SCRISOARE DESCHISĂ către guvernanți: PLĂTIȚI DE URGENȚĂ DESPĂGUBIRILE pentru PESTA PORCINĂ!
agrointeligenta.ro -Scrisoare deschisă a fermierilor către autoritățile statului, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă! ”Pesta Porcină Africană distruge industria creșterii porcului din România” este semnalul de alarmă tras de producătorii agricoli reprezentați în Federația Națională PRO AGRO. În textul scrisorii deschise semnată de președintele organizației, Emil Dumitru, în numele fermierilor reprezentați, mai-marilor țării li se aduce la cunoștință situația reală a focarelor de PPA la nivel național.
Scrisoarea deschisă este adresată premierului Viorica Dăncilă, ministrului Mediului – Ioan Deneș, ministrului de la Interne – Carmen Dan, ministrului Agriculturii – Petre Daea, ministrului Mediului – Grațiela Gavrilescu, și președintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu.
”Având în vedere evoluția pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, Federația Națională PRO AGRO sesizează Guvernul României față de pe pericolul pe care PPA îl are asupra fermelor comerciale de creștere și îngrășare a porcului din România, care produc 50% din totalul cărnii de porc destinate consumului intern, cu implicații majore în economia națională”, se arată în documentul fermierilor către guvernanți.
După un bilanț real al situației focarelor de PPA ce deja au cuprins 10 județe, fermierii cer declararea stării de urgență, mai ales având în vedere faptul că deja au fost sacrificate peste 115.000 de porci la nivel național. ”Se impune conform Planului de contingență al României pentru PPA declararea stării de urgență în zonele afectate, de către Președintele României, la solicitarea Guvernului României. Este inadmisibil ca investițiile efectuate în sectorul de creștere și îngrășare a porcului din România să fie împinse în pragul falimentului de modul defectuos în care este gestionată această situație de criză”, arată fermierii.
Federația Națională PRO AGRO subliniază că odată cu transferarea de la nivel central ANSVSA a punctelor de trecere a frontierei către DSVSA Județean, s-a generat o situație prin care gestionarea riscurilor cu implicații în scăderea capacității de control sanitar veterinar la frontieră, a permis ca România să devină vulnerabilă în ceea ce privește PPA. ”Considerăm că această trecere a PIF-urilor, argumentată în nota de fundamentare de modificare a OG 42/2004 și OG 83/2003 și justificată tocmai prin intărirea capacității administrative a DSVSA-urilor, a fost inoportună analizând situația existentă”, semnalează producătorii agricoli.
Fermierii atrag atenția că Raportul de audit al CE efectuat de DG (SANTE) 2017-6118, efectuat în perioada 25 ianuarie – 2 februarie, a reliefat faptul că gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea din exploatațiile nonprofesionale nu este aplicată de către România, cu toate că există cadrul legal în acest sens.
”Ne întrebăm oare cum este posibil ca, într-un răstimp atât de mare de 16 luni de la acest raport de audit, autoritățile competente – în speță ANSVSA, nu au luat măsurile necesare pentru uciderea mistreților precum și inventarierea exactă a porcilor din cadrul gospodăriilor individuale.
Este lesne de știut că numeroase exploatații nonprofesionale au un nivel foarte redus de biosecuritate și reprezintă cel mai vulnerabil punct de introducere a infecției la porcii domestici (ca să nu mai amintim de acele exploatații care cresc porcii în semi libertate precum cantonierii și stânele)”, se arată în scrisoarea deschisă a fermierilor.
Contractele existente între Ministerul Apelor și Pădurilor și administratorii terenurilor de vânătoare, contribuie la o creștere de la an la an a populației de mistreți, fără dovada existenței unor acorduri în vigoare între Ministerul Apelor și Pădurilor și ANSVSA, pentru a inversa această tendință, susține Federația Națională PRO AGRO. „Această populație în creștere va favoriza răspândirea pestei porcine africane și va crea dificultăți în eliminarea și combaterea sa în cazul în care aceasta ar pătrunde în România. Programul actual de supraveghere a mistreților, în special supravegherea pasivă de slabă calitate, nu oferă garanție că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu timpuriu după introducere. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în 14 aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile nonprofesionale. Sistemul actual de găsire a mistreților morți pentru testare este foarte ineficient în acest sens, întrucât nu este bazat pe stimulente și impune vânătorilor sarcini (cerându-le să livreze carcasele la laborator pe cheltuiala proprie și scăzând din cota lor de vânătoare numărul mistreților morți aduși la laborator)”, trag fermierii semnalul de alarmă.
Conform Federației Naționale PRO AGRO, în cazul în care boala pătrunde în rândul populației de porci domestici, supravegherea pasivă este mai susceptibilă să o depisteze timpuriu în exploatațiile nonprofesionale, în timp ce în exploatațiile comerciale, depistarea va fi probabil întârziată din cauza absenței supravegherii pasive. Actualii timpi îndelungați de obținere a rezultatelor de laborator împiedică depistarea timpurie și, dacă ei persistă după depistarea bolii, vor crea dificultăți în limitarea răspândirii bolii.
Un alt subiect fierbinte este reprezentat de despăgubirile pentru fermierii ai căror animale sunt sacrificate pentru a stopa extinderea PPA. ”Fermele comerciale afectate trebuie despăgubite printr-un sistem de pierderi de venit pentru a-și putea relua activitatea, alfel simpla despăgubire pe cap de animal nu rezolvă problemele economice generate de PPA. Pentru gospodăriile individuale este nevoie de despăgubirea urgentă a porcilor uciși în focar, pentru a exista certitudinea din partea crescătorilor că statul român își respectă angajamentele asumate atât la nivelul UE cât și la nivel național”, arată PRO AGRO.
Fermierii atrag atenția că ”există o comunicare defectuoasă între Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și Unitățile Locale de Decizii (ULD), care nu îndeplinesc cu celeritate măsurile prevăute în Planul de Contingență și astfel propagarea extinderii virusului este una nemaiîntâlnită în UE”. ”Față de cele menționate mai sus, Federația Națională PRO AGRO solicită trecerea de urgență a ANSVSA în subordinea directă a MADR, pentru coordonarea activității autorității precum și inițierea procedurii legale de a se discuta aceasta problemă majoră în Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT)”, se încheie scrisoarea deschisă semnată de președintele Federației Naționale PRO AGRO.