Creșterea animalelorŞtiri agricole

ULTIMA ORĂ: PESTĂ PORCINĂ – DEPISTATĂ LA DAB Zootehnica, la două luni de când FERMA A FOST BLOCATĂ!

Ultima oră! Pesta Porcină Africană (PPA) a fost confirmată la ferma DAB Zootehnica din Tulcea, la două luni după ce exploatația cu circa 1.800 de suine a fost izolată și numeroase analize arătau că animalele de aici nu au virusul mortal.

UPDATE: Cea mai nouă situație oficială despre Pesta Porcină Africană, cea de sâmbătă – 18 august, de la ora 9.00, preciza că ”În data de 17.08.2018, în urma analizelor efectuate, se suspicionează 1 focar de pestă porcină africană la ferma DAB Zootehnica din localitatea Jijila, care deține un număr de 1.550 de suine. S-a recoltat un nou set de analize pentru confirmarea virusului și se așteaptă rezultatul acestora”.

Contactat de reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro, Dumitru Bărbieru, administratorul DAB Zootehnica, a confirmat că, într-adevăr, la ultimele analize s-a găsit Pestă Porcină Africană la el în fermă. ”Da, așa este, am dus proble pentru analize și s-a găsit PPA”, ne-a declarat pe fugă fermierul, asaltat de telefoane de la DSV Tulcea.

Vă reamintim că Tulcea este județul unde virusul PPA a fost găsit în exploatații comerciale. Cea mai afectată a fost Carniprod, unde s-au ucis peste 40.000 de capete, iar după curățarea fermei, abatorului și a unității de procesare, aici s-a reluat activitatea de producție de mezeluri, însă folosindu-se carne din import.

DAB Zootehnica se numără printre cele patru mari ferme de suine din județ. Ferma, care la momentul izbucnirii epidemiei de PPA avea 1.850 de porci cu greutatea de livrare, a fost supusă la numeroase analize, toate arătând până acum că animalele sunt sănătoase. În urmă cu circa 60 de zile, ferma a intrat în izolare și chiar după ce i s-a dat ”undă verde” să valorifice animalele, fermierul s-a plâns că nimeni nu vrea să îi preia carnea de porc din simplul motiv că aceasta provine din Tulcea.

După ce virusul a fost confirmat în ferma DAB Zootehnica, porcii de aici vor avea, mai mult ca sigur, aceeași soartă cu cei de la Carniprod.

În afară de Tulcea, alte opt județe din țară se confruntă cu cazuri confirmate de PPA, numărul focarelor fiind de circa 700 la nivel național.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu