• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PORCII DIN GOSPODĂRII, UCIȘI ABUZIV! ”Pun primarii să semneze CA SĂ AIBĂ ACOPERIRE!”

  Oana Timar -

  Planul de contingență al României și Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, documentele oficiale publicate pe site-ul ANSVSA, sunt dovada clară că autoritățile fac un abuz atunci când ucid porcii la care nu au dovadă că există virusul Pestei Porcine Africane. Operațiunile sunt însă ”girate” de autoritățile locale, mai ales de primarii comunelor și satelor unde se execută măcelul, politicienii fiind ”presați” să fie părtași la această acțiune.

  Doar pentru că în apropiere sau chiar în localitate există un focar de Pestă Porcină Africană nu înseamnă că autoritățile trebuie să ucidă toți porcii de pe o anumită rază. În cazul animalelor la care nu se face dovada că au virusul PPA, deci care pot fi cel mult suspecte, regulile ce trebuie aplicate sunt clar stipulate în Planul de contingență al României, document-principal ce prevede că, procedurile de acțiune se stipulează în detaliu în Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană. Problema este că între Plan – document elaborat în acord cu normele și directivele UE, și Manual, apar introduse o serie de decizii tipic românești printre care și cea a uciderii în masă a suinelor ce nu prezintă simptome de PPA și la care nu s-au făcut analize.

  Astfel, în Planul de contingență, măsurile de suspiciune a prezenţei PPA intr-o exploataţie sunt cele prevăzute la Art. 4 al Directivei 2002/60/CE, după cum urmează:

  1.În cazul în care, într-o exploataţie, se află unul sau mai multi porci la care se suspectează infectia cu virusul pestei porcine africane, ANSVSA se asigură că sunt instituite măsuri de investigare pentru confirmare ori infirmare a prezentei bolii respective, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic. Atunci când un medic veterinar oficial vizitează exploatatia, trebuie întreprins controlul registrului de exploataţie şi al mărcilor de identificare a porcilor.

  2. Atunci când ANSVSA consideră că prezenta pestei porcine africane într-o exploatatie nu se poate infirma, exploataţia trebuie imediat plasată sub supraveghere oficială şi dispune următoarele măsuri:
  2.1 efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porci din exploataţie şi, pentru fiecare categorie, să se precizeze numărul de porci deja bolnavi, morţi sau susceptibili de a fi infectaţi; recensământul se va actualiza ţinând seama de porcii născuţi şi morţi în perioada de suspiciune; datele acestui recensământ vor fi prezentate la cerere şi vor putea fi controlate la fiecare vizită;
  2.2. menţinerea în adăposturi a tuturor porcilor din exploataţie şi interdicţia mişcării;
  2.3. interzicerea intrării porcilor în exploataţie sau ieşirea lor din aceasta. Atunci când este necesar, autoritatea veterinară competentă teritorial poate să extindă interdicţia de ieşire din exploataţie a animalelor din alte specii şi să dispună aplicarea unor măsuri corespunzătoare în vederea distrugerii rozătoarelor sau a insectelor;
  2.4. ieşirea din exploataţie a carcaselor de porci este interzisă până la aflarea diagnosticului; 2.5. interzicerea ieşirii din exploataţie a cărnii, a produselor din carne de porc, a materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor de porci, a furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte şi deşeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, cu excepţia cazului în care autoritatea veterinară competentă teritorial a eliberat o autorizaţie în acest sens; carnea, produsele din carne de porc, materialul seminal, ovulele şi embrionii nu se pot scoate din exploataţie în scopul comerţului intracomunitar;
  2.6. respectarea cu stricteţe a regulilor de filtru sanitar pentru circulaţia personalului;
  2.7. intrarea sau ieşirea vehiculelor în sau din exploataţie să fie supusă unei autorizaţii scrise a autorităţii veterinare competente teritorial ;
  2.8. utilizarea unor mijloace corespunzătoare de dezinfecţie la intrările şi ieşirile clădirilor ce adăpostesc porcii şi ale exploataţiei înseşi; orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porci trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul propagării virusului pestei porcine africane. De asemenea, toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minuţios înainte de a ieşi din exploataţie;
  2.9. efectuarea unei investigaţii epidemiologice, în conformitate cu prevederile articolului nr. 8 al Directivei 2002/60/CE.

  Astfel, în niciuna dintre măsuri nu se vorbește despre sacrificarea ”din oficiu” a animalelor, așa cum procedează DSV-urile în localitățile unde s-au depistat focare sau în apropierea lor. Motivul pentru care, însă, se ucid toți porcii din comune și satele românești ne-a fost explicat de o sursă de toată încredere: ”Toți medicii implicați au citit și cunosc toate informațiile din documentația privind PPA. Nu se pune problema unei lipse de informare. Problema este că s-a acționat heirupist de la bun început. Au început prin a măcelări porcii oamenilor și acum nu mai pot da înapoi. Cum să le explice micilor crescători că la ei s-au grăbit, au acționat a disperare, iar acum să procedeze altfel? Pentru a avea însă susținere, deciziile sunt avizate de autoritățile locale, inclusiv primarii fiind puși să semneze ca totul să aibă acoperire legală”.

  Pentru a-și crea, totuși, o portiță de legalitate, ANSVSA a avenit cu o găselniță înroșită în Manualul operațional, prevedere introdusă ”din pix” și care suntă așa: ”În cazul existenţei unei suspiciuni de evoluţie a PPA, personalul de specialitate examinator şi cel tehnic sau ajutător va aplica, în toate cazurile, măsuri identice cu cele ce se iau în cazul unei infecţii deja confirmate, pentru a preveni extinderea eventualei infecţii din efectivul de animale supus examinării”.

  Câteva rânduri mai jos sunt înșiruite atribuțiile autorității locale competente în cazul unei suspicionării prezenţei pestei porcine africane într-o exploataţie, suspiciune care, dacă nu se poate infirma, obligă la punerea imediată a exploataţiei sub supraveghere oficială, cu o serie de măsuri dintre care NICIUNA nu prevede uciderea animalelor.

  Se stipulează încă în Manual că ”în cazul în care situaţia epidemiologică o impune, autoritatea competentă locală: poate aplica măsuri de ucidere imediată sub control oficial şi într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane, atât în timpul transportului, cât şi în timpul uciderii; cu toate acestea, autoritatea competentă poate limita aplicarea acestor măsuri doar la porcii suspecţi de infectare sau contaminare cu virusul pestei porcine africane şi exclusiv la partea exploataţiei în care au fost ţinuţi, în măsura în care aceste animale au fost adăpostite, ţinute sau hrănite într-un mod complet separat faţă de ceilalţi porci din exploataţie, atunci când ea consideră condiţiile prielnice acestui scop. În orice caz, se va preleva un număr suficient de probe de la porci în momentul uciderii lor, în vederea confirmării sau infirmării prezenţei virusului pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic. În plus, un pic mai jos se arată că ”se poate institui o zonă de control temporar în jurul exploataţiei unde se vor aplica unele sau toate măsurile prevăzute la alineatul (1) sau (2) care se aplică pentru exploataţiile de porci situate în această zonă”.

  Echipamentele medicilor trebuie schimbate la ieșirea din fiecare exploatație

  Șirul neregulilor continuă! O măsură deloc respectată este cea care prevede că la ieșirea din fiecare gospodărie cu risc, echipamentele celor care fac inspecția/uciderea animalului trebuie schimbate complet. Nefăcând acest lucru, chiar medicii veterinari sunt cei care pot purta virusul de la o gospodărie la alta. Dar cum ei vin să ucidă porcii în masă, acest aspect este complet ignorat. La fel cum se ignoră faptul că în imagini se văd și militari ajutând în operațiunile de lichidare a focarelor și care poartă tricouri cu care, mai apoi, se întorc în unitate.

  Transportul cadavrelor cu remorcile comunale este ilegal

  Tot din documentația oficială a ANSVSA aflăm că transportul cadavrelor de porci trebuie să fie făcute cu mașini specializate: ”Vehiculele care transportă animalele moarte specializate în efectuarea unor astfel de transporturi trebuie în mod obligatoriu să fie etanşe”, se arată în Manualul operațional. Cu toate acestea, am văzut cu toții imaginile cu porcii înghesuiți în remorci, puși pe o folie ruptă de multe ori, iar transportul făcându-se cu o dâră de sânge posibil infectat pe drumurile localităților. Cel mai probabil, aceleași remorci ale oamenilor din comună vor fi mai apoi utilizate pentru transportul cerealelor de la câmp.

  Reguli clare pentru îngroparea porcilor

  Nu în ultimul rând, sunt reglementări clare și privind îngroparea animalelor, fiind obligatorii mai multe starturi protectoare ale gropii pentru asigurarea impermeabilizării acesteia precum şi a substanţelor dezinfectante şi a cadavrelor. Astfel, pornind de la fundul gropii trebuie să se pună:
  -strat de folie
  – strat de nisip
  – strat de argilă compactată
  – strat de substanţe dezinfectante (pulbere)
  – strat de materiale absorbante, precum paie, furaje
  – strat de cadavre
  – strat de substanţe dezinfectante (pulbere)
  – strat de argilă
  – strat de folie
  – strat de pamânt.

  Mai mult, groapa trebuie să fie amplasată la minim 500 m, aval, pe direcţia de curgere a apei subterane, faţă de orice locuinţă sau zonă locuită inclusiv obiective economice, militare, culturale etc. Distanţa până la pânza de apă freatică să fie, pe toată perioada anului, mai mare de 2 m. Totodată, groapa trebuie să nu fie situată în apropierea bazinelor de alimentaţie cu apa potabilă a populaţiei.

  În concluzie, cu atâtea abateri și nereguli în raport cu propriile documente, ANSVSA și restul autorităților implicate dovedesc că nu gestionează după manual epidemia de PPA. Iar efectul este catastrofal: patru mari ferme – trei cu circa 40.000 de capete și una cu 140.000 de capete de porci sunt pur și simplu exterminate, în timp ce alte zeci de ferme și mii de gospodării sunt lăsate, abuziv, fără suine. Nu se știe câți și unde dintre porcii uciși deja în 10 județe au fost purtători de PPA și câți au fost uciși de dragul de a scăpa de orice responsabilitate, cu prețul distrugerii agriculturii românești!


  Te-ar mai putea interesa

  Peste 13.000 de fermieri la plata subvenției de 73 euro/cap de vacă. Șeful APIA: Va exista și a doua sesiune! Președintele ANSVSA – la Bruxelles: Dr. Alexandru Bociu – discuții cu șefii serviciilor veterinare din UE ANSVSA: România mai are doar 10 focare de pestă porcină africană. Unul singur este într-o fermă

  Ultimele știri

  Carmen Avram, eurodeputat: Fermierii afectați de interzicerea neonicotinoidelor vor primi despăgubiri Șefa Comisiei Europene confirmă anunțul Agrointeligența: Vom majora ajutorul pentru fermierii români! Trei fertilizanți esențiali din gama Fertilland pentru cultura de grâu