentru obținerea unor producții mari și de calitate la rapiță. Efectul fertilizanţilor Azomureş a fost confirmat în loturile demonstrative din ţară, unde s-au înregistrat producţii între 4–4,5 tone/ha.

  Dereglări de nutriție la rapiță:
  − insuficiența sau excesul de N: determină fie slabă dezvoltare sau creșteri exagerate până la instalarea iernii, ambele situații negative pentru parcurgerea sezonului rece. Remedierea sau prevenirea situației necesită dozare corectă a N-ului și echilibru NPK;
  − insuficiența de K: este întâlnită la rapița cultivată pe soluri ușoare cu textură nisipoasă. Se previne și remediază prin fertilizări de bază NPK;
  − insuficiența de S: în soluri cu slabă reprezentare a humusului și sulfului solubil din sol, la exces de N-mineral. Remediere, prevenire – prin fertilizări de bază cu fertilizanți NPK+Mg+S la sol;
  − insuficiența de Mg: poate fi indusă de un exces de K și Ca. Prevenire și remediere prin fertilizările de bază cu NP+S+Mg sau NPK+S+Mg.

  Pentru a lua legătura cu specialiștii Azomureș, accesați site-ul www.azomures.com sau sunați la telefonul companiei: 0265.253.700. Comuniarea se poate face și prin e-mail la adresa office@azomures.com

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  VALENTIN POPA – micul fermier care intră în politică pentru a schimba JOCUL GREILOR! Subvenții APIA: Se introduce o plată-bonus pentru micii fermieri și fermele de familie! Un primar și soția sa au luat subvenții de un milion de euro pentru o livadă înființată pe hârtie!

  Ultimele știri

  Director DSVSA: Crotalierea și înregistrarea animalelor sunt servicii gratuite pentru fermieri! Subvenţii APIA 2020: Obligaţiile şi drepturile fermierilor care au intrat în eşantionul de control! Adrian Oros: Despăgubirile de secetă vor fi virate fermierilor imediat după rectificarea bugetară!

  Căutare în articole