• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 MOTIVE CA SĂ CUMPERI SEMINȚE DE CALITATE

    agrointeligenta.ro -

    Prin tradiție, studiul fitotehniei (cultura plantelor de câmp) începe cu o parte generală în care sunt abordați factorii de producție, printre care factorul biologic, ce presupune cunoașterea problemelor specifice ale materialului biologic (sămânța) utilizat pentru inființarea culturilor.

    Importanța asigurării unui material semincer de calitate este certa. Nu întâmplător, la Conferința FAO asupra seminței (Nairobi, 1981) se preciza: “Sămânța este temelia pe care se construiește orice strategie a dezvoltării producției vegetale”.

    Sămânța destinată semănatului trebuie să îndeplinească o serie de condiții și anume: să aparțină unui soi sau hibrid admis pentru a fi cultivat; să fie obținută de pe o suprafață destinată producerii de sămânță (lot semincer), pe care a fost respectată cu strictețe tehnologia de cultivare recomandată pentru ca sămânța să-și păstreze puritatea varietală și starea de sănătate. De asemenea, sămânța trebuie să fie supusă unui control obligatoriu pentru verificarea indicilor de calitate ceruți de normele în vigoare.

    Legislația privind semințele se poate regăsi în Legea nr.266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și testarea și înregistrarea soiurilor de plante, republicată în 2014 de care trebuie să țină seama toți producătorii, dar și agenții comerciali.

    Toate soiurile și hibrizii existenți în cultură sunt testați din punct de vedere al valorii agronomice în câmpurile de testare ale Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), autoritatea MADR care are în atribuții zonarea culturilor, respectiv în centrele zonale (CTS-uri).

    Analizele efectuate de organismele abilitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ajută fermierii în obținerea unor producții stabile, de calitate și durabile, asigură şi menţin indicii de calitate ridicaţi, făcând posibilă utilizarea seminţelor de calitate superioară, susținută și de Alianța Industriei Semințelor din România, ceea ce duce la obţinerea de producţii mari şi de calitate, deci implicit la un profit mai mare pentru fermieri.

    Fermierii trebuie să fie atenți atunci când achiziționează semințe, în special la indicii care atestă faptul că sămânța este originală, aparține unei companii cu genetica proprie sau sub licență.

    Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) și Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS-urile zonale) analizează permanent semințele certificate, recomandând fermierilor să fie foarte atenți la indicii de calitate ai acestora.

    1. Semințele certificate, originale, sunt însoțite întotdeauna de un „Document de calitate și conformitate al furnizorului”.

    2. Semințele certificate sunt în prealabil analizate și verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calității Semințelor din teritoriu, care aparțin Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar marfa este întotdeauna însoțită de certificat de conformitate a calității.

    3. Producătorii de semințe testează în rețeaua națională a Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, garantând astfel utilizarea semințelor de calitate, în condiții de siguranță, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabilă.

    4. Sacii originali sunt sigilați și etichetați și au elemente de siguranță (holograma originală) și o singură cusătură pe sac.

    5. Există câteva elemente definitorii care fac diferența între original și contrafacere la care cumpărătorii trebuie să fie extrem de atenți, și anume faptul că etichetele originale nu se rup ușor și sunt tipărite profesional.

    6. Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producătoare în cazul în care apar dubii.

    Iată care sunt motivele pentru care un fermier ar trebui să achiziționeze semințe doar de la distribuitori cunoscuți:

    [dropcap type=”background”]1.[/dropcap] Puritatea “purității” – Sămânța certificată are la bază sisteme de management a calității strict monitorizate pentru a maximiza puritatea varietală, garantând probabilitatea minimă a impurificării cu alte varietăți.

    [dropcap type=”background”]2.[/dropcap] Semințe curate. Fermierii trebuie să știe că semințele certificate sunt cultivate și prelucrate în condiții de producție stricte, cu limite stricte pentru semințele de buruieni și alte tipuri de culturi. Astfel, cultivatorii au garanția că vor primi semințe curate atunci când cumpără din surse sigure, sămânță certificată.

    [dropcap type=”background”]3.[/dropcap] Asigurarea calității garantată – Inspecțiile din câmpul de producere, standardele folosite și protocoalele din fabricile de procesare certifică faptul că, toate cerințele de asigurare a calității au fost îndeplinite și documentate.

    [dropcap type=”background”]4.[/dropcap] Asigură Trasabilitatea – Siguranța alimentară și trasabilitatea sunt considerente importante în agricultură. Producerea de semințe certificate este controlată cu atenție în cadrul unui sistem de asigurare a calității. Utilizarea de semințe certificate permite fermierului valorificarea măsurilor de trasabilitate.

    [dropcap type=”background”]5.[/dropcap] Genetică nouă – Caracteristicile îmbunătățite ale semintelor cum ar fi: randamentul mai bun, rezistența la dăunători, toleranța la secetă, toleranța la erbicide și multe altele sunt livrate agricultorilor prin semințe certificate. Anii de cercetare și dezvoltare pentru obținerea acestor trăsături se regăsesc în semințele certificate.

    [dropcap type=”background”]6.[/dropcap] Certificarea ADEVĂRULUI – Eticheta albastră este dovada că fermierii vor folosi semințe certificate pentru a menține trăsăturile de valoare ale culturii. Este asigurarea în fața cumpărătorilor și a altor parteneri că ceea ce se livrează este ceea ce se spune de către companie.

    [dropcap type=”background”]7.[/dropcap] Accesul la noi oportunități – Folosirea de semințe certificate poate deschide ușa spre noi oportunități și vânzări mai mari prin furnizarea unei dovezi recunoscute oficial de identitate a soiurilor sau hibrizilor mamă.

    [dropcap type=”background”]8.[/dropcap] Maximizarea inputurilor – Fermieri, cu siguranță vă doriți cea mai bună genetică și cele mai curate câmpuri pentru a vă asigura că profitați cât mai mult de inputuri. Folosirea semințelor certificate înseamnă că nu pierdeți timpul și investițiile, necesare pentru producție in agricultura modernă, durabilă, pe semințe care nu produc o cultură de top.

    [dropcap type=”background”]9.[/dropcap] Randament mai mare – Semințele certificate reprezintă singurul input care poate aduce randamente mai mari fermierilor. Genetica de calitate este prima condiție pentru ca recolta la hectar să fie cea pe care o doriți, iar potențialul semințelor poate fi atins aplicând o tehnologie corectă.

    [dropcap type=”background”]10.[/dropcap] O înțelegere mai bună cu privire la asigurarea culturilor – Semințele certificate permit obținerea primelor de asigurare a culturilor. Asiguratorii știu că semințele certificate reprezintă o recoltă cu risc redus.

    Industria semințelor are parte permanent de inovații, dorește să sprijine agricultorii și să crească securitatea alimentară , încurajând dezvoltarea economică și socială.

    AISR împreună cu instituțiile abilitate din cadrul MADR (INCS, LCCSMS, ITCSMS-uri, ISTIS,) au construit în baza expertizei profesionale, o relație prin care împreună încearcă sa adapteze piața românească de semințe la realitățile contemporane.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial